Hlavní obsah

Po volbách zrušíme důchodové změny, říká Havlíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Hostem Ptám se já byl místopředseda ANO Karel Havlíček. Video: Seznam Zprávy

 
Článek

Andrej Babiš v knize O čem sním, když náhodou spím v roce 2017 napsal, že bude chtít mluvit o zvýšení věku odchodu do penze. V roce 2018 si dala jeho vláda reformu důchodů do programového prohlášení. Proč z toho teď nic neplatí?

Hostem Ptám se já byl místopředseda ANO Karel Havlíček.

Opoziční hnutí ANO minulý týden oznámilo, že už nebude pokračovat ve strategických jednáních s vládou, a to ani za přítomnosti hlavy státu. Rozhodnutí bylo reakcí na mediální přetahovanou ohledně důchodové reformy, která se v posledních týdnech strhla právě po schůzce obou stran u prezidenta Petra Pavla.

Z té nejdřív všichni odcházeli s tím, že se na základních parametrech domluvili. ANO poté ale dohodu popřelo. A tvrdí, že reforma důchodů není třeba a o posunu věku odchodu do penzí nechce ani slyšet.

ANO pokračovalo ve vymezování proti kabinetu Petra Fialy (ODS) i na 1. máje ve Zlíně při zahájení své kampaně před volbami do Evropského parlamentu se sloganem „Česko pro tebe všecko“. „Naše tři priority jsou v přímém kontrastu proti politice vlády,“ zdůraznil Babiš s tím, že ANO se chce zaměřit na „boj proti nelegální migraci, odpor proti zelenému šílenství a obranu české suverenity před snahami zrušit právo veta a zavést euro.“

Opravdu hnutí ANO nebude s koalicí až do sněmovních voleb o ničem jednat? Povolební slib, že bude konstruktivní opozicí, tím tedy definitivně padá? A jak to bude vypadat, když ANO udělá pro Česko všecko?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Jak to přesně myslíte tím sloganem „Česko pro tebe všecko“, za situace, kdy jste jako nejsilnější opoziční strana odmítli další účast na jakýchkoliv jednáních o klíčových reformách země? - My jsme měli dobrou vůli, ale pokud někdo v průběhu těch jednání řekne, že si to prosadí na sílu bez ohledu na to, co my budeme říkat, tak my jsme pak řekli, že nikomu nebudeme dělat křoví v rámci mimořádných jednání. Ale samozřejmě platí to, že to budeme diskutovat na úrovni Sněmovny, výboru, plén a tak dále. Což nás bude čekat v příštích dnech.

3:00 Vládní politici to ale říkají dlouhou dobu, že tu reformu prosadí. Na tom se vůbec nic nemění, vy jste na ta jednání na Hrad i přes ty výroky šli. Tak není to účelový argument? - Ale on (premiér Petr Fiala) to začal říkat znovu a znovu v průběhu těch jednání. To znamená, když vidím, že to směřuje k ničemu, kde my nemáme šanci si prosadit to, co bychom chtěli, a současně oni si pouze chtějí přikrýt svoje rozhodnutí tím, že my u toho budeme strašit, tak ne.

5:00 Tak proč jste na Hrad chodili? - Já jsem měl pocit, alespoň ještě na tom druhém jednání, že by byla šance k nějakým kompromisům dojít. Po tom jednání už jsem viděl, že nikoliv. Navíc to pan premiér zopakoval, že si to stejně prosadí. Navíc se dezinterpretoval náš závěr té schůzky, navíc se pak ukázalo, že to nechce dát ani do zápisu, čili jsme si řekli, co tam tady vlastně budeme dělat? - Ten, kdo sestavoval ten zápis, což byl Vladimír Bezděk, jak víme, tedy lhal v tom zápise? - Domnívám se - abych to začal úplně od pana prezidenta - že záměrem pana prezidenta nebylo lhát. Myslím, že si to vyložil k obrazu svému. Spíše přání otcem myšlenky. On měl názor, že by se měl zvyšovat věk odchodu důchodu podobně jako vláda. A to, že jsme to kategoricky neodmítli, což uznávám, ale neřekli jsme, že bychom byli pro, a řekli jsme, že chceme jít jinou cestou, si on z mého pohledu ne správně vyložil.

7:00 Vy říkáte, že zápis byl manipulovaný, pak vystoupí v médiích vaše poslankyně paní Balaštíková, která to celé korunuje výrokem, že na Hradě byla špatná akustika, takže jste se navzájem špatně slyšeli nebo jste nerozuměli. Není tohle směšné, takové vytáčky? - To samozřejmě řekla špatně, ona tam nebyla, nechápu, proč řekla akustiku. Ale já jsem tam byl na těch jednáních, já vím, o čem se tam jednalo.

7:30 To, že zástupci pětikoalice a poradci pana prezidenta, kteří, ať se nám to líbí, nebo ne, hrají dneska s pětikoalicí, tvrdí, že měli ten pocit, že jsme to odsouhlasili, když my jsme řekli, že chceme jít jinou cestou, to je pro nás zásadní věc. A právě proto jsem pochopil, že ta jednání nemají smysl.

9:30 Váš předseda Andrej Babiš v roce 2017 ve své knize O čem s ním, když náhodou spím, připustil jednání o zvýšení věku odchodu do důchodu. Proč teď ta otočka? - Dospěli jsme k závěru, že jsou jiné cesty, lepší cesty, hledání nových zdrojů, nových příjmů než odrbávání důchodců. - To tedy Andrej Babiš nevěděl v roce 2017? - Poté o tom byla diskuze a dospěli jsme k závěru, že nikoli. (…) Podstatné je, že jako vláda jsme se rozhodli tak neučinit.

15:00 My se snažíme, aby se důchodový systém ve smyslu účtu srovnával. Tady si troufám tvrdit, že se to nepodaří. Tak hledejme zdroje jinde, jako hledáme na dálnici, jako hledáme na obranu, kdekoliv jinde. A my jenom tvrdíme, že třeba přes EET bychom získali 15 až 20 miliard korun ročně. To je ta částka, kterou by tahle vláda získala těmi změnami při tom humbuku, který udělala.

17:00 Za osm let u moci jste nebyli schopni s tím nic udělat a teď vám máme věřit, že máte lepší recepty než vláda, byť ty recepty nechcete prozradit? - Netvrdím, že máme recepty. Neudělal to nikdo 20, 30 let nazpátek, neudělala to ani Nečasova vláda, neudělala to ani naše, neudělá to ani tato vláda, ta dělá parametrické změny. - Zařídila alespoň něco, na rozdíl od vás. - 15 miliard korun, které my zajistíme jenom přes EET, tomu říkáte důchodová reforma? Tak tady sorry, tohle není důchodová reforma.

19:00 My navrhujeme změnit systém tak, abychom zabezpečili budoucí příjmy. To znamená, nehrajme si na vyrovnaný důchodový účet, hrajme si na to, kde získáme peníze na to, abychom byli schopni toto zvládnout.

20:00 Znovu říkáme, zavčasu předložíme naše řešení, ale předložíme ho v momentě, ať jsem korektní, až uvidíme, s čím nakonec přijde tahle vláda. Protože teď teprve začíná to klání, a to bude ve Sněmovně, tam bude množství pozměňovacích návrhů. - Takže teď nemáte nic, abychom si dobře rozuměli. - Nemáme nic. Já jsem vám to snad jasně řekl. - Nemáte nic. - No ne, tak odpovídám já, nebo si odpovídáte vy?

20:30 Já jenom, abych tomu rozuměla, já vám nepodsouvám vůbec žádnou odpověď, já jsem jenom neslyšela žádné konkrétní řešení. Vláda říká, že jste jako hnutí ANO nepředložili nic, Andrej Babiš říká, že nic neukáže, protože si to schová do programu. - Vy se mě zeptáte a rovnou si odpovíte, že nemáme nic. Pak mně to podsouváte. Takže ještě jednou. Vládě jsme navrhli další pilíř. Za prvé by to byl pilíř, který je státem garantovaný nebo státem spravovaný, je to pilíř, který by nevysával zdroje z prvního pilíře. Za další, byl by to pilíř motivační, to znamená, nebyl by povinný. Řekli jsme, že ten pilíř funguje například ve skandinávských zemích. A že by se dal využít, není to nezbytně nutné, třeba na určité státní investice, jako je jádro a tak dál. A teď je na vládě, aby s tím pracovala, vyhodnotila si to a předložila návrh, jak to řešit.

22:00 Zdá se mi, že říkáte velmi obecnou tezi, zajímá mě, jestli k tomu máte nějaké analýzy, podklady a jestli byste nám je tady mohl ukázat? - Tady pro vás analýzu nemám, přišel jsem na rozhovor, říkám to z hlavy.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované