Hlavní obsah

Penalizace za mateřství i urážky. Čelíme nerovným podmínkám, říká lékařka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Tentokrát se MUDr.ování věnuje nejen zdraví a chirurgii, ale i tomu, jaké podmínky v oboru mají ženy.

Reklama

Článek

Nevyhovující podmínky, předsudky i otevřené odrazování od oboru. Tak často vypadá realita pracovního prostředí pro lékařky, které se rozhodnou věnovat chirurgii. Bez žen se přitom do budoucna nejen chirurgie nejspíš vůbec neobejde.

Chirurgie má punc oboru, který je „pánským klubem“. Ženy do něj stále pronikají jen obtížně a musí při tom překonávat mnohé překážky. Své o tom ví Barbora East - jako jedné z mála výjimek se jí podařilo v oboru prosadit a zařadit se mezi českou chirurgickou špičku.

Na odpor a odrazování od vysněného oboru podle svých slov ale narážela už od školy takřka kontinuálně.

„Celou dobu jsem si říkala, že když se ten systém nezačne měnit teď, tak kdy? Dokud nás nebude dost na to, abychom ho měnily? Ta ideální doba vlastně nikdy nenastane,“ říká v podcastu MUDr.ování Barbora East, specialistka na rekonstrukci břišní stěny, vědkyně a vyhledávaná kapacita III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol.

S kým jsme si povídali?

Barbora East vystudovala 2. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a nyní působí na III. chirurgické klinice 1. LF UK a Fakultní nemocnice Motol. Stala se tajemnicí pro kvalitu Evropské společnosti pro kýlu a vedoucí projektu Evropského registru kýl. Je autorkou desítek odborných publikací a držitelkou několika cen za nejlepší publikace v oboru. Je bývalou profesionální kajakářkou a mistryní České republiky.

Foto: Seznam Zprávy

MUDr.ování navštívila chirurgyně Barbora East, která se specializuje na rekonstrukci břišní stěny.

Penalizace za mateřství

Ženy v medicíně jsou podle lékařky ještě více než v jiných oborech penalizované za to, že se stávají matkami. Pro chirurgii to platí dvojnásob.

„Medicína se bere jako takový ultimátní stav, buď musíte dělat na 150 nebo 200 procent, nebo to nesmíte dělat vůbec. Jsou obory, kde jsou třeba zkrácené úvazky běžnější. Ale v chirurgii je to skoro tabu,“ nastiňuje jeden z aspektů problému.

Lékařky jsou i kvůli tomu často postaveny před volbu, kdy se musí rozhodovat, zda se věnovat svému povolání, nebo z něj odejít a založit rodinu. Kromě nepřátelsky nastaveného systému ale čelí i obyčejným předsudkům nebo urážkám. Některá tvrzení proti ženám v chirurgii jsou už určitými stálicemi.

„Takové hlavní argumenty jsou, že ženy mají menší mozek, že jsme pomalejší v rozhodování, že jsme příliš empatické, a tudíž nejsme schopné s pacientem racionálně zacházet, nemáme schopnost rozhodování nebo 3D představivost, to je takový chronický argument,“ vyjmenovává lékařka.

Kvůli pracovním podmínkám ve svém oboru pomohla kolegyni Monice Švorcové se založením sekce Ženy v chirurgii při České chirurgické společnosti. V rámci ní se snaží otevírat doposud tabuizovaná témata a „rozhýbat ledy“.

Trend je totiž jasný: Z lékařských fakult vychází v drtivé většině ženy a právě na nich bude záviset budoucnost medicíny včetně oboru chirurgie. Pokud se jim podmínky nepřizpůsobí, bude nás mít za pár let kdo operovat?

Na jaké problémy ženy v chirurgii naráží? Co vše obnáší operace břišní stěny a jak často se pacienti setkávají s komplikacemi spojenými s kýlou? Dozvíte se v aktuálním dílu podcastu MUDr.ování.

Podcast MUDr.ování

Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. Mudrování o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na ProZeny.cz.

Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Reklama

Doporučované