Hlavní obsah

Glosa: Kam zmizel generál Pavel?

Foto: Seznam Zprávy

Celé to trochu připomíná kampaň Jana Fischera, favorita z prezidentské volby před deseti lety.

Reklama

Článek

Vidíme, že debata o tom, jak moc Petr Pavel „kolaboroval“ s totalitním režimem a zda o tom všem mluví pravdu, jeho dosavadní kampaň dost vykolejila.

V prezidentské kampani sledujeme dva a půl měsíce před volbou velkou změnu. Najednou zmizel favorizovaný generál Pavel a místo něj se vynořil rozvědčík Pávek.

Ztratil se ten „sympatický parašutista“, který prostě jen chtěl skákat z vrtulníku a s pomalovanou tváří se schovávat po lesích jako vojín Kouba v komunistickém propagačním filmu Copak je to za vojáka, kvůli čemuž Pavel z „mladické nerozvážnosti“ vstoupil do KSČ. A místo něho se objevil průšvihář, komunistický vojenský rozvědčík s krycím jménem Pávek, který před rokem 1989 působil ve Zpravodajské službě Generálního štábu.

Nechme teď stranou nové detaily z předlistopadového působení jednoho z favoritů lednové prezidentské volby. Teď vidíme, že debata o tom, jak moc Petr Pavel „kolaboroval“ s totalitním režimem a zda o tom všem mluví pravdu, jeho dosavadní kampaň dost vykolejila.

Jako kdyby s takovou samozřejmostí, jakou je šťourání se v minulosti všech adeptů o prezidentskou funkcí, vůbec nepočítal, a najednou je její razancí zaskočený.

Svědčí o tom podrážděné reakce, v nichž zpochybňuje odbornost badatelů a historiků, kteří nové informace přinášejí. Překvapivé je to hlavně proto, že armádní generál ve výslužbě má k dispozici vynikající tým poradců v čele se špičkovým stratégem pro volební kampaně Michalem Repou, který na Slovensku řídil kampaň Zuzany Čaputové. Na něco takového přece museli být připraveni.

Debata o Pavlově předlistopadové minulosti nečekaně rezonuje, takže určitě část jeho dosavadních příznivců znejistila. Mohou mít pochybnosti a hledat alternativu, která jim ještě nedávno chyběla: Nebyla by lepší Danuše Nerudová? Nebo Pavel Fischer? A kdo další vlastně ještě kandiduje?

Petr Pavel byl dlouhé měsíce vysoko v průzkumech, aniž prezidentskou kandidaturu vůbec ohlásil. Že něco chystá, bylo jasné na jaře 2020, kdy založil iniciativu Spolu silnější, která pomáhala lidem v první linii boje s covidem, a kdy začal s besedami objíždět republiku. Byla to doba, kdy neměl konkurenci. Jeho šance pak ještě posílila válka na Ukrajině – lidé oceňují jeho kompetenci.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Dnes ale sledujeme spíše defenzivní kampaň. Generál Pavel se například nehodlá účastnit všech debat s konkurenty, ale jen vybraných. Na pondělí 7. listopadu prozatím potvrdil účast v debatě Seznam Zpráv. Nevíme, zda jde o promyšlenou strategii, aby se před ještě dlouhou a náročnou bitvou nevyčerpal a nevystřílel všechny náboje. Nebo zda jde o úmyslné stažení se do zákopů, kde přečká, až se všechno přežene – hlavně, aby teď neudělal chybu.

Je docela možné, že kromě zmíněné kritiky komunistické minulosti zaskočil Petra Pavla i vstup Andreje Babiše do voleb, s nímž už nemusel počítat. Šéf ANO mu vlastně vyfouknul základní „zemanovskou“ strategii – dělat si kampaň po vlastní ose a nemuset se potkávat s ostatními soupeři, protože první kolo je beztak jen konkurzem na soupeře pro finále.

Celé to trochu připomíná kampaň Jana Fischera, favorita z prezidentské volby před deseti lety, na nějž manželka ve videoklipu volala: „Honzo, neschovávej se!“ V okně se objevil sebevědomý favorit a říkal: „Já se přece ale vůbec neschovávám! Já se před nikým nebudu schovávat! Nebudu před vámi nic tajit, ukrývat.“

Reklama

Doporučované