Hlavní obsah

Glosa: Překlad závistivých otázek

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Nejen ukrajinské uprchlíky teď vítá na pražském Hlavním nádraží socha Nicholase Wintona se žlutomodrou vlajkou.

Reklama

Článek

„Proč já něco nedostanu? Proč někdo jiný a já ne?“

Když se už začaly objevovat různé hlasy, které se vyčítavě ptají, proč pomáháme válečným uprchlíkům a ne lidem v okolí, kteří by si to taky zasloužili, tak si myslím, že stojí za to přeložit, co ve skutečnosti tyto hlasy chtějí říct.

Mám teď na mysli všechny ty řeči o tom, proč dostávají uprchlíci lístky do zoologické zahrady za korunu nebo mohou jezdit zadarmo městskou hromadnou dopravou, a proč by měli dostávat finanční podporu.

Najdou se lidé, kteří maskují své skutečné pocity za něco bohulibějšího a nechtějí upřímně říct holou pravdu, kterou mají na mysli. Nechávají si otevřená zadní vrátka.

Skrytě namítají zhruba tohle: „Proč já něco nedostanu? Proč někdo jiný a já ne?“

Jenomže takhle napřímo to nikdo neřeknou. Vybarvili by se jako politováníhodní sobci. A těžko by s nimi někdo další souhlasil.

Ono totiž ve skutečnosti je úplně jedno, jestli pomoc dostane traumatizovaný válečný uprchlík nebo někdo z jejich okolí. Tou otázkou, proč zrovna on, proč ne i někdo jiný, ve skutečnosti pokaždé míří tazatel směrem k sobě.

Tím rozhodně nechci říct, že by Češi měli zapomenout pomáhat i lidem ve svém okolí, to vůbec ne, naopak. Jen jsem si prakticky jistý, že lidé, kteří zvedají otázku „proč oni, proč ne my“ se v takovém duchu chovají i k jiným nešťastníkům. Jedno, jestli pocházejí ze zahraničí, utíkají před válkou nebo jsou z jejich ulice.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované