Hlavní obsah

Štěstí po česku: Zabijačky, houbaření a pejsci

Foto: Miloš Čermák, Seznam Zprávy

Sarkasmu sociálních sítí jsem přeplněný, tvrdí autor „hodné“ knihy o Češích Milan Tesař.

Reklama

Článek

Hlavním tématem Jednoho procenta je tentokrát Česko. A Češi. Milan Tesař totiž vydal knížku, kterou považuju za jednu z nejdůležitějších a zároveň nejzábavnějších tohoto roku. Jmenuje se Štěstí po česku a shrnuje ji její podtitul: 42 způsobů, jak být v téhle zemi v pohodě.

Milan Tesař o ní říká, že je to pokus přijít s českým protipólem skandinávského hygge, onoho slavného přístupu k životu, pro který jsou charakteristické radost ze života a hledání pohody v každém okamžiku.

Ovšem v Česku je naše „hygge“ spjato se zabíjačkami, houbařením, tanečními kurzy či obloženými chlebíčky. To jsou momenty, činnosti či situace, které nám Čechům opravdu dávají pocity štěstí. Milan Tesař je ohledává s humorem a nepochybně i jistou škodolibostí. Ale není na nás Čechy zlý a zároveň ani ubrečený.

Zkoumá náš komplex malého národa bez malosti a zakomplexovanosti, dalo by se říct. Čímž zároveň dokazuje to, co o Češích píše a říká: že možná máme řadu nepěkných vlastností či kuriózních zvyků, ale nejsme zlí. A ještě jedna věc je důležitá: že Česko je země, kde se dobře žije, ačkoli si to často sami neuvědomujeme.

V mnoha ohledech patříme k světovým nebo minimálně evropským šampiónům. Máme nejlepší turistické značení, jednu z nejhustších sítí knihoven (a 40 % lidí ve výzkumech tvrdí, že chodí do knihovny aspoň jednou ročně!), jsme rekordmani v počtu aktivních cyklistů i lyžařů, jsme velmi nadprůměrní v počtu houbařů, včelařů a pejskařů. A to jsem ještě nezmínil naši chloubu, kterou je český dabing.

Jistě, nelze si nepovšimnout, že nemáme moc nositelů Nobelových cen, naši jedinou světově proslulou značku dnes kompletně vlastní a rozvíjejí Němci, z vyhlášeného českého průmyslu zbyly stíny montoven a až na pár záblesků jsme se významně nezapsali ani do světa literatury, filmu či výtvarného umění.

To Milan Tesař samozřejmě ví a hodně jsme o tom mluvili v podcastu. V knížce se však soustředí hlavně na to pozitivní. Na Čechy úspěšné a spokojené. To činí její čtení radostným a osvěžujícím. Snad se část té pozitivní energie propsala i do našeho povídání.

Přeju příjemný poslech!

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované