Hlavní obsah

Jsme připraveni Kyjevu pomoci, vzkazuje na Ukrajinu primátor Hřib

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Týden po tom, co primátor Prahy Zdeněk Hřib navštívil Kyjev, čelí Ukrajina reálné hrozbě invaze ruské armády, jejíž vojáci už vstoupili na území na Donbase. Jak plánuje Praha podpořit ukrajinskou metropoli?

Hostem Ptám se já byl primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Hrozba války na samých hranicích Evropy se zvýšila poté, co Vladimir Putin poslal na povstalecká ukrajinská území vojáky a uznal jejich nezávislost. Západ hledá dostatečně ráznou odpověď, na které by se dokázal shodnout a taky způsob, jak co nejúčinněji pomoci Ukrajině. Do téhle diskuse se zapojilo i vedení hlavního města a primátor před pár dny odletěl do Kyjeva, aby o napjaté situaci jednal se starostou Vitalijem Kličkem.

Zatímco se primátor Prahy snaží podpořit ukrajinskou metropoli, ve vedení té pražské to začíná skřípat. Vážnou ránu dosavadnímu politickému svazku Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu v hlavním městě, zasadilo rozhodnutí TOP 09 kandidovat na podzim s ODS a lidovci. Zatím TOP 09 spolupracuje se Starosty ve Spojených silách, teď ale její pražský šéf Jiří Pospíšil kroky svých dosavadních partnerů čím dál častěji kritizuje.

Dokáže ještě dosavadní pražská koalice najít společné politické cíle? A jak úzká je spolupráce Prahy a Kyjeva?

Pusťte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Kdyby Praha nebyla politicky stabilní, nefungovala by tak, jak funguje, říká primátor města Zdeněk Hřib.Video: Seznam Zprávy

Co v rozhovoru zaznělo?

1:35 - Pokusil jsem se starostu Klička kontaktovat vzhledem k situaci, ale v tuto chvíli je ale zřejmě zaneprázdněn jinými záležitostmi. My jsme připraveni pomoci a nejen my, ale i ostatní členové Paktu svobodných měst.

2:00 - Pan starosta Kličko na setkání jednoznačně řekl, aby Kyjev i Ukrajina patřily do Evropy. Řekl, že nechce, aby je Rusko stahovalo „back in the USSR“. Rozhodně přivítal, že jsme tam před týdnem přijeli osobně. (…) Pakt svobodných městě je ale hodnotová záležitost, město se přihlásí k hodnotám, jako je svoboda, právní stát, demokracie a další záležitosti. A pan Kličko se vyjádřil jasně, že chtějí patřit do evropské rodiny.

4:30 - My čekáme, co kyjevská strana řekne, že potřebuje a my jsme připraveni pomoci. Je to jenom o tom, co budou potřebovat. (…) V Praze je asi 70 tisíc ukrajinských obyvatel, ty kontakty tady historicky byly.

6:00 - Na sociálních sítích jste taky uvedl: „Chystáme solární elektrárnu na střechách pražských budov nebo získávání tepla z odpadních vod až pro 30 % Pražanů.“ Tohle je zatím jen ve fázi příprav? My jsme hodně napřed s tzv. Klimatickým plánem. Jsou to projekty, které by měly vést k vyšší ekologičnosti města a v konečném důsledku by měly vést i k úsporám. Do systému dálkového vytápění v Praze chceme dostat odpadní teplo. To může pokrýt velký podíl tepla, které se teď vyrábí z uhlí. Další bod je solární elektrárna, do které se můžou zapojit třeba i SVJ na pripojdum.cz. To je velice reálná věc, která už se teď děje.

8:40 - Plán je naplánovaný do roku 2030. Tohle je věc založená na inovacích a bude zrealizovaná mnohem dříve než například linka metra O.

10:30 - Pokud jde o metro, z mého pohledu je důležité probrat to trasování nejen z odborné roviny, ale jako strategické rozhodnutí. Neviděl bych jako úplně účelné, aby to kopírovalo trasu tramvajového okruhu. Co se týče strategického rozměru, je důležité, abychom nezasíťovali jen lokality, kde je teď očekáván development na soukromých pozemcích, ale aby si i Praha zasíťovala metrem nějaké pole, a to pole bylo městské. Tím pádem stoupne na hodnotě a vytvoří se pozemky pro možnou bytovou výstavbu.

11:40 - Jak poznamenává současný koaliční projekt fakt, že TOP 09 bude na podzim o hlasy Pražanů usilovat společně s opoziční ODS a KDU-ČSL? Fungujeme standardně i v těchto dnech, město se rozvíjelo i v době covidu, rekordně se staví byty. Je vidět, že se nám daří posouvat velké projekty důležité pro město. A to by nebylo možné, kdyby tady nebyla politická stabilita. My tu vládneme už tři a půl roku v úplně stejném složení, a je to jiné než ten orloj na vládní úrovni v Babišově vládě, kde se lidé točili velmi často.

14:00 - Byl bych rád, kdybychom politickou kontinuitu zachovali i v dalším období, je to klíčové pro dlouhodobý rozvoj města. V žebříčcích měst s vysokou kvalitou života jsou ta s velkou politickou stabilitou. (…) Do voleb je ale dlouhá doba na to uzavírat povolební koalice. Před volbami ale zveřejníme povolební strategii, kde budeme jasně deklarovat, co chceme. Přesné znění ale u nás schvaluje krajské fórum a ještě jsme o tom nejednali.

17:00 - Co víte o tom, že by měl být jeden z vašich náměstků – předseda pražských STAN Petr Hlubuček – vyšetřovaný policií kvůli hospodářským deliktům? Jsou to pro mě nové informace, my jsme to řešili s panem náměstkem, který to řeší se svým právním zástupcem. Pan náměstek se jasně vyjádřil, že ho policie nekontaktovala a neví, o co jde. Pokud by se to ale u kteréhokoliv člena prokázalo, kdokoliv by byl trestně obviněn, tak by nebylo akceptovatelné pokračování spolupráce na půdorysu současné rady hlavního města Prahy.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované