Hlavní obsah

Glosa: Putin usmířil uhlobarony s ekology, děkujeme

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Nejde jen o uhlí, jehož plánovaný konec se pravděpodobně oddálí, aby nahradilo ruský plyn. Jde o hlavně o jaderné elektrárny, které se Německo rozhodlo úplně odstavit.

Reklama

Článek

Bojujte s Putinem, stáhněte si topení.

Strana zelených vyzvala české domácnosti, aby se zapojily do bojů s putinovským Ruskem: „Ocenili bychom, kdybyste se k nám přidali a snížili své topení o jeden stupeň Celsia,“ apelují zelení.

Jejich kampaň nazvaná „Jeden stupeň pro Ukrajinu“, která má snížit spotřebu ruského plynu, samozřejmě může působit trochu legračně. Sami zelení mluví o symbolickém významu a neočekávají, že Vladimir Putin se pod tímto tlakem v Kremlu zhroutí, kapituluje a stáhne svá okupační vojska z Ukrajiny.

Zelená akce zároveň poukazuje na aktuální dilema nás Evropanů. Pokud opravdu chceme zastavit Rusko co nejtvrdšími sankcemi, musíme se zároveň smířit s tím, že Putin oplátkou použije tu nejsilnější zbraň, kterou vůči Evropě má. Tedy, že buď výrazně zdraží, nebo úplně zastaví dodávky plynu a ropy, na nichž jsme závislí.

Už teď se ale nevypočitatelnému vládci Kremlu povedlo v Evropské unii něco nevídaného: Usmíření špinavých energetických dinosaurů se zapálenými zastánci Green Dealu, kteří by si spolu ještě před měsícem nesedli ani k jednomu stolu.

Dinosauři, kteří milují vůni benzinu a ideálně strávený víkend si představují na uhelném safari mezi těžebními stroji, se dosud vysmívali naivním snům o energii ze slunce, větru a vody nebo elektromobilu v každé garáži.

Dnes si na unijním zeleném údělu všimli také strategického významu, který doteď opomíjeli: Jde o nástroj, jak se zbavit závislosti na dodávkách surovin od šílených režimů, jejichž rukojmím být rozhodně nechceme.

Na straně druhé, i ti nejfanatičtější zastánci Green Dealu a boje s klimatickou změnou najednou připouštějí, že přechod na obnovitelné zdroje není možné udělat přes noc. A tudíž že není šťastné překotně vypínat všechny „špinavé“ zdroje, které dnes máme a které nám už dnes garantují jistou nezávislost.

Nejde jen o uhlí, jehož plánovaný konec se pravděpodobně ještě oddálí, aby nahradilo ruský plyn. Jde o hlavně o jaderné elektrárny, které se sousední Německo rozhodlo úplně odstavit.

Třeba to teď Němci tváří v tvář ruské agresi ještě přehodnotí jako zbrklé rozhodnutí a nakonec obnoví provoz svých atomovek. Ostatně jednu reflexi svých předchozích činů už mají za sebou, když odmítli zprovoznit plynovod z Ruska Nord Stream 2, na který dřív tolik sázeli.

Než se závislosti na Rusku úplně zbavíme, nám ostatním zřejmě nezbude nic jiného, než si za teplo a elektřinu pořádně připlatit. Anebo se řídit výše uvedenou radou Stranu zelených.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované