Hlavní obsah

Glosa: Zásadní otázka těchto dnů. Kdo přežije?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Tváří v tvář utrpení Ukrajinců žádnou reality show nepotřebujeme.

Reklama

Článek

Posledních dvacet, třicet let jsme si žili tak nudně, že nám televize musely naservírovat formát reality show. Díky, bez umělého napětí se asi teď nějakou dobu obejdeme.

Nestalo se to poprvé a není to ničí chyba. Reality show Survivor, jejíž česko-slovenská verze právě probíhá v Dominikánské republice, se nepříjemně střetla s opravdovou realitou. Účastníci odjeli před pár týdny bojovat o „přežití“ na exotické místo. A mezitím kousek od jejich domova vypukla válka.

A to dokonce taková válka, o které jsme si mysleli, že zůstane navždycky v učebnicích a vzpomínkách prarodičů. Soutěžící nic nevědí. Dál hledají kokosy, vaří rýži a odcházejí s vážnou tváří na kmenové rady, kde se prý rozhoduje o jejich osudech. A má to vypadat napínavě. Dvacátého února možná, teď bohužel.

Tváří v tvář utrpení Ukrajinců žádnou reality show nepotřebujeme. Všichni jsme se minulý týden navíc trochu báli o své „vyloučení“, když Putin na kremelské kmenové radě rozhodl, že není špatný nápad útočit na jadernou elektrárnu. Vyvedl tím z míry i jindy stoickou Danu Drábovou, která to komentovala slovy, že se jí zhroutil svět. A už trochu nečekaná sněhová pokrývka všemu dodala i správnou „postapo“ dekoraci.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Jedna z už vypadnuvších soutěžících, herečka Iva Pazderková, se ještě ani nestačila vzpamatovat z návratu z „drsného“ ostrova a už na Václavském náměstí v rámci provolání umělců plynule navazovala na projev prezidenta Volodymyra Zelenského, který mluvil přes video z úkrytu kdesi v těžce zkoušeném Kyjevě. Z reality show skočila přímo do reality a její zkušenosti by se daly využít.

Vládě by třeba mohla vyprávět, jak moc důležité pro trosečníky bylo postavit si co nejrychleji střechu nad hlavou. Kabinet by to mohlo motivovat k urychlené stavbě alespoň provizorních příbytků pro narůstající vlnu uprchlíků. Každá zkušenost dobrá.

Je to už dva roky, co jsme se na světě díky pandemii přestali nudit. Mimochodem tehdy zase existovala v Německu skupina účastníků show Big Brother, která celé týdny o ničem nevěděla a pak byla konfrontována se záběry z italských nemocnic a vylidněných ulic měst. Oni se zamkli do vily, a než vylezli, byl doma zamčený celý svět.

Tak si přejme, ať co nejdřív televizní producenty zase začne trápit, že lidé se mají příliš dobře a potřebovali by naservírovat nějakou pořádnou porci umělého vzrušení.

Reklama

Doporučované