Hlavní obsah

Glosa: Miloš Zeman se nám ztratil v ruské mlze

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Miloš Zeman a Vladimir Putin při jednání v roce 2017.

Reklama

Článek

Kam se poděla pověstná ostrá břitva na jazyku prezidenta republiky? Patrně do skartovací mašiny ruské výroby.

Slunce svítí, nebe je modré a tráva roste ze země. I tato triviální sdělení přináší více moudrosti a uvědomění z vývoje světa než výrok Miloše Zemana ke konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, potažmo Západem.

Prezident řekl, že „vstup ruských vojsk na území separatistické Doněcké a Luhanské lidové republiky zvyšuje riziko vojenského konfliktu a snižuje naději na diplomatické řešení“.

Dedukce jde vrchnímu veliteli ozbrojených sil vskutku na výbornou. Politická geografie už méně – vojska totiž „vstoupila“ na území Ukrajiny. Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku aktuálně uznává jen Putinův režim.

A dál? Dál nic. Na Hradě je ticho, ačkoli na Ukrajině burácí kola ruských armádních vozů a mírové smlouvy leží zmuchlané pod stolem.

A přitom činy Ruska z pondělního večera hovoří jasně. Samy o sobě jsou oním zahájením vojenského konfliktu. V normálním světě se totiž vjezd armády na cizí území běžně nazývá okupací či aktem agrese.

Trapně banální konstatování Miloše Zemana jen potvrzuje, že z pozice hlavy státu hodlá plivat do tváře nejen ukrajinskému, ale také českému lidu.

Coby prezident totiž veřejnosti, která má ve své DNA hluboko zakořeněný šedesátý osmý rok, deklaruje, že Hrad bude i nadále sloužit k maskování ruské agrese. A nejen to. Zeman tím v podstatě říká, že je hráčem v současné informační válce.

Připomenu, že v minulém týdnu prohlásil, že podle jeho názoru žádná válka nebude, a při té příležitosti označil práci amerických tajných služeb za blamáž.

Jednoduše přeloženo: jako vrchní velitel ozbrojených sil záměrně zpochybnil informace CIA. Tím přispěl k informačnímu zmatku, o který se Ruská federace napřeným úsilím snaží a ze kterého těží.

Není to poprvé, kdy Zeman bravurně posloužil k vytvoření ruské mlhy. V roce 2018 například nepravdivě tvrdil, že se v Česku vyrábí novičok. Kreml pak jeho citát využil k zpochybnění britského tvrzení, že látka, kterou byl v Británii otráven dvojitý agent Sergej Skripal, pocházela z Ruska.

Nesmíme zapomenout ani na Zemanovo zhruba týden dlouhé ostentativní mlčení poté, co vyšlo najevo, že výbuch ve Vrběticích mají na svědomí ruští agenti. Ale co je horší, opět zpochybnil závěry bezpečnostních složek, a nakonec se ukázalo, že jeho kancelář už po několika měsících úplně skartovala tajnou zprávu.

A tak nezbývá než se zeptat: Miloši, vy jste měl ve škole tu ruštinu, jak se řekne rusky „Ivane, běž domů, čeká tě Nataša“?

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované