Hlavní obsah

Kuchta ovládl stroj času. Stačilo mu přihrát faul a Sparta omládla o 30 let

Foto: Profimedia.cz

Liberecký obránce Ndefe lehce brnkl o Kuchtovu nohu. Následovala penalta, z ní vyrovnání skóre a pak i jeho obrat.

Reklama

Článek

Na přidaných minutách sudí nešetří. Vtom vzduch rozřízne další ostrý hvizd, jeho ruka ukazuje na penaltový puntík a Sparta opět strhává zápas na svou stranu – a k titulu má zase o něco blíž. Pamětníci ovšem opět cítí duch 90. let.

Jenže na stěně teď visí kalendář roku 2023. A Sparta vítězí v základní části fotbalové ligy. Mnozí přitom poukazují na nevšední štědrost rozhodčích při nařizování pokutových kopů v její prospěch či na četné koncovky duelů, které zhusta mění vše.

„Devadesátky jsou zpět,“ píší na sociálních sítích ti, co si je pamatují. Včetně dominantní role, kterou v nich tehdy Sparta hrála. „V té divoké éře se o titul bojovalo doslova na všech frontách, včetně ovlivňování rozhodčích,“ vysvětluje kontext Luděk Mádl, dlouholetý fotbalový novinář.

Je opravdu možné, že by se něco podobného dělo i teď? Nebo je snad seskupení tolika pokutových kopů nařízených nyní v koncovkách zápasů ve prospěch Sparty zkrátka náhodné? To jsou základní otázky, jimž se v aktuální epizodě pokusili přijít na kloub protagonisté podcastu Nosiči vody.

Zaměřili se na trojici zápasů: Slovácko–Sparta, Sparta–Plzeň a Liberec–Sparta. V čem si byly podobné a v čem ani omylem? Kdo z Nosičů by proti Západočechům také nařídil penaltu za Hejdovu ruku a kdo nikoli? I to se dozvíte v nové epizodě.

Nosiči vody v ní vysvětlují i termín „soft penalta“. Příhodova komise opakovaně jasně řekla, že takové pokutové kopy po sudích nechce. Jenže v Liberci dostala Sparta k dispozici hned dva takové, shodují se Nosiči vody. A Karel Tvaroh, bývalý hráč sparťanské rezervy, si posteskl, že okolnosti, s nimiž jsou bodové zápisy Sparty v posledních dnech spojovány, mu berou radost ze hry.

„Pokud se neví, kdy, jak a proč se zrovna soft penalty nařizují a kdy zase ne, mají z toho trápení zejména hráči, protože pak netuší, co si při bránění uvnitř šestnáctky mohou dovolit a co ne,“ projevil s nimi sounáležitost moderátor podcastu Jaromír Bosák.

Proč je tak důležité vítězství v základní části Fortuna ligy? Proč v Německu nikdo nespojuje křivdu spáchanou na Borussii Dortmund se zájmy Bayernu Mnichov? A co lze čekat od finále MOL Cupu?

V přehrávači v úvodu si pusťte novou epizodu Nosičů vody a dozvíte se víc!

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované