Hlavní obsah

Glosa: Nebojte se smělých předsevzetí. Nemáte co ztratit

Foto: Seznam Zprávy

Když se rodí novoroční předsevzetí, může jít skromnost stranou, bez obav.

Reklama

Článek

Zde je návod, jak letos být v každém případě lepším člověkem než vloni:

Nový rok je dobré odstartovat předsevzetími, co všechno se člověk naučí a zvládne, aby na sebe mohl být pyšný. Ale pozor, ne tak hrrr. Ještě předtím je dobré si připomenout několik triků, jak na to, aby se na konci roku člověk necítil naopak mizerně, že nedostál tomu, co si na jeho začátku vytyčil.

Za svůj život jsem už pár triků nasbírala, a protože jsem si mimo jiné předsevzala to, že budu dobrým člověkem, ráda se o ně podělím. Takže, pojďme na to!

Zhubnu deset kilo, naučím se výborně anglicky a výrazně zlepším druhý cizí jazyk, každý týden přečtu minimálně jednu knihu, budu pětkrát týdně cvičit aspoň hodinu, dvakrát do měsíce vyrazím za kulturou, budu mít doma pořádek po celý rok a každý měsíc se naučím vařit jedno nové klasické české jídlo.

Moje předsevzetí nejsou malá, a tak hned použiji první trik: A řeknu si je jen v duchu, vlastně si je ani neřeknu, jen si tak matně vykreslím obrysy obrazu, kterým bych se za dvanáct měsíců mohla kochat, kdyby se mi ho podařilo skutečně vybarvit.

Ale protože mám už nějaké zkušenosti, prvotní myšlenku okamžitě zkrotím a „oficiálně“ si stanovím mírnější verzi předsevzetí: Zhubnu pět kilo, zlepším se v angličtině a zkusím další cizí jazyk, budu hodně číst, třikrát týdně cvičit nejméně půl hodiny, žít kulturně, když covid dá, a naučím se péct buchty a vařit svíčkovou.

V průběhu roku se i tato předsevzetí budou patrně ředit a zbude z nich to, že se občas podívám na film v angličtině, tu a tam si přečtu nějakou knihu, dvakrát za rok navštívím divadlo, výstavu či koncert a čas od času se proběhnu. Na vaření si pozvu kamarádku, co mi nabízela, že mě bude učit vařit, a ta udělá svíčkovou a napeče buchty.

Jak se s takovým oslabením původních předsevzetí srovnám? Dobře. Použiji druhý trik a řeknu si, že jsem přece rozumná žena, která ví, že život se i přes veškerou snahu vyvíjí jinak, než si člověk přeje, a já se tomu přece nemohu hloupě vzpírat.

A když nastane třetí scénář, že i zředěná forma oslabené verze předsevzetí vezme zasvé a místo zlepšení angličtiny zapomenu to, co jsem už uměla, místo zeštíhlení přiberu a kvůli rostoucím povinnostem budu vařit ještě míň než doteď?

I s tím si umím poradit a sáhnu po třetím triku. Řeknu si, že všechno špatné je pro něco dobré, protože mi to pomůže uvědomit si své slabosti, získat větší pokoru a pochopení pro slabosti druhých, a že se tím vlastně stanu lepším člověkem, tedy tím, co je smyslem toho největšího ze všech předsevzetí.

Takže chutě do nových předsevzetí! Buď budete nadšeně skákat nad naplněním načrtnuté nejzazší vize, nebo na sebe budete pyšní za splnění její mírnější verze, smířeni s nepatrným zlepšením, anebo hrdí na to, že jste se stali lepším člověkem. Každopádně nemáte co ztratit!

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované