Hlavní obsah

Šok pro developery. Poprvé máme povolení a nestavíme, říká jeden z nich

Dušan Kunovský je majitel developerské společnosti Central Group. I ta čelí malé poptávce po bytech. Lidé totiž nemají na drahé hypotéky.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Trh s novými byty v Praze zamrzl. Developeři se poprvé dostávají do situace, kdy mají stavební povolení, ale výstavbu odkládají. Podle majitele Central Group Dušana Kunovského se prodává o 60 procent méně bytů než dříve.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Developeři zažívají šok. Poptávka po bytech – v minulosti nejvíc nedostatkovém zboží v Praze – nyní padá. Některé projekty se proto odkládají či posouvají.

„Poprvé jsme se dostali do situace, že máme něco povoleného, ale ta poptávka se zpomalilo natolik, že jsme odložili výstavbu ve dvou lokalitách, což je asi 700 bytů,“ říká v rozhovoru pro pořad Agenda Seznam Zprávy majitel společnosti Central Group Dušan Kunovský. Zatímco v minulosti byla naprostá většina bytů vyprodaná ještě „z papíru“, tedy v průběhu výstavby, teď už tomu tak není, popisuje současnou situaci Kunovský.

„Za poslední půl rok se trh hodně změnil, hodně zpomalil, protože pokud jsou hypotéky třikrát dražší, než byly ještě nedávno, logicky spousta lidí vyčkává. Je to odložená poptávka, trh výrazně stagnuje a v současnosti se prodává zhruba o 60 procent méně bytů než dříve,“ říká v Kunovský.

Starší byty zlevňují, nové stagnují

Současná situace má už dopad i na cenu, i když zatím jen u starších bytů. „Zlevňování už začalo, zejména u panelových bytů v horších lokalitách. Tam proběhl pokles o 5 až 10 procent, “ říká Kunovský s tím, že u novostaveb a nových bytů je však situace diametrálně odlišná. Tam cena sice stagnuje, ale nepadá.

„Když se to srovná meziročně, je tam stále nárůst zhruba o 10 procent, ale je pravda, že v posledních měsících ceny stagnují. Jsou stabilní,“ dodává Kunovský s tím, že hlavním důvodem toho, proč ceny nepůjdou dolů, je nejenom rozpadlý dodavatelský systém, ale hlavně fakt, že nových bytů je na trhu stále velice málo.

Sleva na metr ne, na hypotéku a vybavení ale ano

Spíše než pád cen u novostaveb budou teď podle majitele Central Group stále častější nejrůznější marketingové akce developerů. „Tedy možnost určitých bonusů, ať už finančních, nebo třeba na vybavení bytu,“ vysvětluje Kunovský s tím, může jít například o garantovanou hypotéku, na kterou sází právě jeho firma.

„Naprostá většina – tedy až dvě třetiny klientů u nás čerpala hypotéku a ta je v současnosti třikrát dražší, takže lidé vyčkávají. Pokoušíme se proto překlenout toto přechodové období, že by se hypotéky mohly snížit ke třem procentům tím, že nabízíme zvýhodněné financování,“ říká Kunovský s tím, že zákazníkům garantují v době dokončení bytu úrok 2,99 procent.

Přední hráči na realitním trhu

Central Group - dlouhodobě největší stavitel bytů v Česku. Projekty: Parková čtvrť, Tesla Hloubětín.

Finep - specializuje se na výstavbu rezidenčních bytových projektů a administrativních center. Projekty: Britská čtvrť či Kaskády Barrandov.

Penta Real Estate - vznikla oddělením realitní divize společnosti Penta Investments v roce 2005. Projekty: Waltrovka, Nuselský pivovar.

Skanska Residential -  developer skupiny Skanska v Česku. Projekty: Albatros Kbely, Modřanský cukrovar.

Trigema - společnost Marcela Sourala má silné postavení v Praze. Projekty: Fragment, Lihovar na Smíchově.

V tu dobu by se jednak podle Kunovského mohly začít hýbat sazby směrem dolů, navíc   firma věří ve svou velkou sílu při vyjednávání s bankami. „Přijdeme s velkým balíčkem hypoték – desítek, možná stovek klientů a budeme vyjednávat. A věříme, že se tam dostaneme,“ dodává s tím, že pokud banky nekývnou, rizika bere společnost na sebe. „Ten rozdíl budeme pokrývat,“ říká Kunovský s tím, že právě tyto akce teď velmi pomáhají prodejům. „Zcela otevřeně, bez této pomoci by se prodávalo výrazně méně,“ dodává.

Specifická situace na trhu

Trh podle Kunovského teď sice prochází určitým nepříznivým cyklem, ale vrátí se do normálu. „My jsme na trhu 30 let a těch cyklů jsme zažili mnoho. Tohle je ale specifická situace. V jarním období však očekáváme dílčí oživení poptávky a zcela zásadní oživení a návrat k určitému prodejnímu boomu nastane se zásadním snížením úroků hypoték,“ dodává Kunovský.

V momentě, kdy se úrokové sazby přiblíží psychologické hranici tří procent, začne se podle Kunovského vyrovnávat výše splátek měsíčního nájemného se splátkou hypoték. V optimistickém scénáři by k tomu mohlo dojít už v druhé polovině příštího roku, v realističtějším scénáři firmy na přelomu let 2024–2025.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované