Hlavní obsah

Bolek Polívka: Fandím téhle vládě. Bojím se skrytých fašounů a komunistů

„Když už jsem veřejně známý, tak proč bych veřejně nevyjádřil svůj názor?“ říká ve videoukázce z rozhovoru Bolek Polívka.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

V době uvadající důvěry ve vládu Petra Fialy vyslovil uznávaný herec a dramatik v rozhovoru pro Seznam Zprávy svůj jednoznačný postoj a taky obavy z dalšího vývoje.

„Dá se říct, že téhle vládě fandím. Fandím tomu, že má někdo odvahu to takhle zkoušet. Samozřejmě nemůžou prosadit všechno, co by chtěli a měli. Vážím si pana Fialy, jeho vzdělání, jeho způsobu, jak sděluje informace,“ říká Bolek Polívka v rozhovoru, který je součástí projektu Seznam Zpráv Galerie osobností.

Bolek Polívka se už před časem jasně vymezil proti lídrovi opozice, šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. V roce 2019, když byl Babiš premiérem, se zúčastnil i demonstrace v Praze na Letné, kterou svolal spolek Milion chvilek pro demokracii. Tehdy Polívka říkal: „Nesvoboda nemusí být hned cítit, jde to pomalu. Za normalizace to taky zpočátku vypadalo, že jsme národ, který se nenechá zlomit pár tanky, chvilku to prorůstá a najednou jsou občané ležáci, leží, vnímají a nemůžou pohnout ani rukou.“

Teď v rozhovoru Bolek Polívka dodává, že má strach z vývoje, který se odehrává na Slovensku po nástupu vlády Roberta Fica. „To je něco tak nepochopitelného a pořád se to nazývá demokracií. Toho se musí bát každý. Tady jsou pořád skrytí nějací fašouni, komunisti, už odložili brnění a už je na ně vidět. Kdo se nebojí? Jenom ten, kdo z toho chce mít profit,“ dodává Polívka.

Co Svěrák řekl Gottovi

Svými politickými názory se netajil nikdy, už v 90. letech vystupoval ve volební kampani na podporu ODS, v roce 2013 v první přímé prezidentské volbě zase podporoval zvolení Karla Schwarzenberga proti Miloši Zemanovi.

Teď zavzpomínal na situaci, kdy společně se Zdeňkem Svěrákem seděli v publiku při poslední předvolební debatě mezi Zemanem a Schwarzenbergem a přišel k nim Karel Gott. „Povídá: ‚Tak jak to vypadá?‘ A Zdeněk Svěrák mu říkal: ‚Doufám, že víte, na které straně byste měl stát?‘ A on na to: ‚Pro mě je to těžké, protože mám fanynky v obou táborech.‘“

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

„V politice bych chtěl vidět víc úsměvů, víc gentlemanství, víc pochopení pro osud téhle země. Víc pokusů se nějakým způsobem domlouvat,“ vyjmenovává Bolek Polívka v rozhovoru s Jiřím Kubíkem.

Bolek Polívka se naopak ztráty svých příznivců evidentně nebojí: „Když už jsem veřejně známý, tak proč bych veřejně nevyjádřil svůj názor?“

Proč Klaus nepochopil film Dědictví

V rozhovoru se zmínil i o bývalém premiérovi a prezidentovi Václavu Klausovi. To když přišla řeč na premiéru filmu Věry Chytilové Dědictví aneb Kurvahošigutntág z roku 1992.

„Řekl mi tehdy: ‚Jedničku bych tomu nedal.‘ On (Václav Klaus, pozn. red.) ten film pochopil jinak. Je to jakási moralita. A on měl za to, že se posmíváme těm, kteří dostanou majetek v rámci restitucí (vracení komunisty zabaveného majetku, pozn. red.),“ vzpomíná Polívka.

Film, který se setkal s vlídnějším přijetím publika až mnohem později, si přitom podle něj utahuje z toho, jak lidi nedokážou situaci s náhle nabytým majetkem či svobodou ustát.

„Všichni jsme byli oslněni svobodou. Jako když ten orel vezme zajíce a nese ho do ‚azuru‘, aby ho někde dal svým mláďatům k sežrání, a zajíc řve: ‚Já letím, já letím!‘… To jsou všecko devadesátá léta,“ říká Bolek Polívka.

„Budu hrát svou maminku i tatínka“

Co v devadesátých letech zažíval on? Jak s odstupem času vnímá svůj projekt farmy v Olšanech na Vyškovsku, kde chtěl vybudovat turistické centrum a projekt skončil v dluzích? Jak publikum vnímá komiky a proč bývá překvapeno, když najednou zahrají skvěle vážnou roli (Bolek Polívka má dva České lvy za dramatické role ve filmech Zapomenuté světlo a Musíme si pomáhat)?

A co nového chystá u příležitosti svých červencových 75. narozenin? „Můžu naznačit. Je to hra, kde budu hrát svou maminku i svého tatínka, budu tam já jako batole… Jak máme v tomto věku už asi sklon k tomu vzpomínání, tak to je takový můj groteskní životopis,“ říká ke své nové hře Sága, kterou uvádí brněnské Divadlo Bolka Polívky v premiéře 11. dubna.

Rozhovor s Bolkem Polívkou si můžete pustit už teď v audioverzi v úvodu článku – přepis a videozáznam celého rozhovoru zveřejníme v sobotu.

Galerie osobností. Hosté Jiřího Kubíka

Foto: Seznam Zprávy

Galerie osobností.Foto: Seznam Zprávy

Nechte se inspirovat životem, názory či zlomy v kariéře významných žen a mužů. Mezi hosty šéfredaktora Seznam Zpráv Jiřího Kubíka byli například astrofyzik Jiří Grygar, olympijská vítězka Ester Ledecká, prezident Petr Pavel, zakladatel divadla Semafor Jiří Suchý, herečka Iva Janžurová, bývalý ministr Karel Schwarzenberg, zpěvačka Marta Kubišová, předseda Ústavního soudu Josefa Baxa nebo architektka Eva Jiřičná.

Audioverze rozhovorů nabídneme už ve čtvrtek na Podcasty.cz, Apple PodcastsSpotify, psaný text a video vždy v sobotu na Seznam Zprávách.

Reklama

Doporučované