Hlavní obsah

Glosa: „Peče celá země“ je takový fotbal pro ženy

Foto: Česká televize, Seznam Zprávy

Soutěžící se svými díly. Peče celá země!

Reklama

Článek

Pečení na ČT je možnost společného zážitku a vybití emocí pro lidi, které nebaví sport. A přesně proto na veřejnoprávní televizi patří.

Česká televize rozjela novou řadu soutěžní reality show Peče celá země. Žánru se leckdo vysmívá a já, přestože nejsem žádný znalec, se ho chci zastat.

„Peče celá země“ je takový fotbal pro ženy. Odpusťte mi tu genderovou nekorektnost, protože soutěž cukrářů určitě sleduje a sladkosti peče spousta mužů a naopak – na fotbal se kouká a aktivně ho provozuje řada žen.

Ale inspirovalo mě k ní několik společných sledování pořadu v převážně ženském kolektivu.

Nápadně se to totiž podobalo tomu, jak si představuji pánský večer u fotbalového zápasu. Jen pivo nahrazuje spíš víno a chipsy nějaká ta – tematicky – domácí buchta. Řeči se jinak vedou úplně stejné:

Nedávej to tam studený z tý lednice, proboha ženská, vždyť se ti to srazí.

On otvírá troubu, neotvírej tu troubu, se ten korpus propadne celej. Tam už taky vezmou opravdu každýho do tý soutěže.

Krásný to má zase, já to říkám od prvního dílu, je to talent.

Podívej se na ni, jak to tam má dlouho, se vsaď, že to bude mít přešlehaný.

Takhle přesně to dělala naše máma.

Následuje pečlivý rozbor postupů, za který by se nemusela stydět elektronická tužka na ČT sport. Případně hádka, při níž se mává rodinnými recepty a argumentuje historickými prohrami, jako jsou „zdrclé trubičky na padesátinách tety Lenky“.

Ale dost stereotypů. Peče celá země je jeden z pořadů, u kterých se debatuje, jestli je to vlastně veřejná služba, jestli na něj máme přispívat koncesionářskými poplatky a jestli nepatří spíš na některou z komerčních televizí.

Což je – když už – debata spíš o tom, jestli na ČT patří jakákoli vlastní zábavná tvorba. Protože jestli si odpovíme, že ano (a já odpovídám, že ano), těžko si představit veřejnoprávnější formát než tuto decentní, vizuálně neagresivní selanku, kde je sice napětí a konflikt, ale na konci jsou na sebe všichni vlastně milí a ochotně si půjčí nějaké to přebytečné vejce.

Přesně něco takového podle mě dřív v české televizní tvorbě chybělo – a myslím to smrtelně vážně. Je to možnost sdíleného pozitivního zážitku, skupinová terapie i vybití emocí také pro lidi, které nebaví sport.

Peče celá země si navíc – na rozdíl třeba od podobně kritizované StarDance – na nic nehraje. Žádné honosné šaty, orchestr a slavnostní atmosféra. Pěkně si vezmi zástěru, lupni tam dvě másla, a když si myslíš, že se kamera nedívá, naber si krém z mísy prstem. Tak jak to máme rádi.

Jen možná jedno doporučení směrem k ještě větší veřejnoprávnosti – nezačínala bych novou řadu v lednu, kdy se všichni po Vánocích snažíme spíš hubnout.

Foto: Česká televize

Hvězdný Josef Maršálek se ze StarDance přemístil zpátky k troubě.

Reklama

Související témata:
Josef Maršálek

Doporučované