Hlavní obsah

Tinnitus, nemoc, která z vás udělá uzlíček nervů

Foto: Shutterstock.com

Příčinou obtěžujícího zvuku v uchu může být banalita, třeba špatný polštář. Ilustrační fotografie.

Reklama

Článek

Slyší, co jiní ne, nedá se to změřit, zvážit, moderní přístroje kapitulují. Většinou jde o ryze subjektivní pocit, nicméně jeho dopady jsou objektivní. Někteří jedinci postižení tinnitem v noci chodí po bytě a buší hlavou do zdi.

S tinnitem je potíž. Nikdo vlastně moc neví, z čeho šelest či zvonění v uších vznikají. I když ani to neplatí úplně, jak už to u této lapálie bývá.

„Tinnitus je subjektivní a objektivní. Někdo přijde s tím, že mu cvaká v uchu, já přiložím fonendoskop a mohu to slyšet také. Může to být vyklenutím cévy nebo něčím podobným, to je takzvaný objektivní tinnitus. Ten subjektivní slyší jen pacient,“ vysvětluje v podcastu MUDr.ování Petr Jirák, primář oddělení ORL a chirurgie hlavy a krku Nemocnice Na Homolce.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

MUDr. Petr Jirák je v současné době primářem oddělení ORL a chirurgie hlavy a krku Nemocnice Na Homolce.

Mohou lékaři pacientům postiženým subjektivní formou tinnitu pomoci? Zásadní je rozsáhlé vyšetření specialistou. „Problém může být způsoben stavem krční páteře nebo stavem cév, které se z nějakého důvodu stáhnou a nedovedou tolik krve do středního a vnitřního ucha. Na vině může být i zánět, nádor, zkrátka jakákoliv příčina, která vyžaduje aktivní léčbu,“ říká primář Jirák. Jak dodává, s tinnitem se na oddělení ORL setkává poměrně často. „Pokud netrvá dlouho, daří se ho poměrně hezky vyléčit.“

Z ušního na psychiatrii

Ne každý má to štěstí, že zvuk v uchu jednoho dne přestane vnímat. Naopak je pro něj stále víc obtěžující, někdy na samé hranici snesitelnosti. „Pokud je tam velký psychický problém, je namístě spolupráce s psychiatrem,“ radí Petr Jirák. Šumu, klepání či pískání v uchu vás sice nezbaví, ale naučí vás s tím žít tak, aby vás to neobtěžovalo.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

V žádném případě se ale vyšetření na ORL nevyhnete, aby byly vyloučeny zásadní typy nemocí, které mohou tinnitus způsobit. Jak říká doktor Jirák, někdy stačí jen vyměnit polštář, protože na vině může být i přetížená krční páteř. Úlevu také může přinést zvuková terapie, která se na léčbu snaží jít z úplně jiné strany.

Na jakém principu zvuková terapie funguje, vysvětluje doktor Petr Jirák v podcastu MUDr.ování v úvodu článku. Dozvíte se také, jaké jsou další možnosti léčby tinnitu, jestli pomůže alternativní medicína, zda může způsobit šumění v uchu časté potápění hlavy pod vodu nebo proč s ním lékaři posílají pacienty do barokomory.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované