Hlavní obsah

Dobrovský & Šídlo: „Uklidíme zemi po Fialovi…“ aneb Co ukázal sjezd ANO?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Byl sněm ANO opravdu tak zbytečný?

Reklama

Článek

Andrej Babiš uspořádal sjezd, vzkázal, že chce být premiérem, a tím potopil svého stínového premiéra Karla Havlíčka. A začíná hledat nepřátele po vzoru Fica a Orbána. Jaký vzkaz posílá největší česká firemní strana ze sněmu, jehož zbytečnosti se smějeme?

Sledovat sjezd ANO svádí k používání klišé. „Nejde o to, že Andrej Babiš neměl protikandidáta. To se stává i jiným stranám,“ konstatuje na úvod Jindřich Šídlo. „Ale pojďme vzít ANO vážně, jak nás k tomu vyzývá: co nám řekli o tom, jak hodlají vládnout, pokud se vrátí k moci?“

Je to důležité tím spíš, že se jednalo o poslední sněm hnutí ANO před letošními volbami a před volbami do Poslanecké sněmovny. „V určitých ohledech je to ozdravná legrace,“ konstatuje Jan Dobrovský.

„Například když Karel Havlíček připustí, že je víc kandidátů na předsedu vlády, aby pak předseda Babiš řekl novinářům, že lídrem a premiérem samozřejmě bude on. Ale v jiných ohledech to žádná legrace není. Je to sjezd strany, která má přes třicet procent, a něco to svědčí o stavu společnosti. Jde o hnutí, které dramaticky mění názory od začátku svého vzniku až do dnešní doby. Dodnes nabízejí knihu ,O čem sním, když náhodou spím‘, kde například Babiš prosazoval digitální volby. Dnes se staví i proti volbě korespondenční,“ doplňuje Dobrovský.

„To všechno je pro mě v pořádku, takových sjezdů jsem zažil mraky,“ kontruje Jindřich Šídlo. Podstatnější je podle něj jiná věc, a to skutečný obsah slova „odfializovat“. Pokud s ním Andrej Babiš a jeho hnutí operuje, co tím ve skutečnosti myslí?

Foto: Seznam Zprávy

Jindřich Šídlo a Jan Dobrovský před publikem v Jihlavě.

V tomto směru je dobré se podívat na východ, zejména na příklad Maďarska a v posledních týdnech především Slovenska. Podle Šídla tato země pod vedením Roberta Fica zažívá „Blitzkrieg“, který nemá obdobu. Zárodky tohoto myšlení se už podle něj v ANO ozývají. A je to zřejmě nevyhnutelné, protože trio Orbán-Fico-Babiš má k sobě mentálně velmi blízko.

„Kobercový nálet“, který ANO slibuje, může tyto trendy vygradovat, a vyjmenovávání nepřátel – nikoli soupeřů – je zřejmě jen začátek. „Když Karel Havlíček mluví o tom, že tuhle zemi nebudou řídit neziskovky, jako bych slyšel Roberta Fica,“ konstatuje Jan Dobrovský.

Pohled na Slovensko je ovšem poučný i v jiném směru. Zemi čekají volby, kdy se Peteru Pellegrinimu postaví Ivan Korčok. Jsou považované za zlomový okamžik, kdy se země buď kompletně po čtyřech letech vrátí Ficovi, nebo si slovenská opozice zachová aspoň nějaký vliv skrz prezidentský úřad.

Ficova parta betonuje všechno - snižují sazby za korupci a tím ji odepisují jako trestný čin. Mění obsazení prokuratury a policie. Škrtají peníze pro veřejnoprávní televizi a neziskové organizace. To všechno Babiš velmi pečlivě sleduje.
Jindřich Šídlo

Může slovenský scénář čekat i Česko? Jisté varovné signály by tu byly. „Že to Zuzana Čaputová vzdala, je její osobní věc, ale obhajující prezidenti mají vždycky výhodu,“ připomíná Jindřich Šídlo a vrací se tím k nedávnému opakovanému zpochybnění druhého mandátu z úst prezidenta Petra Pavla.

Jan Dobrovský dodává: „V politice je slovo velkou zbraní. Ale ne u všech. Někdo si může trvale plácat nesmysly a všechny jeho výroky budou jenom pěna dní. A někdo jiný, u něhož jsme si zvykli na zodpovědnost, řekne jednu větu – a je z toho událost. Ale jsem na tvé straně. Takové věci se říkat nemají, i kdyby sis to myslel, protože tím předčasně kolíkuješ budoucí hřiště.“

Na závěr vystoupení došlo samozřejmě i na otázky diváků. K čemu Babiš s Orbánem potřebují Evropskou unii? Jak číst interview Vladimira Putina s Tuckerem Carlsonem? Co si Jindřich Šídlo a Jan Dobrovský myslí o senátním hlasování o Istanbulské úmluvě? Poslechněte si 84. díl podcastu Dobrovský & Šídlo, tentokrát natočený s publikem v DKO Jihlava 12. února 2024.

Dobrovský & Šídlo. Podcast Paměti národa

Váš oblíbený podcast z produkce Paměti národa. Pravidelná dávka názorů, vzpomínek, informací a sentimentu. Od devadesátých let po současnost. Čím jsme si prošli a jak jsme to přežili? Politika a historie v unikátním mixu.

Poslouchejte ho na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované