Hlavní obsah

Dnes by můj styl byl jiný, říká Hašek, jehož kouzla učarovala NHL

Foto: Getty Images

Hostem druhé epizody podcastové série Nosiči ledu byl Dominik Hašek.

Reklama

Stopa, kterou Češi zanechali v průběhu let v nejsledovanější hokejové soutěži světa – kanadsko-americké lize NHL – je bez přehánění nesmazatelná. Výraznou měrou se o to zasloužil i nejúspěšnější český brankář Dominik Hašek.

Článek

Ještě v sezoně 1988–89 hráli v NHL jen dva čeští hokejisté, kteří tam odešli legální cestou – Jiří Hrdina a Miloslav Hořava. K tomu ještě hrstka hráčů, kteří kvůli splnění tohoto snu museli emigrovat. O dvě sezony později, kdy se komunistická nadvláda nad naší zemí rozpadla, hrálo v nejslavnější lize světa rázem 19 Čechů a spousta dalších se na dobrodružnou misi chystala.

V rekordní sezoně 2001–02 už působilo v NHL neuvěřitelných 78 českých hokejistů! Více bylo jen domácích Kanaďanů a Američanů. Hledat nějaký další důkaz toho, jak český hokej doslova okouzlil NHL, asi není nutné. I přesto je třeba zmínit ještě dva velmi silné argumenty, a ty se jmenují Jágr a Hašek.

Co říct o Jaromíru Jágrovi, aby to nebylo nošení dříví do lesa? Těžko něco vymyslet, ale je jasné, že jsme zažili naprosto unikátní více než tři dekády s tímhle fenomenálním hráčem. První zápas v československé lize sehrál ve věku 16 let a 211 dnů a na první gól si počkal šest zápasů, 4. října 1988 se trefil do sítě Pardubic a kdo myslíte, že byl v brance? Symbolicky, nejlepší brankář naší historie – Dominik Hašek!

Foto: Pavel Vondra, Seznam Zprávy

Dominik Hašek při natáčení druhé epizody Nosičů ledu.

A víte, v jakém městě si Jaromír Jágr zahrál poprvé proti týmu NHL? Asi byste to neuhodli. Bylo to 11. září 1989 v Praze, kdy ho postavil kouč Pavel Wohl k reprezentačnímu debutu společně s dalšími mladíky Roberty Holíkem a Reichelem do utkání proti vítězi Stanley Cupu, týmu Calgary Flames.

Až následně přímo v NHL ale jeho kariéra nabrala závratné rozměry. Hned v prvních dvou ročnících se v dresu Pittsburghu radoval ze zisku Stanley Cupu, pětkrát byl nejproduktivnějším hráčem soutěže, získal nespočet dalších ocenění a překonal obrovské množství rekordů.

Když se v roce 2018 ve věku 46 let po 24 sezonách s nejslavnější soutěží loučil, byl s obrovským náskokem nejúspěšnějším Evropanem historie NHL. A ještě dlouho asi bude. V NHL a Stanley Cupu sehrál celkem 1941 zápasů, v nichž se radoval z 844 gólů a 2122 bodů.

Dominik Hašek vs. Jaromír Jágr v NHL (žádný jiný hráč nedal Haškovi v NHL tolik gólů jako Jágr – 15, to ale neznamená, že ze všech vzájemných soubojů vyšel vítězně, např. zrovna tady měl gólman navrch):

A Dominik Hašek? Ten si v kariéře na NHL musel počkat delší dobu, za komunismu by musel emigrovat, a to v plánu neměl. Když se hranice otevřely, využil svou šanci naplno. I když už byl předtím vyhlášen dvakrát nejlepším brankářem světového šampionátu, v NHL začínal vlastně od nuly. Nejprve na farmě, pak jako náhradník.

Až po přesunu do Buffala se postupně stal nehynoucí brankářskou legendou. Šestkrát získal trofej pro nejlepšího brankáře NHL, v čemž nemá konkurenta. Dvakrát získal trofej pro nejlepšího hráče NHL, ani v tom se mu žádný brankář historie nemůže rovnat.

A nelze zapomenout ani na týmové trofeje, které jsou v životě hokejisty ty nejdůležitější – poprvé si zachytal finále Stanley Cupu už v roce 1992, to byl ještě náhradníkem. V roce 1999 do finále na svých bedrech donesl tým Buffalo Sabres, ale i tehdy mu trofej unikla po kontroverzní rozhodující brance Bretta Hulla. V roce 2002 s Detroitem už ale své jméno definitivně vryl i na nejslavnější hokejovou trofej. A ještě jednou se mu to povedlo v roce 2008, kdy mu bylo už úctyhodných 43 let!

Oficiální hold NHL Haškovu brankářskému umění :

Ve druhé epizodě podcastové řady Nosiči ledu se nejlepší český gólman ohlíží nejen za svou veleúspěšnou kariérou, ale i zatím, jak se vyvíjel a proměňoval jeho nepřehlédnutelný brankářský styl.

„Kdybych začínal dneska, tak by pravděpodobně ten můj styl byl jiný. Já jsem víc padal na kolena, ale zase jsem se snažil rychle vyskočit nahoru nebo sebou ještě někam mrsknout. Dneska ti kluci padají hodně jenom na jedno koleno, ale zase se umí fantasticky klouzat po ledě,“ říká.

Hašek i Jágr jsou nepřehlédnutelné postavy, vedle nich jsou ale další stovky českých jmen vepsaných do dějin nejkvalitnější hokejové soutěže světa. Někteří mají své dresy vyvěšené u stropů arén, jiní vyhrávali trofeje, sbírali góly, přihrávky i čistá konta a někteří se v soutěži mihli třeba jen na jediný zápas.

Jisté je, že česká stopa v NHL už je dávno nesmazatelná a ve šlépějích Jágra či Haška dnes jdou mnozí další jako třeba střelecký fenomén současnosti David Pastrňák. Už to není jen kanadsko-americká NHL, už je i trochu česká.

Nosiči ledu

  • Autor: Tomáš Kučera
  • Editor: Pavel Vondra
  • Hudba: Martin Hůla
  • Sound design: David Kaiser

Podcastová série Seznam Zpráv, ve které Tomáš Kučera přibližuje nejzajímavější okamžiky naší bohaté hokejové historie a zpovídá ty, kteří byli u těch největších úspěchů osobně.

Každý čtvrtek – od 21. 3. – k poslechu jako bonusová epizoda spřízněného podcastu Nosiči vody na Podcasty.cz, Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Zpětná vazba vítána na e-mailové adrese audio@sz.cz.

Foto: ČTK, Getty Images, Seznam Zprávy

Nosiči ledu

Reklama

Doporučované