Hlavní obsah

Podnikám obezřetně, neriskuju, říká výrobkyně vlněných přikrývek z Beskyd

Foto: Miloš Čermák, Seznam Zprávy

V podnikání prý Zuzanu Bílkovou inspirují i počítačové hry, které hrála v dětství.

Reklama

Článek

Zuzana Bílková vlastní malou firmu na řemeslnou výrobu přikrývek a polštářů. V podcastu mluví o tom, jak tradiční výrobu přebírala, i o tom, jak si udržet náročnou klientelu.

Povídali jsme si v ne úplně klimatizovaném studiu a venku na ulici bylo třicetistupňové vedro. A protože tématem byly vlněné přikrývky, dalo by se říct, že to byl zážitek na hranici masochismu.

Ale to jen zdánlivě. Zaprvé proto, že podnikatelka Zuzana Bílková je milá a bezprostřední. A zadruhé – je přece stará známá věc, že vlna v zimě hřeje a v létě chladí.

Že jste to nevěděli? Já taky ne, aspoň do setkání s majitelkou beskydské firmy Besky. A tak úplně tomu nevěřím. Ostatně i Zuzana Bílková mi řekla, že se v letošním superhorkém létě občas sama při spaní odkope.

Ano, mluvili jsme hodně o spaní. Ale pro mě byl nejzajímavější její příběh – vlastně jednoduchý a obyčejný. Vystudovala ekonomii na Vysoké škole báňské a přes vášeň pro počítačové hry se dostala k podnikání. Jistě, v tomhle tvrzení jsou jistá zkratka a nadsázka, ale jen malé.

Nemohla si vybrat konzervativnější druh byznysu. Převzala řemeslnou výrobu vlněných pokrývek. Před 30 lety takových malých firem a živností vznikla zejména v Beskydech a okolí celá řada, ne každá měla ovšem výdrž jako Besky.

Dnes se tato značka prodává prakticky výhradně přes e-shop a má zákazníky v celém Česku. Zuzana Bílková plánuje i zahraničí, ze začátku hlavně to nejbližší. Ale plány jsou uměřené a střízlivé. Ostatně strojový park je originální, z velké části víc než sto let starý. Firma chce zachovat tradiční výrobu.

Tohle je příběh o tom, jak si malý podnik může najít náročnou a spokojenou klientelu. Zuzana Bílková ho umí vyprávět mile a příjemně. Točili jsme v Praze, kam přijela z Beskyd na dva dny. Jako vždycky si nezapomněla tři věci: pozitivní energii, radost ze života a vlněný polštář. Přikrývka se jí do kufru nevešla.

Přeju hezký poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované