Hlavní obsah

Když je obezita dražší než covid

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Obezitou trpí v Česku častěji muži než ženy. Ilustrační kresba.

Reklama

Článek

V Česku roste nové zdravotní nebezpečí, které v budoucnu významně zatíží zdravotnický rozpočet a státní kasu. Přibývá obézních lidí a jejich procento se nebezpečně zvyšuje i v dětské populaci. Situaci teď navíc může zhoršit inflace. Jak se takové ohrožení projevuje? A jak trend tloustnutí populace zvrátit?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Odborníci v Česku se obávají, že narůstající ceny potravin vystupňují pandemii obezity. „Může dopadnout na zdravotnické rozpočty mnohem citelněji než covid,“ varuje redaktorka Seznam Zpráv Daniela Přádová.
  • Lidé se kvůli inflaci dostávají do potravinové nejistoty, tedy do stavu, ve kterém jídlo nepovažuje za samozřejmé, a když ho má, přejídá se. „Tíhnou v dobách krize k levnému a energeticky bohatému jídlu a k tomu dostat do sebe v podstatě v krátkém čase co nejvíc kalorií,“ vysvětluje redaktorka.
  • Lidí s nadváhou a obezitou zároveň výrazně častěji trpí dalšími chorobami. Jejich léčba stojí Česko pravděpodobně více než sto miliard ročně.

Nejen v Česku už léta eskaluje problém, s nímž se zdravotnictví pere už delší dobu: obezita. A zvyšující se inflace, která zdražuje i ceny potravin, by tento problém mohla zhoršit. Lidé tak častěji v obchodech sahají po méně kvalitním jídle, z něhož ale tělo získá méně živin.

Podle redaktorky Seznam Zpráv Daniely Přádové, která se dlouhodobě zabývá zdravotnictvím, jde o další pandemii, tentokrát „plíživou“.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Redaktorka Seznam Zpráv Daniela Přádová.

„Všechna data okolo obezity a nadváhy, která jsem viděla, se za poslední roky posouvají do naprosto katastrofických scénářů. Počet obézních lidí se od roku 1975 celosvětově ztrojnásobil a dnes už se samotná obezita pravděpodobně týká víc než dvou miliard lidí,“ popisuje redaktorka.

Zároveň statistiky ukazují, že tři miliony lidí ročně v souvislosti s obezitou umírají.

Obézní vedle podvyživených

Obezita je přitom podle Přádové „úzce spjatá se socioekonomickou situací lidí“. Řešit ji tak musí i chudé státy v subsaharské Africe nebo jihovýchodní Asii, které primárně bojovaly s podvýživou.

„Nákup zdravých potravin, jako jsou čerstvé zemědělské produkty, celozrnné pečivo nebo kvalitní maso, je dražší než nákup rafinovaných potravin, sekundárně zpracovaného masa nebo polotovarů, které mají vysoký obsah kalorií, ale zároveň nám řadu důležitých složek nedodají a často obsahují mnoho cukrů nebo nekvalitních tuků,“ vysvětluje Přádová.

Podle dat z loňského roku bylo v Česku zhruba 38 % dospělých s nadváhou a dalších 28 % dospělých s obezitou. Ve srovnání se zbytkem Evropy jsme jednou z nejhorších zemí.

„Nevnímáme to jako nemoc“

Následkem toho se Česko propadá i ve statistikách, které ukazují na počty lidí s kardiovaskulárními komplikacemi a podobně. Celkově obezita souvisí s více než dvěma sty nemocemi. Jde třeba i o cukrovku nebo vysoký tlak, zvyšuje také pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva, konečníku, slinivky nebo ledvin.

„Přednosta centra diabetologie pražského IKEMu Martin Haluzík mi říkal, že jedním z problémů je to, že obezitu nevnímáme jako nemoc. Bereme ji jenom jako takový estetický problém,“ popisuje redaktorka.

Foto: ČSÚ, Seznam Zprávy

Mezi nejčastější příčiny úmrtí patřily loni po covidu nemoci oběhové soustavy či diabetes.

Náklady na léčbu obezity přitom podle dokumentu Národní strategie zdraví 2020 stojí Česko zhruba 132 miliardy korun a to jsou jen známé a předvídatelné výdaje.

A podle Přádové nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla zlepšovat. „Máme skutečně velký problém, ke kterému jsme se dopracovali v posledních letech a který opravdu musíme začít řešit.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak obezita ovlivňuje děti nebo jak by mohl obézním lidem a jedincům s nadváhou pomoci Národní institut pro výzkum metabolických a kardiovaskulárních onemocnění. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek:

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované