Hlavní obsah

Priske není Stramaccioni. Titul Spartě přihrál Rosického překvapivý tah

Foto: Profimedia.cz

Dánský trenér Brian Priske dokázal Spartu dokormidlovat až k titulu. Prolomil tak dlouholetou tuzemskou hráz obav ze zahraničních trenérů.

Reklama

Článek

Devět let Sparta čekala na titul v české lize. V soutěži, která se po léta před trenéry-cizinci zpátečnicky uzavírala. Brian Priske zlomil obě pomyslné zakleté obruče. Českou ligu opanoval jako cizinec, a navíc na lavičce Sparty.

Když na základě výběru svého sportovního ředitele Tomáše Rosického představila Sparta loni v létě svého nového trenéra, dánského experta Briana Priskeho, dokonale tím všechny zaskočila.

Před mužem s trenérskými zkušenostmi z Midtjyllandu a Antverp stál tehdy nelehký úkol: poznat co nejrychleji českou ligu. Najít pod nánosy zapomnění tradiční klubovou DNA a i s její pomocí probudit v týmu odhodlání bojovníků a vítězů. A v neposlední řadě přesvědčit davy dlouhodobě nespokojených fanoušků, že jeho projekt nebude mít s nedávným neslavným působením italského kouče Andrey Stramaccioniho ve Spartě vůbec nic společného.

A to všechno se mu podařilo.

Největšího rivala, tedy Slavii, brzdily na jaře občasné výpadky na hřištích soupeřů. A také zbytečné chyby červenobílých, které jim hned ve dvou jarních derby sebraly v závěrech utkání body, po nichž už už sahali. Další z favoritů, titul obhajující Viktoria Plzeň, na jaře vyloženě ztratila dech.

A v součtu s tím vším to Spartě, probuzené trenérem Priskem, po letech konečně opět vtisklo do rukou mistrovskou trofej.

Začalo to Stavangerem, končilo titulem

„Z ohlasů hráčů se dalo vysledovat, že s Priskeho příchodem došlo v přípravě týmu k velkým změnám. Tréninkový proces nabral mnohem větší intenzitu, trenéři a jeho asistenti, kteří se v průběhu sezony obměnili, mimochodem také s pozitivním efektem, byli najednou mnohem důslednější a náročnější než jejich předchůdci,“ podotýká fotbalový novinář Luděk Mádl.

V přípravě se objevila jiná cvičení než ta, na která byli hráči z tuzemských klubů zvyklí, velký důraz Priske kladl i na technicko-taktickou přípravu, ve své práci každodenně využíval statistickou analýzu. To všechno Spartu posunulo dopředu.

„Přitom Priskeho začátky nebyly vůbec snadné, alespoň co se týče výsledků a částečně i předváděné hry. Sparta se musela rychle oklepat po velmi nepovedeném ligovém úvodu, kdy ji brzdila série nepřesvědčivých remíz. Nejkritičtějším bodem, přes který se musela přenést, bylo brzké vypadnutí z kvalifikace o evropské poháry v soubojích se Stavangerem. Tehdy byla frustrace fanoušků logicky nejsilnější,“ vzpomíná na komplikovaný start Letenských Karel Tvaroh, sám bývalý hráč Sparty.

„Postupně se ale prosadila Priskeho největší přednost. A tu cítím v jeho silné osobnosti. Dokáže stmelit kabinu, umí si udržet odstup a jednat chladnokrevně. Sparta se pod jeho vedením začínala zvedat i proto, že posily zabudovával s patřičnou trpělivostí. A v klíčových zápasech navíc správně vycítil, jakým stylem hrát nebo s jakou typologií hráčů by se dalo na konkrétní soupeře vyrukovat,“ dodává Karel Tvaroh.

Trio Nosičů vody zmiňuje ve své zevrubné analýze i další elementy Priskeho práce, které nakonec vedly ke sparťanskému úspěchu. Poslechněte si novou epizodu podcastu a dozvíte se víc!

Proč je Brno opět smutné?

Kluby na pomezí mezi první a druhou ligou ještě čeká baráž. Nosiči vody se pokusili vcítit do atmosféry a popsat, koho a proč v duelech Pardubic s Příbramí, respektive Zlína s Vyškovem, favorizují.

Jisté už je, že se mezi elitu po roce vrací Karviná. A opačným směrem zase míří Zbrojovka Brno. Proč se stala typickým jojo klubem, pro který v posledních letech platí, že střídá postupy a pády? Kritice se nevyhnul ani trenér Martin Hašek, který ve finiši soutěže nesplnil očekávání majitele klubu. A „nenahodil“ tým Zbrojovky na vítěznou vlnu.

Nosiči vody se věnují i dramatické koncovce německé Bundesligy, kterou už pojedenácté v řadě opanoval Bayern Mnichov. Přitom před posledním kolem měli veškeré trumfy v rukávu hráči Borussie Dortmund. Ti však neunesli tlak a snad až přehnaná očekávání beznadějně vyprodané domácí arény. A když se museli popasovat s nepříznivým průběhem utkání s Mohučí, svou roli aspiranta na titul nezvládli.

Titul tak slaví Bayern, který přitom na výsledky posledního kola nečekal. A ve vedení klubu provedl razantní personální změny, které odnesli Oliver Kahn a Hasan Salihamidžič.

Poslechněte si celou epizodu podcastu! Pusťte si ji v přehrávači v úvodu článku.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované