Hlavní obsah

Na účtech za elektřinu přibude nová položka. Co ještě přinese sdílení proudu

Hostem Agendy byl Petr Kusý, předseda představenstva Elektroenergetického datového centra.Video: Sofie Krýžová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Peníze z nové položky půjdou na nový úřad, který bude sledovat veškeré informace o sdílení elektřiny. To bude podle šéfa Elektroenergetického datového centra možné od srpna.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

O sdílení elektřiny se v Česku mluví více než rok. Díky novele energetického zákona se komunitní energetika rozjede už letos. K tomu ale bude potřeba nový úřad, který bude sledovat veškeré informace o sdílené elektřině. Podle nového předsedy představenstva Elektroenergetického datového centra Petra Kusého bude sdílení elektřiny reálné od srpna 2024. „Počítáme, že od tohoto termínu bude sdílení umožněno, respektive, že se všichni účastníci budou moci zaregistrovat a začne probíhat výměna dat,“ říká v rozhovoru pro pořad Agenda SZ Byznys.

Zároveň kvůli startu komunitní energetiky přibude spotřebitelům už letos na účtech za energie nová položka. Právě z ní se totiž bude chod datového centra financovat. Podle Kusého, který je v úřadu od března, ale není důvod k vášním, neboť půjde o jednotky korun měsíčně.

Jaká je vaše úloha v novém úřadu?

Moje úloha je v podstatě zajistit fungování základních myšlenek Elektroenergetického datového centra, které lze rozdělit do dvou různých etap. Ta první souvisí se sdílením elektřiny, my tomu říkáme tzv. dočasné řešení. Je to prakticky vybudování velkého IT systému, který bude zajišťovat předávání dat mezi účastníky trhu. To druhé řešení, kterému říkáme finální, se týká prvků nové energetiky, jako je akumulace, flexibilita atd. Termín finálního řešení je až za dva roky.

Kolik bude mít datové centrum zaměstnanců?

Zatím teprve nábor zaměstnanců zahajujeme, zatím jsme jmenováni jako představenstvo a během několika měsíců se vyšplháme na třeba 10, 20 zaměstnanců a výhledově se můžeme dostat třeba ke 30. V tuto chvíli těžko říct.

Na vznik Elektroenergetického datového centra byla získána dotace 800 milionů Kč z Národního plánu obnovy. Na co tyto finance půjdou?

Tyto peníze mohou jít na umožnění vstupu Elektroenergetického datového centra na trh, mohou snížit náklady, které datové centrum bude mít, mohou se použít například na snížení cen elektřiny, protože datové centrum bude financováno prostřednictvím cen elektřiny.

Když bude financováno prostřednictvím cen elektřiny, můžete to znamenat navýšení její celkové ceny?

Financování bude zajištěno prostřednictvím nové složky ceny elektřiny, která vznikla v souladu s energetickým zákonem. Je to tzv. cena za nesíťovou infrastrukturu. V této položce budou kromě nákladů na Elektroenergetické datové centrum i náklady na fungování Energetického regulačním úřadu a Operátora trhu.

Foto: EDC

Předseda představenstva Elektroenergetického datového centra Petr Kusý.

Jak vysoká ta nová částka bude? A odkdy ji lidé začnou platit?

Tuším, že Energetický regulační úřad v této chvíli už připravuje cenové rozhodnutí, kde bude tato nová položka. Nicméně, abych uklidnil vášně, myslím si, že ta položka nebude dramaticky vysoká. Podle mého odhadu se může jednat třeba o jednotky korun za měsíc za odběrné místo. To znamená, že každý zákazník s odběrným místem bude platit jednotky korun za měsíc.

A budou tuto částku lidé platit už letos?

Budou ji platit už letos. Myslím si, že je to spíše na Energetickém regulačním úřadu, kdy cenové rozhodnutí vydá a odkdy začne platit. My z toho vlastně budeme pokrývat náklady na vznik datového centra.

Komunitní energetiku nevidím v posílání elektřiny z Ostravy do Prahy a zpátky.
Petr Kusý, předseda představenstva Elektroenergetického datového centra

Kdybyste měl obyčejnému člověku, který není odborníkem v energetice, vysvětlit, co je to komunitní energetika a jak funguje, jak byste to popsal?

Zkusím to velmi jednoduše. Komunitní energetika, tak, jak si ji představuji, je prakticky výroba elektřiny na nějakém lokálním místě, kde zákazníci mohou elektřinu vzájemně sdílet a vlastně pokrývat si tím určité energetické požadavky. Určitě to třeba nevidím v tom, jak se dneska řada věcí trošku dramatizuje, posílat si například elektřinu z Prahy do Ostravy a z Ostravy do Prahy jenom proto, že to je prostě umožněno. Myslím si, že tohle komunitní energetika není. Vztahuji to ke slovu jako komunita, to znamená nějaká oblast, kde to sdílení může fungovat.

A proč je podle vás lepší sdílení omezit jen na nějakou menší oblast, a ne posílat elektřinu napříč distribučními soustavami?

Pokud budeme elektřinu posílat po drátech někam jinam, bude to znovu vyvolávat náklady na fungování energetické soustavy. Často si lidé myslí, že to tak není, ale aby sdílení fungovalo, je potřeba k tomu zajistit i velmi kvalitní energetickou soustavu.

Někteří lidé by mohli nabýt dojmu, že sdílení elektřiny bude fungovat jako baterie, ale tak to úplně není. Elektřinu je třeba spotřebovat během 15 minut. Jak je možné zařídit, aby se elektřina určená ke sdílení z výrobny dostala k tomu konečnému spotřebiteli, který ji skutečně během čtvrthodiny spotřebuje?

Zkusím vzít těch 15 minut jako to hlavní. Pro správné fungování komunitní energetiky musí být zajištěno, aby bylo měřeno tzv. chytrými elektroměry. Patnáctiminutové periody budou odečítány a posílány právě třeba prostřednictvím distributorů do Elektroenergetického datového centra, následně na Operátora trhu.

Dneska běžný zákazník v České republice má standardní elektroměr, který je odečítán jednou ročně a s tímto elektroměrem rozhodně sdílení nemůže fungovat, protože tam nebudou vyhodnocována data. Ta patnáctiminutová perioda je hlavně proto, aby se data dokázala správně přijmout v Elektroenergetickém datovém centru a následně vyhodnotit, aby datové centrum a potažmo sdílení vlastně fungovalo.

Zmínil jste, že většina zákazníků v Česku má běžný elektroměr, ne ten chytřejší, který měří spotřebu po 15 minutách. Budou si muset zájemci o sdílení elektřiny o ten chytrý elektroměr sami zažádat nebo ho dostanou automaticky?

Jsem si jist, že ten proces výměny elektroměrů v tomto režimu už probíhá, mají ho na starosti vlastně všichni distributoři na území České republiky a je to velmi náročný proces. Nicméně aby komunitní energetika fungovala, je potřeba tento elektroměr mít a je to na komunikaci s distributorem. Osazování elektroměry bude v budoucích několika měsících nabírat na dynamice.

Všechny možné varianty, které vás prakticky napadnou, jsou reálné.
Petr Kusý, předseda představenstva Elektroenergetického datového centra

Bude například možné elektřinu třeba z fotovoltaiky poslat někomu do baterie, kam se uloží pro pozdější spotřebu a nebude muset být spotřebována během těch 15 minut?

Ano, určitě v rámci komunitního sdílení. Všechny možné varianty, které vás prakticky napadnou, jsou reálné. Musíme si uvědomit, že pokud elektřina nebude spotřebována v tom daném místě a bude využívána distribuční soustavou, znamená to nějaké nároky. Jde jenom o to, aby se ta data správně vyhodnotila a aby se na konci dne řeklo, kdo, kolik, komu co zaplatí.

Co se stane s tou elektřinou, která se během toho intervalu nespotřebuje?

Nejde o to, aby se spotřebovala v tom intervalu. Hlavní je, jakým způsobem s elektřinou bude naloženo, jak bude využita – kdo ji vyrobil, kdo ji spotřeboval. Právě na základě analýzy těchto toků se potom řekne, kdo co komu zaplatí. Není to vysloveně tak, že by během těch 15 minut bylo nutné elektřinu spotřebovat. Elektřinu můžete poslat do sítě, nebo ji mít uloženou na delší dobu v baterii pro pozdější spotřebu. Podle toho se správně napárují i finanční toky.

Často slýcháme, že komunitní energetika lidem zlevní účty za elektřinu. Je to pravda? Skutečně díky ní budou lidé mít menší náklady?

Já jsem přesvědčen, že to nelze říct úplně paušálně, nicméně je zřejmé, že řada lidí si pořídila panely na střechu právě z těchto důvodů. To znamená, že nějaké úspory tam samozřejmě budou, pokud elektřinu umí správně využívat. Úspora tam je, nicméně tady je na místě zmínit i dogma, že když budu mít na střeše panely, mám postaráno a nemusím nic řešit. Tak to rozhodně není, protože panely na střeše, potažmo jiný způsob výroby elektřiny vám nezajistí stoprocentní soběstačnost. Toky v energetické soustavě se dramaticky mění. Přestože zákazníci budou mít svoji výrobu, nepokryje jim 100 procent spotřeby.

Pokud by se spotřebitelé skutečně rozhodli pro sdílení elektřiny, v čem pro ně bude výhodnější poslat někomu elektřinu za nižší částku, než ji poslat do sítě a prodat dráž dodavateli?

Je to o ekonomickém vyhodnocení, jak se to danému malému výrobci vyplatí. Je otázka, jestli ji chce prodat obchodníkovi, anebo svému sousedovi, nebo třeba využívat toho, že má chatu ideální pro umístění fotovoltaických panelů a může si to posílat domů. Těch možností je několik. Není asi žádné omezení. V této rovině jde jenom to, jak si to zákazník a výrobce vyhodnotí.

Dá se předpokládat, že lidé budou elektřinu sdílet především v hodinách, kdy nejvíce svítí slunce, kdy obnovitelné zdroje vyrábějí nejvíc. V těchto hodinách je cena elektřiny nižší. Je možné, že někteří dodavatelé například nabídnou speciální tarify pro lidi, kteří jsou zapojeni do sdílení elektřiny, ale budou o něco dražší než pro běžné spotřebitele, protože ze svých nákupů vynechají levnější hodiny a budou pro ně naopak nakupovat pouze drahou elektřinu?

Je otázka, jak se k tomu obchodníci postaví. Bude to znamenat revoluci, s tím souvisí nutná změna tarifní struktury, kterou připravuje Energetický regulační úřad. Bez této změny tyto záležitosti fungovat nemohou.

Dodavatelé mohou situaci využít k tomu, aby nabízeli nějaké vhodnější tarify. Proti tomu může využít svých práv i zákazník, že si buď elektřinu spotřebuje sám, nebo si ji dá do baterky a pošle ji do sítě zrovna v době, kdy je potřeba. To je prvek nové energetiky, který se jmenuje flexibilita a díky němu budou moct zákazníci obchodovat s elektřinou tímto způsobem.

Elektřina se posílala z velké elektrárny přes přenosovou soustavu do distribučních soustav a následně k zákazníkům. Dneska se tyto toky obracejí a na to sítě nebyly stavěny.
Petr Kusý, předseda představenstva Elektroenergetického datového centra

V posledním roce je na některých místech v Česku vyčerpaná kapacita v distribuční síti a někteří distributoři už někde nepřipojují elektrárny s přetokem. Právě na nich je ale komunitní energetika založena. Je tedy možné, že na některých místech se lidé sdílení elektřiny nedočkají?

Pro správné fungování komunitní energetiky je kapacita sítí zásadní prvek. Pokud jsou někde vyčerpány kapacity sítí, tak distributoři investují řádově miliardy nad rámec běžné obnovy ročně na to, aby se sítě posílily. Do současné doby energetika fungovala úplně obráceně. Elektřina se posílala z velké elektrárny přes přenosovou soustavu do distribučních soustav a následně k zákazníkům. Dnes se tyto toky obracejí a na to sítě nebyly stavěny. To je důvod, proč momentálně dochází k omezení přetoků, ale jsem přesvědčen, že je to jen dočasné, než budou sítě renovovány.

Kdy tedy bude reálně možné v Česku elektřinu sdílet? Zákon to umožňuje už od července, ale datové centrum se rozeběhne až v srpnu, zájemci o sdílení se také musí nejdřív zaregistrovat a podobně.

Počítáme s dočasným řešením datového centra, které bude fungovat od 1. srpna tohoto roku. Nyní na tom intenzivně pracujeme, je to náročný úkol, ale věříme, že to zvládneme. Počítáme, že od tohoto termínu bude sdílení umožněno, respektive, že se všichni účastníci budou moci zaregistrovat, že tedy začne probíhat výměna dat.

Máte odhad, kolik zákazníků se letos do sdílení elektřiny zapojí?

Já si ten odhad netroufám říci. Přiznám se, že na to ani moc nemyslíme. Děláme všechno, abychom systém nastavili. Je jasné, že je řada aktivních zákazníků, kteří se už těší na zaregistrování. Protože jsme v Česku, někteří si myslím počkají, jak to bude fungovat a připojí se později, takže odhad si netroufám tvrdit. Ale přiznám se, že to pro nás ani není důležité. Pro nás je hlavní, aby ten systém byl nastartován a aby fungoval.

Na celý rozhovor se můžete podívat v úvodním videu.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované