Hlavní obsah

Glosa: Podělí se o penzi, zařídí dotaci. To je moderní babička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Nově můžete díky babičce inkasovat tučnou, až milionovou prémii.

Reklama

Článek

Milion si vezměte. Blbý, kdo nabízí, blbější, kdo nebere. Ale zas úplně nejásejte. Na stavebním trhu se stane totéž, co se stalo v jiných oborech, které stát podpořil dotacemi.

Že taková babička je naprosto klíčovou figurou pro hladké fungování rodiny a domácnosti, samozřejmě všichni víme. I díky povinné četbě nejznámějšího díla Boženy Němcové. Babička pomáhá s hospodářstvím, poklidí, upeče chléb, obstará zvířata, vyrazí s dětmi na procházku a ještě stačí Barunce vysvětlit, že dobrá hospodyně má pro pírko i přes plot skočit.

Také dnešní, moderní babičky samozřejmě pomáhají mladým. Ale kdyby jen to! Jsou mimořádně poptávané. Vždyť jim za poslední dva roky pětkrát zvýšili penzi, celkem o 30 procent! A protože jsou skromné a hodné, jsou ochotné se o ty prachy s dětmi podělit.

A to není zdaleka všechno. S maminkami a tchyněmi se dnes opravdu nevyplatí hádat, předcházejte si je. Babička, to je dnes výnosnější záležitost než třeba akcie Applu nebo zlatá cihla.

Nově můžete díky babičce inkasovat tučnou, až milionovou prémii! Jak se vám najednou hodí ta její rozpadající se barabizna, s jejíž opravou jste roky odmítali pomoci s výmluvou, že toho máte v práci hodně a o víkendu potřebujete odpočívat.

Naštěstí je tady pravicová vláda, která vám teď ochotně pomůže. Sice chtěla ukončit škodlivý dotační socialismus, snižovat dluh i rozpočtové schodky, ale to říkala v opozici. Teď získala desítky miliard korun z unijního Modernizačního fondu.

Co by s takovými penězi mohla udělat zadlužená země? Země, jejíž ministr financí se zpocenými zády hledá úspory v rozpočtu po statisících? Země, jejíž obchodní model „levné suroviny + levné energie + levná pracovní síla = vyrobíme polotovar pro Němce“ se už vyčerpal?

Modernizace? Nevíme. Naštěstí ale máme ve vládě ambiciózního lidovce Petra Hladíka, ministra životního prostředí. Ten nechce, aby peníze propadly, a tak se rozhodl pokračovat v nejlepších českých tradicích. Tedy v tom, že už roky neumíme evropské dotace efektivně investovat. Neumíme si stanovit priority, tak vymýšlíme úplné blbosti.

I sólista Hladík ji dokázal vymyslet. A nedržel se při zemi. Naopak se úplně utrhl ze řetězu a představil dotační program „Oprav dům po babičce“. Můžete docela snadno získat až milion korun na renovaci, zateplení nebo výměnu oken u staršího domku. Dosavadní desetitisícové dotace pro domácnosti, třeba na fotovoltaiku nebo tepelná čerpadla, mu přišly málo. Tak hodil do placu rovnou milion.

Nebuďte hloupí, určitě si o to zažádejte! A s chutí se vysmějte sousedům, kteří si hráli na dobré hospodáře, roky šetřili jak mourovatí, aby si před pěti lety dům opravili vlastními silami a z vlastních peněz. Hlupáci! Mohli se místo škudlení válet na dovolených u moře. A v klidu si počkat, až jim opravu jejich majetku zaplatí stát.

Milion si vezměte. Blbý, kdo nabízí, blbější, kdo nebere. Ale zas úplně nejásejte, jak jste na to vyzráli. Na trhu se stavebními pracemi a materiály se stane totéž, co se stalo v jiných oborech, které stát podpořil dotacemi. A protože v tomto případě jde dohromady o neskutečných 40 miliard korun, může mít dopad na stavební trh sílu atomové bomby.

V první řadě pravděpodobně neseženete řemeslníky ani zedníky, kteří by vám to udělali. Když je seženete, hrozí vysoké riziko, že půjde o podvodníky nebo o Pata a Mata, které jen přilákaly tučné peníze. Snadno neseženete ani potřebný materiál – polystyren nebo minerální vatu na zateplení či plastová okna. Pokud přece jen seženete, bude to vše alespoň o půlku dražší, jak už to u dotovaných věcí bývá. Ano, a zvýší to inflaci.

Co bude další nápad vlády, která – jak vidíme – rozhoduje koncepčně a vše promýšlí do důsledků? Tipujeme, že příští rok zavede válečnou daň z nadměrných zisků pro zedníky, fasádníky, okenáře a výrobce tepelných izolací.

Babičce to ale nevyčítejte. Prostě jí srozumitelně vysvětlete, že modernizace a rozvoj nízkouhlíkových technologií nejsou žádná legrace.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované