Hlavní obsah

Šéf FIFA ruská válečná zvěrstva neřeší. Ruština je teď oficiální jazyk

Foto: Profimedia.cz

Šéf FIFA Gianni Infantino (vlevo) a šejk Tamim bin Hamad Al Thani, katarský emír.

Reklama

Článek

FIFA na kongresu pozastavila členství několika zemím. Rusku, jehož armáda vpadla na Ukrajinu, ale nikoli. Z ruštiny se navíc stal nový oficiální jazyk FIFA. „V kontextu doby jde tak trochu o špatný vtip,“ konstatují Nosiči vody.

Pákistánu, Zimbabwe a Keni pozastavila Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) jejich členská práva kvůli tomu, že se státní moc vměšovala do záležitostí místních fotbalových asociací. „V té souvislosti se samozřejmě leckomu může jevit jako bizarní, že FIFA nereaguje podobně na válečné konflikty,“ poznamenal Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Návrh pozastavit členství i Rusku se na program zasedání nedostal. Video o válečných zvěrstvech ukrajinský zástupce na kongresu v Kataru přehrát nesměl. Místo toho Gianni Infantino, prezident FIFA, označil MS 2018, které se konalo v Rusku, za velmi úspěšné. A ruština se dokonce objevila na novém seznamu oficiálních jazyků užívaných na půdě FIFA. K angličtině, francouzštině, španělštině a němčině kromě ní přibyly i arabština a portugalština.

„Celkově to na mě působilo velmi nepatřičně, že zrovna v tuhle chvíli byla ruština přidána na seznam oficiálních jazyků FIFA. A to ještě naprosto jednoznačným poměrem hlasů 187:4. Na jednu stranu je třeba říct, že Rusové nadále nesmějí hrát soutěže FIFA ani UEFA, jejich sportovní suspendace platí dál. Ale i tohle hlasování o oficiálním jazyce má v sobě jistou symboliku. A vysílá do světa tak trochu zvláštní signál o tom, jak se na věc dívá světový fotbal,“ poznamenal Mádl.

Na tyto události, které proběhly na kongresu FIFA v katarském Dauhá, reagovala znechuceně dokonce i senátorka Miroslava Němcová. Ta se podivila, že čeští zástupci k prohnilosti FIFA mlčí a na twitteru naznačila, že by se za to FAČR mohly krátit dotace. Co si o tom myslí Nosiči vody, to se dozvíte v nové epizodě podcastu.

Šéf FIFA Gianni Infantino je ruským zájmům dlouhodobě nakloněn. V souvislosti s ruským pořadatelstvím MS se spřátelil i s Vladimirem Putinem. „Ještě bych připomněl, že UEFA na posledním Euru vyhověla nátlaku ruských protestů ohledně podoby ukrajinských dresů. Slogan Sláva hrdinům, který byl přišitý na vnitřní straně límečku jejich dresů, museli Ukrajinci odstranit, jelikož prý šlo o jasně politické gesto. Aspoň tak to tehdy bylo odůvodněno,“ podotýká Karel Tvaroh, obránce sparťanské rezervy.

Kanada v roli černého koně?

Blížící se MS v Kataru minulý pátek vygenerovalo téměř definitivní podobu základních skupin. Samotný los světového šampionátu Nosičům vody pochopitelně neunikl. Ačkoliv hodnotit několik měsíců dopředu atraktivitu jednotlivých skupin není snadný úkol, posádka ve studiu se o to přece jen pokusila.

„Já se osobně velmi těším na skupinu F. Tedy na konfrontaci fotbalistů z Belgie, Maroka, Chorvatska a Kanady. Zejména na kanadský národní tým, který se na MS probojoval poprvé od roku 1986, se těším absolutně nejvíc. V Kanadě šel fotbal v posledních letech raketově vzhůru. Založili si vlastní nejvyšší soutěž, Canadian Premier League, která svou kvalitou rozhodně neurazí. V kádru mají Kanaďané navíc celou řadu evropských krajánků,“ tvrdí Karel Tvaroh.

Mimochodem, pořadatelství následujícího MS 2026 je přiděleno USA, Mexiku a právě Kanadě. Který hráč Bayernu Mnichov táhne kanadský celek a proč ještě hrací plán MS 2022 není kompletní? I to vám řeknou Nosiči vody.

Jedním z ústředních témat podcastu byly také největší šlágry české Fortuna ligy, v nichž poměřili síly fotbalisté Sparty a Baníku, ale také hráči Plzně se Slavií. Kdo měl podle Nosičů nahradit na hrotu Slavie Yiru Sora a proč měl vyztužit střed pole baníkovců Jiří Boula? Čím si mnohými odpisovaný Bořek Dočkal vysloužil chválu a který český tým je specialistou na jednobrankové výhry?

V mezinárodní části se dozvíte také o bizarním střídání Bayernu Mnichov a o neotřelém návrhu Ralfa Rangnicka ohledně společných tréninků fotbalistů a rozhodčích. Nosiči vody objasnili i to, co všechno může za totální výbuch Chelsea, kterou na domácím hřišti deklasoval nováček z Brentfordu. Celou epizodu si poslechněte v přehrávači v úvodu článku nebo na Podcasty.cz.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované