Hlavní obsah

Utekli do Česka. Doma je podezírají z násilí na dětech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: AI vizualizace

Sekta Dům Otce z Dánska utekla před vyšetřováním místních úřadů.

Článek

Říkali si Dům Otce a vznikli v Dánsku. Náboženská komunita, která kvůli podezření z psychického i fyzického týrání dětí musela opustit severskou zemi a přestěhovat se do Česka, kde se o ni úřady sice také zajímaly, nic závadného ale nezjistily. Dánskými sektáři se zabývá druhý díl investigativní podcastové série Sekty CZ, která vychází v podcastu 5:59.

Co v druhém díle série Sekty CZ uslyšíte?

  • Jak to dnes vypadá v místech, kde v Česku dříve vůdkyně dánské sekty s rodinou bydlela.
  • Vyjádření českých úřadů, které měly dánské děti žijící na našem území zkontrolovat.
  • Zkušenosti lidí, kteří i se svými dětmi v sektě Dům Otce žili.

Na dánské hnutí Dům Otce a jeho vůdkyni jedenasedmdesátiletou Ruth Kristiansen jsem se vyptávala až v Kodani. Tam totiž toto křesťanské společenství v devadesátých letech minulého století vzniklo. Pak se přesunulo do přímořského ostrovního městečka Bandholm a nakonec se před osmi lety usídlilo na severu Čech.

Vlastní tam tři nemovistosti, které jsou ovšem v tuto chvíli už všechny na prodej. Vypadají opuštěně, většinu jsem jich navštívila. Navíc to vypadá, že komunita, o které v Dánsku lidé mluví jako o sektě, bude i se svými dětmi putovat dál. Právě děti jsou v tomto příběhu důležité.

Skupinu totiž dánské úřady podezírají z fyzického a psychického násilí na dětech. Dříve než to ale stihly prověřit, utekla znenadání celá komunita z Dánska pryč, právě do České republiky. A proč k nám? Možná proto, že jsme jeden z posledních států v Evropské unii, kde je fyzické trestání nejmenších ještě stále povolené.

První díl podcastové série Sekty CZ o hnutí Novija Gána Sepata

Svědectví těch, co odešli

Jedna z bývalých členek hnutí Cammila Johnson v rozhovoru pro dánský podcast Ruthin dům, který vyrobilo studio Třetí ucho, popsala, jak vůdkyně Ruth Kristiansen nutila rodiče, aby své potomky za sebemenší prohřešky proti vzornému chování bili. Ovšem ne rukou, protože to podle Ruth není správné. Používaly se noviny, pásky nebo třeba bičíky.

Další bývalou členku komunity, která byla do roku 2020 se svojí rodinou v Česku a loni o tom promluvila pro dánský deník Jyllands Posten, poslal soud v její zemi na dva měsíce ve vězení. A to právě kvůli tomu, že se její syn ve škole svěřil, že ho rodiče bili. O tom, jak vážná situace byla, svědčí i to, že úřady rodině syna a další dva potomky odebraly z péče.

Ruth Kristiansen na svém youtubovém kanálu prohlásila, že z Dánska odešli kvůli štvanicím ze strany veřejnosti proti jejich komunitě a že média je podle ní jen pomlouvají.

Moje pátrání po sektách začalo přesně před rokem právě tímto dánským příběhem, na který jako první upozornil web investigace.cz. A já záhy zjistila, že jeden z domů nebo spíš takový malý zámeček v obci Velký Valtinov, který patří rodině vůdkyně Ruth Kristiansen, je na prodej, a vydala jsem se do severních Čech o sektě zjistit víc.

Děti tady byly a pak zmizely

S mým kameramanem Honzou Pospíšilem jsme se loni v květnu vypravili nejprve právě do Velkého Valtinova k nemovitosti, o které jsem se dočetla v inzerátu, že jde o dvoupodlažní stavení, které má pět obývacích pokojů, sedm ložnic a dvě kuchyně. Dům prošel rozsáhlou rekonstrukcí, je zařízen ve skandinávském stylu a můžete si v něm prý dopřát luxusní život na zámku. Na prodej za 35 milionů korun.

Obcházíme pozemek kolem zámečku dokola, ale nikde nikdo. Později se od starosty obce Josefa Lukavce dozvídám, že se na dánskou komunitu kvůli dětem ptala policie. Žádné děti tam ale on ani obyvatelé obce, se kterými jsme mluvili, neviděli.

Foto: Seznam Zprávy

Zámeček ve Velkém Valtinově.

Více se toho dozvídáme v Zahrádkách u České Lípy, kde má rodina Kristiansenových zemědělskou usedlost. Děti jsme tam sice nezahlédli a lidé z farmy se s námi bavit odmítli, víc ale nám ale řekl starosta Zahrádek Martin Macho. Podle něj je v obci nahlášeno 18 dánských obyvatel, z toho 10 dětí.

„Děti potkávám vesměs tady na víceúčelovém hřišti nebo fotbalovém hřišti, kam si chodí zahrát, zakopat, mají tam něco jako trénink, ale do školy, pokud vím, tak nikdo od nich nechodí,“ říká mi starosta Macho. Vůdkyni náboženského hnutí Ruth Kristiansen v Zahrádkách lidé nevídají.

Poslední cíl naší cesty je ve Cvikově - třípatrová vila, která je třetím domem rodiny Kristiansenových u nás. Je částečně skryta pod lešením, na kterém pracují mladí dánští dělníci. Jeden se s námi chvíli baví. Nejprve tvrdí, že rodinu Kristiansenových nezná, později přizná, že jsou jeho příbuzní. Kontakt na ně předat nechce a víc mluvit také ne.

Foto: Seznam Zprávy

Kristina Ciroková před vilou ve Cvikově, která patří rodině Kristiansenových.

Sousedé říkají, že Ruth Kristiansen tam občas jezdí, ale nebydlí tam. „Bylo tady docela dost dětí. Koukali jsme, že jsou i bez rodičů. Byly s nimi asi jen nějaké chůvy. Pak děti zmizely,“ popisuje jedna z obyvatelek Cvikova.

České úřady: Vše je v pořádku

O pomoc ve věci dětí z této křesťanské komunity požádalo Dánsko české úřady nejprve v roce 2019. Pak se na čtyři roky odmlčelo a ozvalo se znovu po vydání svědectví bývalé členky v dánském deníku Jyllends Posten. Dánové komunikovali s Úřadem pro mezinárodněprávní ochranu dětí (ÚMPOD). Podezření, o kterých český orgán informovali, zněla vážně.

„Ta tvrzení lze shrnout do nějaké skupiny psychické násilí, neplnění školní docházky, život dětí v izolaci, oddělování od rodičů či jiných pečujících osob. Domnívám se, že ta samotná tvrzení vedou k potřebě se zamyslet nad případným ohrožením,“ řekl mi k tomu před rokem ředitel ÚMPOD Zdeněk Kapitán.

Je vám dění popsané v podcastu povědomé? Ocitli jste se v souvislosti s členstvím v jakékoli skupině v krizové situaci nebo čelíte nátlaku, který se vám nedaří zvládat? Obraťte se na Linku první psychické pomoci nebo na jiné odborné pracoviště.

Dánský deník později zveřejnil ještě další články. Podle nich se 13 bývalých členů hnutí obrátilo kvůli obavám o osud dětí na policii. Znepokojení byli i lidé, kteří mají v sektě příbuzné. Kritice za liknavost v tomto případu čelila i dánská ministryně sociálních věcí. To vše proto, že se v Dánsku stále neví, jak se dětem v Česku, pokud tu stále jsou, vlastně daří.

A k čemu nakonec došly české úřady? Po roce jsem se znovu obrátila na Zdeňka Kapitána. Odpověděl, že „kompetentní orgány situaci prověřily a nic, co by nasvědčovalo protiprávnímu jednání, neshledaly“. Přesto se prý úřad obrátí ještě na orgán sociálně-právní ochrany dětí.

Zjistil něco víc český OSPOD? Co ještě bývalí členové o sektě pověděli? A jak vypadal náhlý útěk komunity z Dánska? Dozvíte se v podcastu Sekty CZ, jehož druhý díl si můžete pustit v úvodu článku.

Editorka: Barbora Sochorová

Hudba a sound design: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Ruths Hus, TV 2, YT - 69 - Ungeren Indefra, Ungdomshuset dokumentar, Ruth TV, nahrávky Kristiny Cirokové

Podcastová série Sekty CZ

Foto: Seznam Zprávy

Podcastová série Sekty CZ reportérky Kristiny Cirokové.

Zpravodajský podcast 5:59 a Seznam Zprávy přináší další investigativní sérii, tentokrát s názvem Sekty CZ. Zkušená reportérka Seznam Zpráv Kristina Ciroková pátrá po lidech, kteří stojí v čele manipulativních náboženských uskupení a kteří těží, finančně ale i jinak, z nátlaku na své členy, kterými jsou v mnoha případech prostřednictvím svých rodičů i nezletilé děti. Jsou to příběhy fyzického i psychického týrání, sexuálního násilí a zdánlivě bezvýchodných životních situací, které ale v několika případech skončily smrtí.

Sedmidílná podcastová série Sekty CZ vychází každý pátek v rámci podcastu 5:59

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a v dalších podcastových aplikacích. Podcast 5:59 můžete sledovat na síti X nebo na instagramu.

Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované