Hlavní obsah

Glosa: Zemanovo loučení může ještě zabolet

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Miloš Zeman a Zuzana Čaputová při jednání ve Vysokých Tatrách.

Reklama

Článek

Namísto milého „na shledanou“ jsme si vyslechli takové pasivně agresivní „sbohem“.

Odcházející prezident Miloš Zeman po deseti letech ve funkci definitivně vyvrací jednu z mála jistot, o které se v životě rádi opíráme. A sice, že s přibývajícími lety a životní zkušeností člověk zmoudří. U dosluhující hlavy státu jako by tenhle přirozený mechanizmus nefungoval.

Mohla to být obyčejná cesta na Slovensko, kterou by Miloš Zeman v klidu a míru zakončil své zahraniční putování za politickými protějšky. Mohl třeba získat i špetku respektu od názorových oponentů, kdyby na úplném konci svého mandátu konečně zahodil zbraně a jen tak s důstojností dosloužil veřejnosti.

Místo toho ale první přímo zvolený prezident udělal to, co mu bylo vždycky nejpohodlnější. Ukázal ego a pozurážel všechny, na které se podíval. Takže namísto milého „na shledanou“ po čase stráveném se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou jsme si vyslechli takové pasivně agresivní „sbohem“. Patrně jako znamení tenze vyvolané hořkým loučením s funkcí.

Jeden z nezvládnutých momentů slovenské návštěvy, kdy se Zeman zase jednou choval jako narcis ovládaný pocitem nadřazenosti, by se mohl jevit jako marginálie. Myslím tím onen trapný výkřik směrem k novinářce, jejíž dotaz neslyšel a nerozuměl mu, protože prý „pípá jako kanárek“.

Minimálně v kontextu Zemanova vztahu k novinářům jasně vidíme, že mu ani dva mandáty nepomohly ke zmoudření. Nebo jak jinak si vysvětlit, že si za dlouhých deset let ve funkci nevšiml, že jeho výpady směrem k žurnalistům nikdy nikdo nekvitoval? Nepočítám-li ruského prezidenta Vladimira Putina, který Zemanův „žert“ o likvidaci novinářů převedl do reality.

Důkaz Zemanovy chybějící sebereflexe jsme mohli vidět i ve chvíli, kdy v podstatě zaúkoloval Zuzanu Čaputovou, aby mu otázku novinářky přetlumočila. Pokud jste ve větě „Tak mně to přeložte.“ neslyšeli slovo „prosím“, nešlo o chybu na vašem přijímači. Miloš Zeman takové slovo záměrně neužívá. Dává tím najevo, že si neváží nikoho, kdo s ním nesouhlasí.

Asi i proto slovenské prezidentce nezapomněl při jejich posledním oficiálním setkání říct, že je „zelená fanatička“. Nejenže je tenhle výrok z hlediska politické diskuze úplně mimo. Ukazuje i to, jaký slon v porcelánu Miloš Zeman dokáže být.

Třebaže mu na Hradě zbývají necelé čtyři týdny, jeho odcházení může být ještě bolestivým mementem pro nás všechny. I kdyby neohýbal Ústavu, i kdyby se začal chovat uctivě k úřadu prezidenta, i kdyby hodil přes palubu pochybné spolupracovníky, pořád ještě může pípat. Nikoli jako kanárek, ale jako zapšklý krkavec.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované