Hlavní obsah

Glosa: Praktiky „šmejdů“ před rozzlobeným davem

Foto: Seznam Zprávy

Věřím, že někteří z demonstrantů to nedělají z nutkavé potřeby stát na straně zla.

Reklama

Článek

Obchodníci s frustrací, kteří ještě nedávno draze prodávali přípravky na odstranění nanočipů z vakcín, dnes operují při organizování demonstrací podobně jako nenávidění „šmejdi“.

Zatímco před Národním muzeem ve středu protestovali odpůrci Vladimira Putina, o pár metrů dál – pod sochou svatého Václava – se mnohem mohutněji demonstrovalo mimo jiné proti vládě Petra Fialy.

Dělicí linie mezi dvěma protesty v podobě pražské magistrály jako by zároveň představovala hranici Západu s Ruskem.

„U koně“, jak se horní části Václavského náměstí v Praze lidově říká, se už podruhé srocovali ti, kterým bohužel stále nedošlo, že současná příkoří nejsou dílem vlády Petra Fialy, ale ruského prezidenta Vladimira Putina. A tak se staví na ruskou stranu.

Věřím tomu, že někteří z demonstrantů to nedělají ani tak z nutkavé potřeby stát na straně zla jako spíše z nevědomosti nebo možná neochoty si uvědomit základní reálie současné situace.

Tahle nešťastná směsice pochybení pak ovšem protestujícím dovoluje odpouštět válečné zločiny a přemýšlet nad tím, že bychom pomoc Ukrajině vyměnili za levný plyn od ruských tyranů, kteří zahájili zcela nesmyslnou a brutální válku.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Pokud je taková strategie myšlena vážně, pak její vyznavači bohužel vysílají signál, že jejich argumenty sahají nejdále tam, kam by dohodili vlněným svetrem.

Zcela zjevně jsme se ocitli v situaci, v níž dav demonstrantů z Prahy, Brna, Ostravy nebo třeba Plzně reprezentuje postoje širší skupiny lidí, kterým už docházejí síly, jsou zdeptaní všemi turbulentními změnami ve společnosti, děsí se budoucnosti a nevěří politikům. Těžko se takovým lidem vysmívat nebo je pranýřovat za jejich nespokojenost se stavem věcí.

Problém je v tom, že se slepě vrhají do náruče dezinformátorů, kteří tenhle rozzlobený a zmatený dav pasou, protože vycítili možnost zbohatnout a utrhnout si pro sebe kus slávy.

Obchodníci s frustrací, kteří ještě nedávno draze prodávali přípravky na odstranění nanočipů z vakcín, dnes operují při organizování demonstrací podobně jako nenávidění „šmejdi“. Jen s tím rozdílem, že tentokrát neprodávají předražené hrnce, vyhřívané deky ani falešné amulety, ale plyn od válečných zločinců.

Reklama

Doporučované