Hlavní obsah

Glosa: Prezident Spolu? Někdo září, někdo v září

Foto: Seznam Zprávy

Má být důstojným reprezentantem a dodržovat demokratické principy. Takže o prezidentském kandidátovi vládní koalice pořád nevíme prakticky nic.

Reklama

Článek

Čím déle bude hledání společného kandidáta trvat, tím slavnější musí být – aby si ho voliči vůbec stihli všimnout.

Staronový předseda lidovců Marian Jurečka na víkendovém sjezdu ujistil straníky, že vládní koalice usilovně hledá společného kandidáta na prezidenta. Jasno prý musí být nejpozději do září, dodal.

A v zákulisí sjezdu pak zněla otázka, na kterou se už nějakou dobu ptá většina voličů současné vlády: Není to trochu pozdě?

Premiér Petr Fiala i další šéfové koaličních stran jen neustále opakují, že prezident má být důstojným reprezentantem a má dodržovat demokratické principy. Jako bychom snad od nich čekali, že do voleb vyšlou druhého Zemana.

Ale konkrétní jméno z nich ne a ne dostat. Mohli bychom se uklidňovat tím, že zdrženlivou taktiku pětikoalici radí zkušení marketéři. Koneckonců i v minulých volbách se stalo, že někteří kandidáti vyletěli příliš rychle a okoukali se.

To ale bohužel není tento případ. Koalici Spolu se zatím zkrátka nepodařilo nikoho najít. Z TOP 09 a KDU-ČSL nepřišly návrhy žádné, v ODS se sice spekuluje o trojici Vystrčil–Němcová–Vondra, k výsledku to ale zatím nijak nespěje.

Možnost je samozřejmě i najít nestranickou osobnost. Ale jak si posteskl premiér, respektované osobnosti se do špinavé předvolební kampaně nehrnou. A čím déle bude hledání společného kandidáta trvat, tím slavnější musí být – aby si ho voliči vůbec stihli všimnout.

Jurečka namítá, že poslední dva měsíce vládní strany neměly čas prezidentskou volbu řešit kvůli válce na Ukrajině. A má pravdu. Jenže na to se příští leden u voleb nikdo ptát nebude.

Ani hlavní konkurent pětikoalice Andrej Babiš svou kandidaturu ještě oficiálně neoznámil s tím, že to stačí až v září. Jenže expremiér je zářným příkladem toho, že když dva dělají totéž, není to totéž.

Babiš se rozhodně veřejnosti představovat ani připomínat nemusí. Prezidentskou kampaň jede naprosto nepokrytě už teď. A až se v létě sebere a objede se svým „obytňákem“ náměstí, koupaliště a letní akce, bude se už jeho náskok těžko dohánět.

Navíc expremiér svou kampaň už teď staví právě na kritice vlády a na zhoršujících se životních podmínkách řady Čechů. Ať už vládní koalice postaví stranického kandidáta, nadstranickou osobnost, nebo jen podpoří někoho nezávislého, část „viny“ za vládní politiku na něm chtě nechtě ulpí.

A v tomhle se má od září „koaliční“ uchazeč rozkoukávat? Tak hodně štěstí.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované