Hlavní obsah

Tato vláda škodí lidem, tvrdí exposlanec ODS, který chce vstoupit do ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Hostem Ptám se já je exposlanec ODS Boris Šťastný, který chce do ANO.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Bývalá tvář ODS, exposlanec Boris Šťastný by se rád vrátil do politiky. Usiluje o to, aby mohl za hnutí ANO na podzim kandidovat do Senátu. Proč chce vstoupit do strany, jejíž rétoriku vláda označuje za bezpečnostní riziko?

Hostem Ptám se já je bývalý poslanec ODS Boris Šťastný.

Lékař a kdysi vlivný poslanec ODS Boris Šťastný působil ve Sněmovně v letech 2006 až 2013. Byl i expertem strany na zdravotnictví a poradcem Václava Klause v době jeho prezidentství. Před jedenácti lety ale z řad občanských demokratů odešel, protože podle něj strana „opustila své ideje. Zradila své voliče tím, že nedodržela, co jim před volbami slíbila, a nikdo z vedení se za to neomluvil a ve straně nedošlo k žádné změně.“

Šťastný tehdy také prohlašoval, že by chtěl založit novou politickou stranu pod vedením bývalého prezidenta Václava Klause. Jen ten údajně mohl podle exposlance zachránit ODS a celou českou pravici. I s Klausem se ale Šťastný časem názorově rozešel (ostře kritizoval například jeho výroky během pandemie covidu).

Teď se chce bývalá tvář ODS a současný ošetřující praktický lékař bývalého prezidenta Miloše Zemana do politiky vrátit, tentokrát pod křídly hnutí ANO.

Čím bývalého poslance ODS Babišovo hnutí tak láká? Jak hodnotí názorové otočky Andreje Babiše? A jak je tom zdravotně prezident Miloš Zeman?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Budete, nebo nebudete za hnutí ANO na podzim kandidovat do Senátu? - Rozhodne se to na konci dubna. Mám určitou podporu na Praze 12. Ale samozřejmě rozhoduje pražská organizace a vrcholné vedení. Hovoříme o tom už nějakou dobu, je to v podstatě kandidatura proti čistě politickému kandidátovi, čili by to byl velmi zajímavý souboj. A pokud tu důvěru od ANO dostanu, tak do toho určitě půjdu.

3:00 Proč bývalý poslanec ODS přestupuje do hnutí ANO? - Já jsem se vlastně nezměnil, mé postoje zůstaly stejné, ať už je to na fiskální politiku a na další věci. Já se pohybuji ve zdravotnictví, sociálních službách. Vnímal jsem velmi pozitivní vliv hnutí ANO v předchozí vládě na život seniorů, na péči v oblasti sociálních služeb, zdravotnictví a tak dále. ANO jsem volil vlastně od mého odchodu z ODS a byla to taková jako přirozená cesta. Nejdřív byl můj postoj neutrální a postupem času jsem se ideově přibližoval tak, jak i v ANO se vyvíjely ty jednotlivé myšlenky.

5:00 Jaké na to máte reakce, i z ODS? - ODS ještě existuje? Já jsem myslel, že Občanská demokratická strana už není. Pro mě už ne. Před deseti dvaceti lety to byla Občanská demokratická strana, teď je to Spolu.

6:00 Skutečně vnímám, že tato vláda nesmírným způsobem škodí v mnoha ohledech lidem. ANO je dnes nejsilnější politickou silou, která je schopná tomu zamezit. To znamená, že pokud se budu vracet do politiky, tak tím hlavním bodem programu musí být změna vlády. To je absolutně bez diskuze a domnívám se, že to je pro tuto zemi strašně důležité. - A ty názorové otočky, které jsou pro hnutí ANO a jeho předsedu Andreje Babiše, typické, to vám nevadí jako konzervativnímu politikovi? - Je jiná doba.

8:00 Těch otoček je celá řada. Velmi citovaná v poslední době byla s korespondenční volbou, kdy v programovém prohlášení vlády Andreje Babiše bylo něco úplně jiného, než co teď hnutí prosazuje. Stejně tak u přijetí eura. - Je mi to v tomto ohledu lhostejné. Jsem jednoznačně proti přijetí eura, jsem pro posilování role České republiky v Evropské unii, jsem proti zrušení práva veta, jsem proti nelegální migraci a migračnímu paktu, proti Green Dealu a tak dále. To jsou moje myšlenky, já je měnit nebudu.

11:40 Jakou reformu penzí nachystalo hnutí ANO, když bylo osm let u vlády? - To je otázka na stínového ministra pana Juchelku. Samozřejmě ANO toto připraveno má, ale teď je opoziční stranou. Já jsem přesvědčený, že je naprosto nezbytná dohoda všech parlamentních stran, aby byla důchodová reforma dlouhodobá, udržitelná.

13:00 Ty otázky míří k tomu, jestli je kritika ze strany hnutí ANO, kterou slyšíme stran přípravy důchodové reformy, věrohodná, když samo hnutí ANO pro důchodovou reformu za osm let ve vládě nic neudělalo? - Věrohodná je určitě, protože jestliže se to nepodařilo minule, současná koalice byla v opozici a docházelo k blokování jednání, tak já znovu opakuji, že ANO i další parlamentní strany, které tam jsou v opozici, to znamená, například SPD, mají zájem jednat v té věci a najít shodu. Tak teď se dívejme na to, nakolik se bude dařit panu ministrovi Jurečkovi a panu Petru Fialovi tu shodu najít. Zatím to vypadá tristně.

15:00 Éra hnutí ANO bývá označována i jako éra dotační politiky, to vám konvenuje? - Jsem obecně proti dotacím - Proto se ptám. -Pokud ekonomové takto hovoří, tak určitě hovoří také o době covidové a já bych si představoval, aby ta debata byla vedena korektně.

16:00 Dotační ekonomika je zlo zavedené vstupem do EU.

17:00 Když poslouchám, jakým způsobem tady hovoříme spolu o tom čase, kdy hnutí ANO vládlo za doby covidu, tak to zní, jako kdyby se to covidové období tak úplně nepočítalo. - Nemůžete ho počítat. (…) Není možné postavit vládnutí vlády Petra Fialy na tom, že tady byl covid, ten už je pryč, anebo že existuje Andrej Babiš. Celá politika Spolu, celý jejich program byl postavený na antibabišovství. A oni ještě tři roky poté, co vyhráli volby a mají koalici, mají sobě nakloněného prezidenta, mají většinu v Senátu, mají většinu ve Sněmovně, mají vládu, oni už víc mít nemohou. A jak se tady žije lidem? Myslíte si, že je líp než v době před covidem, za vlády Andreje Babiše? Já si myslím, že ne.

20:00 A co krize způsobená válkou na Ukrajině, není to krize srovnatelná s covidem? - Je v podstatě lokálním problémem na Ukrajině. To si přiznejme, jako lékař jsem pacifista, já jsem pro to lidi zachraňovat. A nemohu se dívat na to, jak mladí kluci na sebe střílejí jeden na druhého ze zákopu a nikdo tu válku nemá snahu zastavit. O tom klidně pohovořme. - Není to tedy výjimečná krize srovnatelná s covidem? - Myslím, že není.

22:00 Co s tím, co kritizujete na vládě Petra Fialy, budete jako politik hnutí ANO dělat? Jaký je recept Borise Šťastného? - Nejsem politik hnutí ANO, ale pokud budu, tak zůstanu na svých postojích. První, co je potřeba, je, aby si lidé uvědomili, že tahle vláda jim škodí, to znamená, že musí dojít k výměně vlády, je potřeba, aby ANO dostalo co nejsilnější mandát, aby bylo schopno postavit vládu. A pak se musí jedna věc za druhou spravovat.

23:00 Mimořádná schůze, kterou svolala vládní koalice, řešila, jestli hnutí ANO je, nebo není bezpečnostním rizikem pro tuhle zemi. Nevyděsilo vás to trochu? - Nesmírně mě to povzbudilo, protože jsem byl vždycky takový člověk, který vnímal takové výzvy.

24:00 (ke korespondenční volbě) Říkáte, že to bude protiústavní, vždyť to přece nevíte, volby jsou tajné. - Jak mohou být tajné, když vy budete doma volit s vaším příbuzenstvem? (…) Jsem přesvědčený, že to je nedemokratické a protiústavní, až rozhodne Ústavní soud, tak to budu samozřejmě respektovat, ale jsem o tom absolutně přesvědčený.

25:00 To jsme ale uhnuli od té bezpečnostní hrozby. Když třeba Alena Schillerová mluví o tom, že by nezvyšovala výdaje na obranu, to nepovažujete za nějaký výrok, který je svým způsobem nebezpečný, protože máme kousek od našich hranic válku? - To řekla skvěle, ona by je dala na dopravní infrastrukturu, já bych to dal do zdravotnictví.

30:00 Jak je na tom zdravotně exprezident Miloš Zeman? - Jestli všechno dobře dopadne, tak zítra, jak bylo zveřejněno, bude propuštěn. Následně si ho převezmeme standardně jako předtím. To znamená, že naši praktičtí lékaři za ním budou dojíždět, budeme indikovat péči a budou tam samozřejmě opět sestry domácí péče, které mu budou pomáhat hlavně s rehabilitací.

32:00 Už teď chodí, už teď v nemocnici rehabilituje. Jsem přesvědčený, že tahle událost, která se mu přihodila, která byla velmi nebezpečná a byla skvěle lékařsky zvládnutá, tak nezpůsobí žádné trvalé následky. - Byl bývalý prezident Zeman v ohrožení života? - Nebyl v bezprostředním ohrožení života, ale byl to samozřejmě výkon, který je rizikový.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované