Hlavní obsah

Glosa: Berlín chystá revoluci. Dolehne i na Česko

Foto: Seznam Zprávy

Německý kancléř Olaf Scholz vyhrál volby i s příslibem respektu. Teď se Česko bude učit respektovat jeho politiku.

Reklama

Článek

Nová německá koalice chce „zelenat“ ještě rychleji. Nemusí se nám to líbit, ale musíme se s tím nějak popasovat.

Zprávy o zdolávání dalších rekordů v počtu nakažených nemocí covid-19 v uplynulých dnech zastínily důležité informace ze sousedního Německa. Na život v Česku sice nemají tak bezprostřední dopad jako epidemická čísla, postupně se však projeví ve změnách, které budou mít trvalejší vliv.

Řeč je o hlavních bodech programu, který minulý týden představila budoucí německá vládní koalice. Už ze samotné skladby vlády, kterou budou tvořit sociální demokraté (SPD), Zelení a liberálové (FDP), bylo předem jasné, že Spolkovou republiku čeká období radikálnější politiky, hlavně co se týče boje proti klimatické změně. Obsah programu to jen potvrdil.

Cíle nové koalice vypadají velmi směle. Nejde přitom jen o ekologii. Kromě zvýšení podílu elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů na 80 procent do roku 2030 nebo masivní podpory elektromobilů program počítá také se zavedením volebního práva od šestnácti let, výrazným zvýšením minimální mzdy nebo s omezeným prodejem marihuany ve vybraných obchodech.

Někteří komentátoři dokumentu vytýkají, že program je naformulován příliš obecně. Nebo že slibuje zároveň věci, které si ve výsledku odporují – tím je myšlena hlavně podpora obnovitelné energie a na druhé straně slib, že se nebudou zvyšovat daně. V zásadě je ale shoda na tom, že půjde o revoluční změny.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Není také pochyb, že ještě silnější důraz Němců na ekologii se odrazí i na úrovni Evropské unie. Program Zelená dohoda pro Evropu, neboli European Green Deal, bude mít v nové spolkové vládě vlivného zastánce. Připomeňme, že Berlín nebojuje jen proti uhlí. Neuznává jako akceptovatelný zdroj energie ani jádro.

Čerstvě jmenovaný český premiér Petr Fiala a většina jeho budoucích ministrů by jistě uvítala, kdyby u vládního kormidla v Německu zůstali křesťanští demokraté. Ti ale po šestnáctileté éře kancléřky Angely Merkelové míří do opozice. A s nimi i mírnější varianty reformních kroků. Radost z chystaného nástupu nové německé koalice mají asi jenom Piráti.

Nejen v Česku je slyšet názor, že Němci to s klimatickou změnou už dost přehánějí a tlačí svoji zemi do ekonomických problémů. Možná ano. Nic to ale nemění na pravidlu, že před západním sousedem se nemůžeme dost dobře schovat. Stačí se podívat na provázanost českého hospodářství s německým. Podle poslední statistiky zahraničního obchodu se z Česka v září vyvezlo zboží za 322 miliard korun. Z toho 100 miliard připadlo na vývoz do Německa. Jinak řečeno, pokud německé automobilky „přešaltují“ na elektrický pohon rychleji, než se dosud plánovalo, dodavatelé z tuzemska na to budou muset reagovat.

Berlín se rozhodl pro klimatický kvapík a Praze zkrátka nezbývá, než se s nastaveným tempem nějak vyrovnat. Čeká nás zajímavá doba i po epidemii.

Reklama

Doporučované