Hlavní obsah

Glosa: Devadesátky by měly mít pokračování. Tady je námět

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Nejen Ivan Jonák a jeho Discoland. Devadesátá léta nabízejí nepřeberné množství témat.

Reklama

Článek

Úspěšné série si obvykle říkají o pokračování. Nejsvobodnější doba v historii této země nabízí mnoho dalších témat.

Tohle se České televizi povedlo. Kriminální seriál Devadesátky o počátcích polistopadového organizovaného zločinu, děsivých účesech a ještě horší módě se stal absolutním diváckým hitem. Gratulujeme. Jen člověk doufá, že se v archivech už nikde neskrývá další snímek na téma „taháme sudy z Orlíku“, jako byli Sametoví vrazi, reprízovaní hned po závěrečném dílu Devadesátek. Protože to už je na jeden nedělní večer trochu jednotvárná dramaturgie.

Úspěšné série si obvykle říkají o další pokračování. A nejsvobodnější doba v historii této země nabízí ještě mnoho námětů. Jeden si dovolíme sami předložit.

Ve dnech, kdy se policisté na Orlíku pomalu blížili úspěchu, se v Praze odehrála ještě jedna velkolepá policejní akce. Soupeřem nebyli místní mafiáni, ale skutečná první liga ruskojazyčného organizovaného zločinu. V čele se světovou zločineckou celebritou Semjonem Mogilevičem, který měl být podle policejních informací na mafiánském summitu zavražděn, nakonec na něj ale ani nedorazil.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Zásah v restauraci U Holubů na pražském Smíchově v květnu 1995 patří v českých policejních dějinách k těm skutečně zcela výjimečným. Kolika českým policistům se stalo, aby jim osobně pogratuloval šéf FBI Louis Freeh?

Jistě, v porovnání s příběhem orlických vrahů chybí téhle akci jasný happy end, protože zásah nakonec nepřinesl ani žádná obvinění, natož odsouzení. O to víc z ní ale vzešlo důležitých informací, o něž se česká policie ochotně podělila se svými kolegy po celém světě.

A protože každý úspěšný film potřebuje i svůj silný lidský příběh, jeden taky najdeme. Tehdy sedmadvacetiletý šéf policejního odboru proti ruskojazyčné mafii Zdeněk Macháček se paradoxně málem stal jedinou „obětí“ zásahu. O čtyři roky později, v roce 1999, byl zatčen a absurdně obviněn z vydírání jistého celníka, aby byl o dva roky později úplně očištěn. Macháček přesto policii znechuceně opustil a už se k ní nikdy nevrátil.

Mimochodem, v jeho případu tehdy hrál významnou a z Macháčkova pohledu dost hanebnou roli jeden z protagonistů Devadesátek, který krátce po konci děje od policie odešel a dodnes se živí jako advokát. Nápověda – v seriálu stále kouří, nosí černé brýle a nakonec si celý případ a slávu stáhne k sobě.

Nyní již má Česká televize všechny indicie, aby mohla zahájit práce na pokračování Devadesátek. Jen je ještě fér říci, že i Macháčkův příběh se své filmové podoby už dočkal v podobě dokumentu americké streamovací služby Netflix o nejhledanějších zločincích světa. Na Kavčích horách by ho mohli zakoupit a pouštět vždycky po každém dílu svého seriálu. Už se těšíme.

Reklama

Doporučované