Hlavní obsah

Zákon je nepřehledný. Šéf fondu vysvětluje, proč Babišovi stále plynou dotace

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Jak si Státní zemědělský intervenční fond vykládá zákon o střetu zájmů? Odpovídal jeho předseda Martin Šebestyán.

Reklama

Článek

Nový kabinet Petra Fialy s oblibou zmiňuje slovo „deagrofertizace“, tedy zbavení státní správy vlivu skupiny Agrofert. Jméno firmy z Babišova svěřenského fondu se přitom často skloňovalo ve spojitosti se Státním zemědělským a intervenčním fondem (SZIF). Oprávněně, nebo nikoliv?

Hostem Ptám se já byl ředitel SZIF Martin Šebestyán.

Cíl zredukovat na ministerstvech, úřadech a ve státních podnicích vliv skupiny Agrofert expremiéra Andreje Babiše (ANO) se stal jednou z manter nové vlády Petra Fialy. Strany současné vládní pětikoalice už před volbami poukazovaly na to, jaká ministerstva a úřady jsou nejvíc infiltrovány Babišovými lidmi, kteří místo zájmů státu chrání zájmy holdingu Agrofert. Proto se teď zaměřují hlavně na ministerstva financí, zemědělství, místního rozvoje nebo Finanční správu, Českou inspekci životního prostředí či státní podniky jako Čepro a Lesy ČR.

Kvůli služebnímu zákonu ale nemůže do personálního obsazení úřadů a institucí zasahovat nová vláda, jak se jí zachce. „Odejiti“ mohou být úředníci jen v zákonem stanovených případech. A ani s výměnou generálního ředitele SZIF Martina Šebestyána nový ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) nepočítá. Má v něj prý důvěru.

Přes Státní zemědělský intervenční fond přitom protékají každý rok desítky miliard korun a jeho úředníci byli jedněmi z těch, kdo v posledních letech hájili před evropskými kontrolory práva bývalého premiéra Andreje Babiše na evropské peníze i přes jeho střet zájmů.

Proč to dělali? A stojí si dodnes za svými kroky?

Pusťte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

Hostem Ptám se já byl ředitel SZIF Martin Šebestyán.Video: Seznam Zprávy

Co v rozhovoru zaznělo?

1:20 - V jaké fázi je auditní řízení zemědělských dotací pro Agrofert? Audit zemědělských dotací stále není ukončen, podle informací od kolegů z Bruselu by to mohlo být někdy v dubnu.

1:50 - Jak to vypadá s dotacemi, které SZIF vyplácí Agrofertu? Agrofertu ve shodě s Evropskou unií vyplácíme přímé dotace. Ty dotace, u kterých jsme začali šetřit střet zájmů, jsou pozastaveny, to jsou ty investiční. U přímých plateb toto stanovisko vyplývá z podstaty, že podmínky pro nárokové dotace jsou stanovovány na úrovni Evropské komise.

3:30 - Pozastavené dotace jsou vyšší stovky milionů, nedosahují miliardy korun. Jedná se o desítky projektů.

4:00 - Národní dotace proplácíme ale stále. To se dostáváme k zákonu o střetu zájmů, kde podle nás musí dojít rozsouzení paragrafu 4c.

6:23 - Musíme si říct, i jak zákon vznikl. Novela byla přijata poslaneckou iniciativou bez důvodové zprávy. I z toho, jak se projednávala, jsem se domnívali, že se to nemá týkat zemědělských dotací. Je to jeden z pohledů na věc. Vím, že to zní zvláštně.

7:17 - Je třeba mít soudní rozhodnutí, které nám vyloží, jak se na to máme koukat. My vedeme soudní spory s Agrofertem. Na pozastavené dotace, na národní i evropské úrovni, bychom rádi dokončili výklad zákona přes soud.

8:10 - Výklad jsme si zatím udělali sami a s nezávislými právními kancelářemi. Teď je pro nás klíčové, aby doběhl audit. Jestli doběhne a my budeme moci vydat výrok, že zamítáme pozastavené dotace na jeho základě, předpokládám, že se následně dostaneme v této otázce k soudu.

9:00 - Posudky jste ale nezveřejnili, proč? Nebráním se možnosti přehodnotit náš postoj o nezveřejnění těchto stanovisek vzhledem k času, který už případ trvá. Dali jsme je ale k dispozici auditu.

12:47 - Jak já, tak vedení fondu se snažíme hájit zájmy ČR a být objektivní, nemůžeme ale opomenout výklad zákona potvrzený soudem. (…) Jsme přesvědčeni, že všechny kroky, které jsme udělali, jsou nejlepší pro to, aby státu nevznikla škoda. Pozastavení dotací, domluvení se s EU, jak postupovat u přímých plateb atd.

17:00 - Nebráníme Andreje Babiše před evropskými institucemi, na pozastavení sporných dotací jsme se s nimi domluvili. Náš postup je nestranný. Jsem si jistý, že naše rozhodnutí byla správná a udělali jsme pro to maximum.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované