Hlavní obsah

Lež není názor, říká nový zmocněnec pro dezinformace

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Hostem Ptám se já byl vládní zmocněnec pro boj s dezinformacemi Michal Klíma (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •
Článek

Vláda má nového zmocněnce pro média a dezinformace. Jde o reakci na sílící vlnu cílených falešných zpráv z Ruska. Jak zmocněnec zasáhne?

Hostem Ptám se já byl vládní zmocněnec pro boj s dezinformacemi Michal Klíma.

Kvůli sílícím dezinformacím z Ruska, jež mají za cíl oslabit i mezinárodní ukotvení České republiky, schválila vláda koncem března vznik nového speciálního zmocněnce. Ten má koordinovat všechny aktivity, které se už na jednotlivých ministerstvech dějí, a boj proti dezinformacím tak zefektivnit.

Že se od začátku války na Ukrajině zvýšil počet dezinformací v Česku, potvrdil i datový analytik František Vrábel. Podle něj stát dosud v boji proti nim a vzniku tzv. ruské páté kolony příliš nedělal.

Jak chce vláda s dezinformacemi bojovat? A jak dlouho zůstane zablokována část dezinformačních webů?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

Hostem Ptám se já je vládní zmocněnec pro boj s dezinformacemi Michal Klíma.Video: Seznam Zprávy

Co v rozhovoru zaznělo?

4:15 – Jsou tu ekonomicky příznivé podmínky pro dezinformátory. Řada z nich to dělá z čistě ekonomických důvodů. Na těch webech, co si vyrobili, prodávají reklamu.

5:20 – Dá se říct, že třeba na lokální úrovni šly nějaké finanční zdroje do různých médií, která jsou považována za dezinformační. Někteří politici tato média legitimizují tím, že jim dávají rozhovory nebo do nich píší.

6:30 – Jde o to, konfrontovat ty politiky s tím, že je to postoj, který není ve slušné společnosti akceptovatelný. Sami politici by si měli uvědomit, že to tak je. A měli by sami rozlišovat mezi tím, co je profesionální médium a co dezinformační.

14:15 – Ty (dezinformační) weby byly zastaveny na omezenou dobu. (…) Myslím, že za další měsíc ten zákaz skončí. Oni se mezitím samozřejmě přestěhovali na jiné domény. Bylo to spíš takové gesto. Mezitím musíme najít způsoby, jak tomu čelit způsobem, který je podle zákonů.

17:30 – Tady jde o zahraniční propagandu, záměrně šířené dezinformace, které mají rozvracet společnost. A není to vůbec otázka názoru. Prostě lež není názor.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované