Hlavní obsah

Glosa: Věřte médiím, která lezou na nervy všem

Foto: Dan Materna / MAFRA, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Nadávání na média patří k tradičním bodům Babišových mítinků (ilustrační foto).

Reklama

Článek

Jako by lidé zapomínali, že novináři tu nejsou od toho, aby někomu fandili nebo rozhodovali o tom, co je „vyšší dobro“.

Podrývání důvěryhodnosti médií, která mu otevřeně nefandí, je dlouhodobá strategie bývalého premiéra Andreje Babiše. Tentokrát se ale šéf hnutí ANO opravdu překonal. Začal totiž lidem radit, aby nečetli ani jeho vlastní média.

Babiš si zaplatil přebal Mladé fronty Dnes a Lidových novin s vlastní fotografií a velkým nápisem: „Věříte médiím?“

„Nebo máte pocit, že vám noviny, televize a zpravodajské weby říkají jen část příběhu? Že o něčem nemluví? Že něco vynechají? Že něco schválně zamlčují? Zkuste můj pořad Čau, lidi!“ hlásá celostránkový inzerát.

Teprve za ním následuje skutečná „titulní“ strana obou deníků, která ale podle všeho vlastně nestojí za přečtení. Že listy dopustí tak naprosté ponížení práce vlastních novinářů, je jen další potvrzení toho, jak „nezávislé“ vztahy mezi nimi a jejich majitelem panují.

Šéf hnutí ANO s inzerátem přichází v den, kdy jeho hnutí oficiálně zahajuje kampaň do komunálních voleb. Říkám oficiálně, protože jinak Babiš několik měsíců ve svém obytňáku pracuje na tom, aby už další volby neprohrál. A nadávání na média na těchto cestách patří k tradičním bodům programu.

Ostatně voliči to chtějí slyšet. I sobotní protivládní demonstrace začala výsměchem médiím a pochvalováním si, že díky sociálním sítím je již dnes každý sám sobě novinářem.

Ale my média poslední dobou štveme i druhý tábor. Teď o víkendu mi bylo vyčteno, že dáváme příliš velký prostor protivládním demonstracím. Když jsme ale popisovali protibabišovské protesty za minulé vlády, nestěžovali si.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Vládním fanouškům se nelíbí, že popisujeme průšvihy a kauzy současné vlády. Pomáháme tím prý Babišovi. Jsme přehnaně kritičtí, a jestli se vrátí k moci současná opozice, bude to prý i naše vina.

Možná bychom měli přimhouřit očko v rámci „vyššího dobra“.

Jako by lidé zapomínali, že novináři tu nejsou od toho, aby někomu fandili nebo rozhodovali o tom, co je ono „vyšší dobro“. Ale od toho, aby koukali pod ruce především aktuálně vládnoucím stranám.

Takže jestli vám můžu poradit, i když si nemůžu zaplatit takový dosah, jako má expremiér: Věřte médiím, která občas naštvou někoho napravo i nalevo, v opozici i ve vládě. Zkrátka čas od času všechny.

Reklama

Doporučované