Hlavní obsah

Jedno bouchnutí do stolu je lepší než deset doktorů, říká psychiatrička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Potlačovat v sobě emoce je nebezpečné, říká psychiatrička a psychoterapeutka. Ilustrační fotografie.

Reklama

Článek

O tom, že duše a tělo vedou neustálý dialog, jenž se navenek projevuje psychosomatickými reakcemi, v horším případě obtížemi, či dokonce nemocemi, dnes pochybuje málokdo. Jak tohle propojení funguje z medicínského hlediska?

„Spojitost mezi tím, co prožíváme nebo cítíme, a tím, co se děje v těle, je jasná. Které mechanismy přesně se na tom podílejí, se ale pořád zkoumá,“ říká psychiatrička Daniela Šroubková, vedoucí lékařka Psychosomatického centra Praha v podcastu MUDr.ování.

„Ve hře jsou neuronální systémy přes transmitery, metabolické systémy, hormonální systémy. Plus mozek a další orgány, které jsou schopné získávat informace nejen z vnitřního, ale i z vnějšího prostředí. Nově se hovoří například o srdečním magnetickém poli nebo mikrobiomu ve střevě. Prostřednictvím našeho prožívání jsou tyhle systémy ovlivňovány,“ doplňuje lékařka.

I malé dítě ví, co dělat, když se necítí dobře

K debatě, která se strhla kolem slov herce Jaroslava Duška o propojení rakoviny s nespokojeností v životě, Daniela Šroubková říká, že existují duchovní proudy, které hovoří o tom, že si svůj život nějak tvoříme, nicméně konkrétní vyjádření bylo podle ní nešťastné. „Je to jedna z věcí, se kterými hodně bojuji, tedy s pocitem viny a nepřiměřenou interpretací pravdy, o níž ani nevím, zda pravdou je.“

MUDr. Daniela Šroubková

Psychiatrička a psychoterapeutka vystudovala 2. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Část studia absolvovala na australské Sydney University.

Pracovala na Psychiatrické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, v Krizovém centru RIAPS nebo ve společnosti pro zdravé rodičovství Aperio.

V současné době působí v Psychosomatickém centru Praha, které spoluzakládala.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Psychiatrička a psychoterapeutka Daniela Šroubková působí v Psychosomatickém centru Praha.

Dodává ovšem, že psychosomatická medicína není žádný alternativní proud medicíny, jak se o ní někdy traduje. „Má své teoretické základy a pracuje na biopsychosociálním modelu. A základy těchto věd jdou v našem prostředí položeny.“

Obstát v dnešním světě není jednoduché a občas to vyžaduje přísnou sebekontrolu. Jenže například potlačovat v sobě emoce je víc nebezpečné než – obrazně řečeno – občas praštit pěstí do stolu.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

„Z hlediska psychosomatiky to tak určitě je. Náš systém potřebuje emoce zpracovat a propustit. Pokud bychom si je v něm nechali, dojde k přehlcení, a právě tímhle mechanismem psychosomatické choroby vznikají. Děti, když se narodí, nemusí nikdo učit, že když cítí hněv, křičí a kopou nožičkama, když mají strach, tak se třesou. Tyhle fyziologické mechanismy jsou nám k dispozici, abychom věci, které prožíváme uvnitř nebo přicházejí zvenku, ze sebe dostali. A tím pádem abychom se mohli se dostat i dál v životě,“ míní psychiatrička.

Celý rozhovor o psychosomatické medicíně si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování v úvodu článku. Dozvíte se mimo jiné, jaké „nástroje“ psychologové a psychiatři při léčbě používají, které psychosomatické poruchy jsou nejčastější či proč je z hlediska psychosomatiky při porodu důležité vlídné prostředí.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované