Hlavní obsah

Velké Putinovo dilema: Ukrajinci postupují, přišel čas vyhlásit mobilizaci?

Foto: Armed Forces of Ukraine/Cover Images/INSTARimages.com, Profimedia.cz

Ukrajinští vojáci, kteří se účastní ofenzívy na východě země.

Reklama

Článek

Úspěchy ukrajinské ofenzívy na severovýchodě země otevírají nové výzvy, a to i pro Kreml. V Moskvě se začíná skloňovat možnost všeobecné mobilizace. Za hranicemi Ruska se zároveň opět vynořují obavy, kam až je Moskva jako jaderná velmoc ochotná zajít. Jak zásadní vojenský i politický význam bude rychlý ukrajinský postup mít?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Vysoká morálka nebo zbraně ze Západu jsou pouze jednou stranou mince úspěchu ukrajinské ofenzívy z posledních dní. Podle analytika Michala Smetany jsou klíčové i problémy na straně Ruska.
  • Vůči ruskému vedení začíná sílit tlak na vyhlášení všeobecné mobilizace. Ani takový krok by ale nemusel Rusko na Ukrajině spasit.
  • Význam ukrajinské ofenzívy přesahuje samotné bojiště. Pro Kyjev jde také o důležitý vzkaz vyslaný Západu.

Ukrajinská armáda od začátku září vytlačila ruské okupační síly z desítek obcí a měst a osvobodila tisíce kilometrů čtverečních ukrajinského území. Kyjev hlásí postup svých sil především v Charkovské oblasti na východě země, ale částečně také na jižní frontě.

Odborník na mezinárodní bezpečnost Michal Smetana uvádí klíčové okolnosti úspěchu východního ukrajinského tažení – nedostatek nasazených ruských vojáků, nízká kvalita těchto jednotek, zbraně dodané Ukrajině Západem, ale také moment překvapení.

Foto: Metin Aktas / Anadolu Agency, Profimedia.cz

Ruská vojenská technika zničená při ukrajinské ofenzívě v Charkovské oblasti. Snímek z 11. září 2022.

„Pravděpodobně selhaly buď ruské tajné služby nebo ruské vedení. Nepracovali s informacemi,“ říká expert, který působí na Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Dodává, že Charkovská fronta z pohledu Ruska „fakticky zkolabovala“.

Pro Kyjev a ukrajinské vojáky jde o velkou morální vzpruhu, ruské síly jsou ale demoralizované. Příčinou přitom nejsou jen samotné vojenské prohry. „Na ruské straně je celá řada dalších problémů. Máme zprávy, že ruští vojáci mají nedostatek jídla, je jim zima a fungují ve velmi špatných podmínkách,“ vysvětluje Smetana.

V Rusku se objevuje volání po mobilizaci

Před Ruskem teď stojí otázka, jak dál. Nejde přitom jen o to, kde se Moskva na východě Ukrajiny pokusí vytvořit novou obrannou linii. Podle analytika je tu i „mnohem větší“ politické dilema: Vyhlásit, nebo nevyhlásit všeobecnou mobilizaci jako odpověď na problém s nedostatkem akceschopných vojáků?

Pro ruské vedení je to „velmi riskantní situace“, zdůrazňuje Smetana. Jednak by prý mobilizace nebyla rychlým řešením ruských problémů – nováčky je nutné vycvičit. A zároveň by se mohlo jednat o velmi nepopulární krok pro domácí veřejnost.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Odborník na mezinárodní bezpečnost Michal Smetana z Univerzity Karlovy.

„V tu chvíli (po vyhlášení mobilizace) už budete mít mnohem větší počet mrtvých Rusů, kteří se vracejí zpátky domů a co nejsou, v uvozovkách, pouze vojáci z nějakých dálných východních částí (Ruské federace) a z nějakých chudších socioekonomických vrstev. Skutečně to může být něco, co zasáhne širší ruskou populaci,“ říká politolog Smetana.

Na prezidenta Vladimira Putina by poté zároveň mohl zesílit tlak, aby na Ukrajině dosáhl „přesvědčivého politického vítězství“. Otázka mobilizace tu i přesto podle Smetany zůstává: „Pokud Rusko bude chtít válku vést v nějakém dlouhodobém horizontu, je pravděpodobné, že tento krok musí minimálně seriózně zvážit.“

Jak se zatím Rusko snažilo řešit problém s nedostatkem vojáků? Co znamená ukrajinská ofenzíva pro šance na brzké ukončení války? A za jakých okolností může Moskva dojít k závěru, že na ukrajinské úspěchy odpoví jadernou zbraní? Podcast 5:59 poslouchejte v audiu v úvodu článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, Český rozhlas Radiožurnál, TV Nova, CNN Prima NEWS, YouTube - Office of the President of Ukraine, YT - PBS NewsHour, YT - KPRF TV, Twitter - Rustem Agadamov, TW - Igor Sushko, TW - Ross Atkins, TW - Tetyana Denford, TW - Barbara Stiles

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované