Hlavní obsah

Kovářová: Pokud bude Okamura blokovat Sněmovnu, může to paralyzovat stát

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Každý má možnost se vyjadřovat, ale má to mít své meze, říká místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN).

Reklama

Online
Článek

Sněmovnu minulý týden podruhé zablokovalo hnutí SPD. Tomio Okamura šest hodin řečnil u pultíku, jen aby zkomplikoval schválení novely pandemického zákona. Proč se vládní většina neuměla bránit?

Hostem Ptám se já byla místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN).

Jednání Poslanecké sněmovny se v minulém týdnu opět rekordně protahovalo. Ačkoliv novela pandemického zákona sice nakonec v pátek prošla hlasy poslanců koalice, hlasování předcházely hodiny projevů předsedy SPD Tomia Okamury, kterými v úterý jednání Sněmovny blokoval.

Šéf opoziční SPD po pátečním hlasování předeslal, že chystá právní stížnost nejen na znění pandemického zákona, ale také na průběh jeho projednávání. Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) totiž úterní Okamurovo vystoupení přerušil s tím, že vyhlašuje pauzu kvůli nepřítomnosti ministrů. Okamura mu poté vyčetl, že to udělal v rozporu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny.

Měl by se jednací řád Sněmovny proměnit? A proč se vládním poslancům nepodařilo získat pro pandemický zákon podporu Senátu?

Sledujte rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

Hostem Ptám se já byla místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN).Video: Seznam Zprávy

Co v rozhovoru zaznělo?

1:36 - Obstrukce je výsostné právo opozice. Ale koalice musí mít možnost schvalovat zákony, aby mohla plnit vládní opatření. (…) Pokud toto není umožněno a trvalo by to delší dobu, tak by se mohlo stát, že stát bude paralyzován a bude nefunkční. To si snad nepřeje nikdo – ani opozice.

3:00 - Opozice bránila, abychom body mohli projednávat, bránila tomu při schvalování pořadu schůze a já si nepamatuju za dobu, co jsem ve Sněmovně, že by se něco podobného stalo. (…) Pokud se otevře (jednací) bod, tak máte možnost omezit řečnickou dobu. Ale na začátku schůze při schvalování programu jednací řád neumožňuje omezovat řečníka.

4:00 - Řečníka je možné vést k věci, ovšem ne ty, kteří mají přednostní právo. Ten by neměl být napomínán a tím je pan předseda SPD Tomio Okamura. Já ale tenhle názor nezastávám, myslím, že na to byl několikrát upozorněn.

6:36 - Je to i otázka politické kultury. A pokud někdo hovoří o obstrukcích, já bych to nazvala destrukcí. Kdy Sněmovna je skutečně paralyzována, tak potom se o obstrukce nejedná, ale o zneužívání jednacího řádu.

7:47 - Menšina má umožnit většině, aby o zákonech hlasovala. (…) S obstrukcemi se ale musíme smířit, protože je to forma boje opozice. Během projednávání se ale určitě najde způsob, jak dovézt zákon ke konci. Předpokládám, že pan Okamura je taky člověk a nebude schopen mluvit 24 hodin denně.

10:10 - Důležité je, abychom si ujasnili, a taková jednání s opozicí probíhají, bohužel pan Okamura odmítá jakoukoliv dohodu. Tak si myslím, že je možné se domluvit na tom, že bude i řečník s přednostním právem veden k věci a posléze mu může být odebráno slovo.

12:44 - Nebyla jsem příznivcem toho, aby se jednací řád Sněmovny měnil. (…) Ale po tom, co se třikrát přihodilo při těch nočních jednáních, kdy SPD blokovalo jednání, tak nazrála doba, abychom se zamysleli nad tím, že se nemůže takovéto zneužívání jednacího řádu stávat. (…) Pamětníci říkají, že jednací řád schvalovaný v roce 1995 dával poslancům volnost po komunistické zkušenosti, doba se ale změnila. Každý má možnost se vyjadřovat, ale má to mít své meze.

13:43 - Každý má možnost se vyjadřovat, ale má to mít své meze a nemůže to vést k paralýze Sněmovny.

15:10 - (O spolupráci s Piráty) Já tu spolupráci vnímám dobře. Komunikace ohledně zákonů probíhá velmi dobře, máme společná stanoviska. A s tím pak přicházejí naši předsedové na jednání tzv. K5, kde stanoviska sdělují.

17:20 - STAN vyřešil své problémy jasně. Sporné dary jsme vrátili, pan poslanec Farský nakonec odstoupil a přestal být poslanec. Věslav Michalik také odstoupil.

20:10 - Mezi poslaneckými asistenty máte lobbistku Magdalenu Mrnkovou. Ženu, která dělala kampaně pro ČSSD v časech Jaroslava Tvrdíka, bývala jeho pravou rukou, její lobbistická firma kasírovala miliony od státních firem. Proč pracuje pro vás? Jako lobbistku ji nevnímám, žádné lobbistické tlaky na sobě necítím, věnuje se rešerším a přípravám na rozhovory, jako je ten váš. Sledovala jsem její práci pro poslankyni Valachovou, zaujalo mě, jak jí pomáhá v oblasti mediálních výstupů.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované