Hlavní obsah

Glosa: Uprchlíci z Ukrajiny, šance pro 10 milionů Čechů

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Kyjevské metro stále slouží i jako provizorní úkryt před hrozbou ostřelování.

Reklama

Článek

Co u nás asi tak budou dělat? Přece to samé, co bychom my dělali v zemi, která by nám poskytla útočiště před válkou.

Z Ukrajiny k nám k pátku 18. března už dorazilo 270 tisíc uprchlíků. Nejsou to ekonomičtí uprchlíci. Nepřišli k nám za lepšími výdělky a už vůbec ne za dávkami. Přišli, protože jejich města bombarduje ruská armáda. Přišli, aby utekli před válkou do země, kde je zatím mír. Jsou to především ženy, které jsou zvyklé pracovat a umí se postarat o sebe i o své děti.

Jejich začlenění do naší společnosti bude něco stát. Politici mluví o miliardách, které padnou na pomoc a vstřebání uprchlíků do našeho systému. To se nedá popřít. Zatím se bavíme jen o tom, co my dáme jim. Každá mince má dvě strany, a proto je na místě zeptat se, co uprchlíci dají nám.

Co u nás asi tak budou dělat? Přece to samé, co bychom my dělali v zemi, která by nám poskytla útočiště, kdyby ruské rakety padaly na Kyjov, Třebíč nebo Brno. Najdou si práci a zkusí žít v rámci možností, jak to jen půjde. Xenofobové, závistivci a jiní sobci se nemusejí bát, že by jim Ukrajinci a Ukrajinky vzali práci. Nabídka pracovních míst je totiž mnohem větší, než sami dokážeme pokrýt.

Ještě loni v říjnu česká Hospodářská komora odhadovala, že na trhu práce chybí 450 tisíc zaměstnanců. Nedostatkem lidí trpí firmy ve většině odvětví včetně těch, které hledají především ženské profese.

Chybějící personál hlásí české zemědělství, potravinářství, školství, služby i další obory. Každá druhá hospoda má vyvěšenou výzvu, že shání personál, a to samé by vám potvrdili i v nemocnicích, kde nárůst počtu pacientů během pandemie ještě víc obnažil zoufalý nedostatek zdravotníků.

Do českých měst nyní proudí tisíce lidí, kteří budou potřebovat práci, aby uživili sebe i své děti. Miliardy vybrané na podporu uprchlíků potvrzují, jak moc Čechům záleží na Ukrajincích, což je nepochybně dané tím, že s mnohými žijeme léta v jedné zemi. Nyní přicházejí další a s nimi i příležitost spojit síly.

Teď je ta správná chvíle si uvědomit, že společně se můžeme mít lépe všichni dohromady. To, že uprchlíky přijmeme, není jen šancí pro stovky tisíc žen a dětí z Ukrajiny, ale i pro 10 milionů Čechů.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované