Hlavní obsah

Další česká firma chce na burzu. Ale ne do Prahy, má světové ambice

Pavel Riegger, ředitel a spolumajitel Trask Solutions.Video: Jiří Nádoba, Seznam Zprávy

 

Reklama

Wall Street je prestiž a důkaz kvality, proto mířím rovnou tam, říká Pavel Riegger, šéf české softwarové firmy Trask Solutions. V New Yorku chce prorazit jako „řešitel problémů“.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na seznamu českých firem, které chtějí nabídnout veřejnosti vlastní akcie a místo pražské burzy obhlížejí rovnou světový trh, přibyla jedna další.

„Časový harmonogram je nějakých pět šest let. To je ten výhled, kdy bychom rádi vstoupili na americkou burzu, ať už na Nasdaq nebo New York Stock Exchange,“ popisuje plány v pořadu Agenda Byznys SZ ředitel a spoluvlastník softwarové firmy Trask Solutions Pavel Riegger.

Trask je na trhu 30 let. Z garážového startupu vyrostl díky úspěšně zvládnuté zakázce pro Českou spořitelnu, když v 90. letech potřebovala propojit svůj někdejší informační systém s Windows ve stolních počítačích na pobočkách. Dnes má Trask tři stovky klientů a tržby stabilně zvedá v průměru o 30 procent každý rok. Letos by měly překročit 1,5 miliardy korun. Trask je také na 97. místě v žebříčku Česká elita, kam redakce SZ Byznys vybrala stovku nejhodnotnějších domácích firem.

V USA Riegger dříve pracoval pro investiční banku Goldman Sachs a poradenskou firmu Arthur Andersen. Ve vedení Trasku je čtvrtým rokem jako nový společník vedle čtyř zakladatelů. Jeho úkolem je dotáhnout globalizaci firmy, i proto burzovní debut cílí rovnou do světa. „Chceme ukázat, že Trask není jen česká firma, ale že máme nadnárodní ambice,“ přibližuje svůj plán. Od vstupu na burzu v USA si slibuje prestiž a větší čitelnost a spolehlivost v očích zahraničních klientů.

Podobně uvažují i jiné firmy, které přerostly Česko a chtějí přes burzu získat nejen nový kapitál, ale i snazší vstup na zahraniční trhy. V Londýně takto nové akcie upsala firma Eurowag. O tom, že je pro firmu výhodnější jít rovnou do zahraničí, mluvil už dříve i zakladatel Linetu Zbyněk Frolík, stejně nyní mluví šéf holdingu DEK Vít Kutnar.

„Je to pro nás jedna z variant, jak se rozvíjet dále,“ řekl Kutnar pro SZ Byznys loni v prosinci, když se DEK objevil v seznamu IPO index jako jedna z čtyřicítky domácích firem, u kterých by veřejná nabídka akcií dávala smysl. „Nejdříve však musíme vidět, že je silná pražská burza dlouhodobou prioritou vlády a státu, tak jako je to u řady úspěšný zemí nejen v Evropě. Vedou-li se diskuze o stahování některých firem z burzy, tak se nyní vstupu na ní spíše bojíme,“ uvedl k tomu Kutnar.

Poznámka o hrozbě stahování titulů se týkala osudu ČEZ, kolem kterého panuje nejistota už od léta 2022, kdy Petr Fiala pod tlakem válečných událostí a stoupajících cen veřejně oznámil záměr získat elektrárny pod státní kontrolu. ČEZ je zdaleka největším titulem pražské burzy, z celkového objemu obchodů tvoří polovinu.

Šéf pražské burzy Petr Koblic nebo někteří domácí investoři odrazují vlastníky českých firem od zahraničních emisí argumentem, že pro dobře zapsané domácí značky dává větší smysl využít známost na lokálním trhu a oslovit nejdřív domácí publikum. Historicky jde na příklad o banku Moneta nebo v poslední době o výrobce dronů Primoco.

Na celý rozhovor se můžete podívat v úvodním videu.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované