Hlavní obsah

Glosa: Fotky s pávem milejší než obrana země

Foto: Seznam Zprávy

„Nechceme válku, chceme mír.“ Alena Schillerová opakuje, co říkal před rokem v prezidentské kampani Andrej Babiš.

Reklama

Článek

Jedině proruský troll, člen SPD nebo přívrženec Putinovy vlády by mohl zatleskat vyjádřením bývalé ministryně financí a místopředsedkyně hnutí ANO Aleny Schillerová o tom, že „se nechce připravovat na válku“.

Jestliže šéfka poslanců ANO Allena Schillerová tvrdí, že má osypky z prohlášení šéfa generálního štábu armády Karla Řehky o nutnosti připravit se na možnou hrozbu z ruské strany, pak by mě zajímal odborný název obřích boláků, které naskakují při poslechu jejích slov o tom, že nemáme investovat do obrany vlastní země.

Místopředsedkyně hnutí ANO v čerstvém rozhovoru pro CzechCrunch kritizovala rozhodnutí vlády Petra Fialy zvýšit částku na obranu. Řekla: „To nejsou ty investice do tanků, které nás někam posunou, nebo do nějakých střel, my potřebujeme investovat do dopravní infrastruktury, a ty investice naopak meziročně klesly“.

Opoziční poslankyně tak dokonale převzala rétoriku SPD a ve svých vyjádřeních zkopírovala narativ dna českého internetu. „My se nechceme připravovat na válku, my chceme žít v míru. A naše závazky plnit samozřejmě musíme a chceme, jenom to musí odpovídat tempu, které si můžeme dovolit,“ uvedla exministryně ve snaze nabarvit realitu narůžovo a zazdít veškeré reálie.

Třeba že Česko dlouhodobě – ani po ruské anexi Krymu – neplnilo svoje závazky vůči NATO v podobě slíbeného podílu HDP vynaloženého na obranu. Nebo že její šéf, předseda hnutí ANO Andrej Babiš, chtěl už loni ukončit dodávky zbraní na Ukrajinu, což nelze vysvětlit jinak než jako nechutný podraz. Proč tedy ta slova o tom, že chceme plnit závazky? Že nechceme být těmi pověstnými českými vykuky?

Přesně po roce od prezidentské volby jsme tak svědky pokračování ohavných pokusů hnutí ANO zalíbit se voličům, kteří mají nahnáno z války. Stejně jako Andrej Babiš, který se v hradním klání zaklínal na billboardech po celé zemi, že „nezavleče Česko do války“, se teď i jeho kolegyně Alena Schillerová snaží „našim lidem“ tvrdit, že nejsme zapojeni do konfliktu a že se nás žádné nebezpečí netýká.

Samozřejmě, nikdo z nás nechce žít s neustálým pocitem, že jsme ve válce vedené Ruskem, ale zavírat oči před jeho agresí a výhrůžkami i mocenskými choutkami je ještě mnohem hloupější než utratit dva miliony za fotky s pávem z peněz „našich“ daňových poplatníků.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované