Hlavní obsah

S mladým lídrem za titulem. Krejčí si nejde zápas zahrát, ale vyhrát ho

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Mladý kapitán pražské Sparty Ladislav Krejčí v derby nasměroval Letenské za titulem. Spartě vyrostl ideální lídr.

Reklama

Článek

Zklidnil se, dozrál a stal se neomylným exekutorem klíčových penalt. Vyrostl do role lídra na hřišti i v kabině. Ladislav Krejčí v derby „S“ nasměroval Spartu v její cestě za titulem. A Nosiči vody glosují jeho letenský vzestup.

Je mu teprve čtyřiadvacet, ale ve Spartě už plní roli vůdčí osobnosti týmu, při budování atmosféry v mužstvu je prakticky nepostradatelný. A ani na hřišti se Ladislav Krejčí rozhodně nebojí převzít odpovědnost.

Jít na penaltu v rozhodujících okamžicích derby, které může prakticky rozhodnout o titulu, to opravdu není lehký úkol. Krejčí ji v sobotu proměnil, rozhodl o výhře Sparty nad Slavií 3:2 a přiblížil Letenské na dosah titulu. A u fanoušků jen posílil svůj status ikony současného týmu.

Ve Spartě se odchovanec brněnské Zbrojovky objevil, když mu bylo dvacet. „S Láďou se znám prakticky odmala, jsme totiž stejný ročník. Kromě pravidelných zápasů s Brnem jsem se s ním v dorosteneckých kategoriích začal potkávat i v kabině reprezentace. Měl jsem možnost poměrně zblízka sledovat jeho progres,“ vzpomíná bývalý obránce Karel Tvaroh.

„Ačkoli jsem už i tehdy vnímal jeho silné stránky, kterými vždycky byly vítězná mentalita, herní inteligence a nasazení, ani ve snu by mě nenapadlo, že se tak rychle vypracuje v klíčovou osobnost celé ligy,“ dodává Tvaroh.

Z divočáka hvězdou, jako kdysi Nedvěd

V jeho ligových začátcích bývala někdy u Krejčího přemíra snahy až kontraproduktivní. „Potřeboval se trochu najít, nasměrovat sílu a energii tím správným směrem. Tedy nikoli do leckdy až příliš ostrých zákroků, které občas rozdával. V utkání s Pardubicemi před třemi lety napálil protihráče loktem a sklidil tehdy velkou kritiku. Tam u něj nastal zlom, kdy si některé věci začal lépe uvědomovat a držet pod kontrolou. Podobný příběh před lety na Letné absolvoval i Pavel Nedvěd, který od trenéra Dobiaše po sérii vyloučení dostal velmi ostrou kritiku. Vzal si ji k srdci. A kam se vypracoval,“ připomíná fotbalový novinář Luděk Mádl.

Podle něj je pro Spartu důležité, že v něm našla lídra. „Byla to silná sparťanská tradice mít na hřišti výrazného šéfa. Ať už to byli Kvašňák, Berger, Chovanec, nebo Hašek. V určitém období někoho takového Sparta výrazně postrádala. Zkoušela do té role posunout Tomáše Sivoka, který pak ale odešel do zahraničí, s Lukášem Váchou také vyšly podobné pokusy jen částečně. Zato Ladislav Krejčí dozrál do té role zcela přirozeně a plní ji skvěle,“ míní Mádl.

Moderátor Jaromír Bosák přidává další charakteristiku: „Krejčí je přesně ten typ, který si fotbal nejde na hřiště jen tak zahrát. On chce vždycky vyhrát. A to je pro ambiciózní tým snad ta nejdůležitější vlastnost.“

Když se mu vyhnou další zranění, bude pro Spartu nesmírně složité udržet ho v kádru pro příští sezony. Pokud Krejčího v létě zláká zahraniční cesta, vyloučit se samozřejmě nedá, že by mohl do Nizozemska následovat bývalého parťáka z obrany Dávida Hancka. Feyenoord Rotterdam totiž kolem 24letého tahouna Sparty podle ověřených informací kroužil už na podzim.

Sobotní derby mezi Spartou a Slavií rozebrali Nosiči vody opravdu dopodrobna. Kdo koho přechytračil v taktickém souboji koučů Briana Priskeho a Jindřicha Trpišovského? Sehrálo nakonec větší roli štěstí, nebo propracovanější plán? A rozhodlo derby o titulu?

Hodnocení se nevyhnul ani sudí Dalibor Černý, který se svými kolegy odřídil i třetí jarní derby v pořadí. V čem udělal chybu, za co si zaslouží pochvalu a o čem svědčí fakt, že nejdůležitější zápasy dostává opakovaně na starost tentýž muž?

Od Řezníčka k Messimu

Podcasteři probrali i boje o záchranu ve Fortuna lize, která byla na události náramně bohatá. Jakuba Řezníčka vychytal z pokutového kopu dvakrát Florin Nita, čímž významně přispěl k pardubické cestě za záchranou. Měl Řezníček kopat obě penalty? V čem tkví brněnský problém? A stěžoval si trenér Zlína Pavel Vrba po utkání v Teplicích oprávněně?

V zahraničním bloku Nosiči prodiskutovali zákulisí mistrovského úspěchu Feyenoordu Rotterdam v nizozemské lize, vynechat samozřejmě nemohli titul Barcelony a zamysleli se i nad tím, kam by Xaviho tým mohl posunout případný návrat Lionela Messiho.

Poslechněte si celou čerstvou epizodu Nosičů vody, kterou najdete v přehrávači v úvodu.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované