Hlavní obsah

Místo 908 korun i tisíce: Exekutoři chtějí přidat za Milostivé léto

Foto: Shutterstock.com

Hostem Ptám se já byl prezident exekutorské komory Jan Mlynarčík (Ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •
Článek

Milostivé léto zastavilo 42 tisíc exekucí pro 15 tisíc lidí. Ukazují to čísla exekutorské komory, ze kterých vyplývá, že akce skončila hluboko za očekáváním. Politici ale čísla exekutorů kritizují – prý jsou úmyslně zavádějící. Jak užitečné milostivé léto bylo?

Hostem Ptám se já byl prezident exekutorské komory Jan Mlynarčík.

Z malých dluhů, které nabobtnaly na obří, zpět na nulu. Díky oddlužovací akci Milostivé léto - při které se dlužníci mohou zbavit exekucí na dluhy u veřejných institucí a státních či polostátních firem - se 15 000 lidí úplně zbavilo exekucí. Stát odpustil penále celkem u 42 000 exekucí za 1,55 miliardy korun, uvedla Exekutorská komora.

Podle exekutorů to je málo. Teoreticky bylo podle nich bylo možné stopnout 1,3 milionu exekucí. Předseda poslanců KDU-ČSL Marek Výborný novinářům zase tvrdí, že čísla předložená komorou jsou neúplná a nepočítají s řadou řízení, jejichž ukončení ještě není zanesené v evidenci. Exekutoři zveřejněním zkreslených dat údajně chtějí relativizovat úspěch milostivého léta a pokusit se zabránit opakování akce.

Jak užitečné Milostivé léto bylo? Neblokovali ho sami exekutoři? A je dobré ho opakovat?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

Chtějí exekutoři zabránit opakování milostivého léta? Odpovídal jejich šéf.Video: Seznam Zprávy

Co v rozhovoru zaznělo?

0:55 - Myšlenka Milostivého léta je určitě dobrý nápad. Byli jsme ochotni přijmout určitý aspekt toho, že veřejnoprávní věřitelé se mohou sami dobrovolně rozhodnout, že prominou svým dlužníkům část svých vymáhaných pohledávek. Ten princip byl dobrý počin. Překvapilo nás ale, že do tohoto procesu se zapojilo relativně málo lidí. Soudní exekutoři dali čísla o počtu podaných žádostí o využití Milostivého léta a počtu usnesení, která byla vydána, o zastavení exekuce v rámci Milostivého léta.

2:00 - Chci zásadně odmítnout tu údajnou irelevantnost těch dat. Soudní exekutoři byli ti, kdo vyřizovali tu agendu, která byla mimořádná. Těch žádostí bylo neuvěřitelné množství, podávali je i lidé, kterých se Milostivé léto netýkalo.

3:00 - S ministerstvem spravedlnosti jsme si řekli, že dá Exekutorská komora data, ta budou vyhodnocena a budou přijata další opatření. Překvapilo nás, že ještě před ukončením Milostivého léta bylo komunikováno, že se bude opakovat.

3:30 - Nejedná se o žádná poloviční čísla. VZP uvedla svoje čísla. Ten počet byl okolo 30 000 žádostí, ve 13 000 případech byly exekuce zastaveny. Podaná žádost neznamená zastavená exekuce, to musí vyhodnotit právě soudní exekutor.

5:15 - Předpokládáme, že konečné číslo 42 000 zastavených exekucí se ještě může měnit. Vylučuji, že by to byl dvojnásobek nebo trojnásobek. Budou to maximálně stovky případů. V rámci celkového počtu 1,3 milionů exekucí, na které mohlo dopadnout Milostivé léto, je to poměrně zlomek, ale to ať si vyhodnotí politici.

6:27 - Sami autoři Milostivého léta, když ho zaváděli, tvrdili, že by mohlo zasáhnout 30 procent všech exekucí, které soudní exekutoři vedou. Pokud víme, že jich je vedeno 4,5 milionu, tak se znova točíme u čísla 1,5 milionu exekucí.

8:30 - 15 tisíc je navíc počet, ze kterého se ne všechny zbavilo exekuce Milostivé léto. Za mně to číslo je celkem velké a určitě to nějak pomohlo.

10:00 - Vám jako exekutorům vadila výše odměny, která vám byla přiřknuta. Nevychází vaše kritika právě z toho? Tak to není. Exekutoři byli postaveni k tomu, aby administrovali agendu Milostivého léta, ale my jsme kritizovali ty nejasnosti - jako problémy se zdravotní pojišťovnou, nebo dvojí účtování poplatku, když byli vymáhány dvě jistiny. Samozřejmě nejsme napojeni na státní rozpočet, abychom mohli sanovat propady v příjmech. Proto jsme se ohradili proti té částce - řekli jsme nevymýšlejme žádné jiné částky, ale že mají soudní exekutoři platný tarif, podle kterého jsou odměňováni. Pokud někdo uhradí v rámci exekuce nějakou částku, tak podíl té částky náleží exekutorovi.

11:35 - Kdyby člověk zaplatil dvacet tisíc korun, tak soudní exekutor má nárok na minimální odměnu dva tisíce korun plus DPH. Náklady jsou asi 3500 korun a DPH. Dohromady by to bylo přes šest tisíc korun včetně DPH. My jsme jako poplatek (pro další kolo Milostivého léta, pozn. red.) navrhovali polovinu současného tarifu, v takovém případě asi 3300 korun včetně DPH.

14:05 - Nepřilepšovali jsme si. Samotná úprava Milostivého léta byla formulovaná nejasně.

18:30 - Další šmouhu má na svědomí bývalý prezident exekutorské komory Juraj Podkonický. Česká televize spolu s Člověk v tísni přišla na to, že si pravděpodobně k exekucím účtoval neoprávněně peníze navíc a nejspíš také falšoval listiny. Jak případ vnímáte? Kontrolní komise obdržela podněty, závěry se zpracovávají. (…) Je tady v České republice 160 soudních exekutorů. I když 159 dělá svou práci dobře, ukáže se na jednoho, který udělá exces. I tento exces by ale měl být řádně projednán.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované