Hlavní obsah

Burza vyhlíží desítky nových firem. Nadějí jsou mladí dědicové

Na tomto místě sledujte v úterý od 14 hodin Byznys Club o rozvoji pražské burzy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Česku je obvyklé, že si firmy chodí pro peníze do banky. To však není jediná možnost, více firem chce oslovit potenciální investory na pražské burze. Mohly by na ni vstoupit až stovky nových titulů, dvě akcie míří na hlavní trh.

Článek

Pražská burza přivítala v posledních letech řadu nových firem, které uvedly své akcie na trh a získaly tak od investorů peníze na svůj další rozvoj. Po letech menšího zájmu a odchodů některých významnějších firem z trhu se zdá, že o prodeji svých akcií přes kapitálový trh uvažuje stále více podnikatelů a podnikatelek.

Potvrzuje to i aktuální IPO Index, který představila společnost Starteepo. Ta vytipovala a předběžně odhadla možnou tržní kapitalizaci u 300 firem, které by mohly jednoho dne o vstup na burzu usilovat.

Podle Františka Bostla ze společnosti Starteepo už 41 firem ze seznamu projevilo zájem o budoucí uvedení svých akcií na pražskou burzu, mezi ty největší podle tohoto žebříčku patří DEK, Agrostroj, Sportisimo nebo Livesport. „V případě generační obměny ve firmách víme, že nastupující generace o vstup na burzu uvažuje a že tato změna nastane,“ uvádí k časté strategii domácích rodinných podniků Bostl.

Podle šéfa pražské burzy Petra Koblice roste zájem nových emitentů, ale i počet případů, kdy firmy chtějí přejít z vedlejších trhů burzy na trh hlavní. „Dvě firmy jsou v procesu,“ uvedl v pořadu Byznys Club Koblic.

Podle investora Ondřeje Tomka by burze prospělo vstřícnější regulatorní prostředí, tak aby se na burzu povedlo vtáhnout víc domácího kapitálu od zdejších fondů či drobnějších investorů. Udržet část tohoto kapitálu doma by prospělo celé ekonomice, shodli se všichni tři účastníci diskuse.

„Kdyby stát zapojil více penzijní fondy, tak dokáže na pražskou burzu přivádět lokální peníze. Tím se zvedne objem likvidity a to umožní i lokálním firmám nasávat kapitál který bude víc z místních zdrojů, tak aby se z menších firem stávaly ty větší. To je přesně ta spirála, která se tady musí roztočit,“ uvedl Tomek.

Děkujeme za spolupráci

Hlavním partnerem je Burza cenných papírů Praha, partnery projektu jsou ČSOB, Galileo Corporation, Orlen Unipetrol, Deloitte a Kunsthalle.

Dalším pozitivním příspěvkem by mohl být vstup některé ze státních firem. Nejlepším kandidátem je podle Koblice Letiště Praha. V žebříčku Česká elita, v kterém Seznam Zprávy minulý měsíc seřadily firmy pod kontrolou domácího kapitálu podle odhadu tržní hodnoty, vyšlo letiště jako patnáctá nejhodnotnější česká firma. „Letiště stoprocentně na burzu může jít,“ míní Koblic.

Další státní firmy, jako například Budvar, jsou podle Koblice moc malé. Jiné, například Lesy ČR, zas pro privátní investory ne zcela srozumitelné. U letiště je ale vstup na burzu jen teoretickou úvahou, žádný vážně míněný projekt částečné privatizace vláda v tomto případě nechystá. Rozvoj burzy tedy bude záviset na zájmu domácích podnikatelů.

Silnou motivací pro vstup privátních firem by mohly být úspěšné vzory z nedávné minulosti, jako byla banka Moneta nebo zbrojovka Colt. A pak stoupající úrokové sazby, které nutí majitele firem hledat jiné zdroje financování než standardní bankovní úvěry.

„Ten ekosystém, který tu máme, je kompletní. To auto jezdí, jen do něj nikdo nesedá,“ shrnuje situaci na domácím kapitálovém trhu Bostl – s tím, že ale „nazrál čas“ na změnu. „Během dalších pěti let se nám odšpuntuje hlavní trh a bude tam deset patnáct nových Kofol. To je absolutně reálné,“ doufá Bostl. Zároveň by podle něj mohly ročně přibýt tři až čtyři nové firmy na vedlejším trhu Start.

„Je to pro nás jedna z variant, jak se rozvíjet dále. Nejdříve však musíme vidět, že je silná Pražská burza dlouhodobou prioritou Vlády a státu, tak jako je to u řady úspěšný zemí nejen v Evropě,“ řekl k možnosti vstupu na pražskou burzu generální ředitel společnosti DEK Vít Kutnar. Silná burza by podle něj totiž měla být jedním ze základních pilířů ekonomiky. „Vedou-li se diskuse o stahování některých firem z burzy, tak se nyní vstupu na ní spíše bojíme. Zároveň vidíme nižší likviditu, což by ale mohlo vyřešit nové propojení s důchodovým systémem,“ uvedl.

Hosty Byznys Clubu byli:

Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha,

František Bostl, zakladatel společnosti Starteepo,

Ondřej Tomek, investor.

Partnerem Byznys Clubu je Burza cenných papírů Praha

Reklama

Související témata:

Doporučované