Hlavní obsah

Kolik ušetříte díky zastropování cen? Průvodce bojem s drahými energiemi

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Pomůže českým domácnostem zastropování cen? Poslechněte si 5:59. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

V Evropě sílí snaha o omezení dopadů energetické krize. A s vlastními kroky, jak zmírnit dopady zdražování, přichází po Evropské komisi i česká vláda. Tento týden rozhodla o zastropování cen elektřiny a plynu. Od kdy změnu pocítíme? Kdo všechno bude mít na státní podporu nárok?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Kolik korun ušetří domácnostem zastropování energií, které v tomto týdnu představila česká vláda.
  • Jaké konkrétní kroky mohou lidé udělat, aby přes podzim a zimu ušetřili i tisíce korun.
  • Kde chce peníze na opatření kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) sehnat.

Evropská komise navrhuje omezit příjmy energetických firem, které vyrábějí elektřinu z jiných zdrojů než z plynu a mají kvůli nárůstu cen nebývalé zisky. Miliardy eur takto získané by měly pomoci unijním zemím podpořit spotřebitele ohrožené drahými energiemi.

A s plánem přišla i česká vláda, která schválila zastropování cen elektřiny a plynu. Podle redaktorky Sofie Krýžové z ekonomické redakce Seznam Zpráv jde o „důležitý krok“, na který čekaly menší firmy a domácnosti.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Reportérka ekonomické redakce Seznam Zpráv Sofie Krýžová.

„Lidé dosud museli spoléhat na úsporný tarif, který ale některým příliš nepomůže, protože by na něm paradoxně vydělali nejvíce ti, kteří mají cenu energií zastropovanou na nižší částce z minulých let,“ vysvětluje.

Vláda u elektřiny stanovila cenový strop na zhruba šesti tisících za megawatthodinu, u plynu na zhruba třech tisících.

Třeba podle dodavatele energií Centropol by se tak u modelové čtyřčlenné domácnosti, která si elektřinou svítí, vaří na ní a používá běžné spotřebiče, měla zastropovaná cena elektřiny na přelomu roku dostat na 8 796 Kč. „Jinak by od ledna platila přes 13 tisíc korun,“ dodává redaktorka.

„Není tam strop na spotřebu“

Krýžová ale upozorňuje, že tento krok nemotivuje k úspoře energií. „Není tam žádný strop na spotřebu, jako to mají třeba v Rakousku, kde ceny energií zastropovali už několik měsíců před námi,“ popisuje.

Foto: Asociace výrobců minerální izolace, Seznam Zprávy

Investice do zateplení se může vrátit již za pár let.

Kromě zastropování cen stát od října odpustil poplatky za obnovitelné zdroje a už v srpnu zavedl již zmíněný úsporný tarif. Jeho pravidla by se ale měla od ledna měnit.

„Stát by měl tu pomoc vyplácet adresněji a měla by cílit na zranitelné zákazníky. Zatím se ale neví, kdo ten zranitelný zákazník bude ani kolik nakonec dostane,“ říká Krýžová.

A jak si lidé mohou během podzimu pomoct sami? Podle redaktorky se vyplatí například investovat do zateplení střechy či stropů nebo třeba vyměnit spotřebiče za úspornější.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jakou podporu připravila vláda pro velké podniky a zda jim pomůže, nebo od kdy by domácnosti měly zastropování cen pocítit. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Televize Seznam, Český rozhlas Plus, ČT24, TV Nova, Vláda ČR

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované