Hlavní obsah

Konflikt v resortu obrany přišel v nejhorší chvíli: „Ve hře je příliš mnoho“

Foto: Jan Handrejch / Právo, Profimedia.cz

Ministryně obrany Jana Černochová a náčelník generálního štábu Karel Řehka při Dni válečných veteránů (11. listopadu 2022).

Reklama

Článek

Premiér i prezident se snaží urovnat spor mezi ministryní obrany Janou Černochovou a náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou, který podle médií dokonce zvažoval rezignaci. Neshody přišly ve chvíli, kdy vláda vedle reakce na válku na Ukrajině rozhoduje také o obřích zbrojních zakázkách. K jakému výsledku situace míří?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Co narušilo vztahy mezi ministryní obrany a náčelníkem generálního štábu.
  • Proč teď hraje o hodně nejen samotná ministryně Černochová, ale i celá pětikoaliční vláda.
  • Že spor mezi špičkami resortu obrany přichází v zásadní moment pro další směřování české armády.

Ve středu na tiskové konferenci po boku premiéra oznamovala uzavření dosud největšího zbrojního kontraktu v historii české armády. A dnes odpoledne se ministryně obrany Jana Černochová a premiér Petr Fiala (oba ODS) potkají znovu.

Téma schůzky? Snaha zahladit rozpory mezi Černochovou a náčelníkem generálního štábu armády Karlem Řehkou, který na pozvání předsedy vlády také dorazí.

„Situace je nanejvýš vážná. Musíme si uvědomit, že jde o spor mezi ministryní obrany a šéfem armády,“ říká v rozhovoru pro podcast 5:59 reportér Seznam Zpráv Ondřej Koutník. Fakt, že se jejich neshody dostaly až na stůl premiéra, podle Koutníka ukazuje, že spor politicky graduje. Jak navíc Seznam Zprávy zjistily, následovat by mělo i jednání na Hradě u prezidenta Petra Pavla.

O napětí mezi lídry armády a resortu obrany média informují od minulého týdne. Řehka měl kvůli sporům s Černochovou dokonce premiérovi navrhnout svou rezignaci. Ale zatímco nejvýše postavený voják české armády situaci nekomentuje, ministryně ji opakovaně označila za „přifouknutou“. Předseda vlády Fiala zase oznámil, že plánovaná schůzka ukáže, že „žádné rozpory nejsou“.

Na problémy ve spolupráci však upozorňují i zdroje Seznam Zpráv. „Povaha konfliktu mezi Řehkou a Černochovou podle nich spočívá v odlišných představách o způsobu řízení Ministerstva obrany,“ vysvětluje reportér Jaroslav Gavenda, který se spolu s Ondřejem Koutníkem zabývá pozadím sporu.

Gavenda zmiňuje i svědectví, které pod podmínkou anonymity poskytl jeden z vysokých představitelů armády. Podle něj je Řehka nespokojený s tím, že prý nemá dostatek prostoru pro dlouhodobou koncepci a vizi rozvoje schopností tuzemské armády.

Jak daleko je ke smíru?

Spory se mají vést hlavně o kompetence. Přitom na počátku spolupráce mezi ministryní a generálem jen máloco nasvědčovalo možným potížím. Po loňském nástupu do čela generálního štábu měl Řehka - muž s příkladnou vojenskou kariérou v zádech - s Černochovou velmi dobré vztahy.

Komplikace se podle reportérů nejspíše objevily ve chvíli, kdy začala přibývat agenda spojená s klíčovými projekty modernizace české armády. Jen tento týden vláda podepsala nákup 246 bojových vozidel pěchoty za téměř 60 miliard korun. V běhu jsou ale i jednání s USA o pořízení letounů F-35, jejichž cena by se měla vyšplhat do vyšších desítek miliard korun.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Reportéři Seznam Zpráv Jaroslav Gavenda (vlevo) a Ondřej Koutník.

Příprava největších vojenských tendrů, k jakým kdy Česko vykročilo, pak zřejmě v některých otázkách vyvolala debaty. Což ale neznamená, že se šéf generálního štábu a ministryně obrany liší třeba i v pohledu na další směřování armády. „Oba si modernizaci přejí, sami to říkají. Chtějí ji učinit co nejrychleji a vědí, že po letech škrtů teď mají unikátní možnost,“ podotýká Gavenda.

Jakékoliv další politické otřesy by se navíc nehodily současné vládě, která se po nedávném představení balíčku úspor a škrtů dostala pod tlak. Vynucený odchod ministryně Černochové, jež se zároveň stala jednou z tváří poskytování vojenské pomoci Ukrajině, by byl podle reportéra Koutníka pro pětikoalici fiasko. „Šance, že nakonec dojde ke smíru, je poměrně velká. Ve hře je až příliš mnoho,“ dodává novinář Seznam Zpráv.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak politický styl Jany Černochové popisují lidé z jejího okolí nebo na jakou stranu se ve sporu může přiklonit prezident Petr Pavel. Poslechněte si celý díl v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matouš Hrdina, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, CNN Prima NEWS, TV Nova

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované