Hlavní obsah

Lidé nám píšou, že se jim to nelíbí, říká ke smlouvě s USA Hrnčíř

Hostem Ptám se já byl místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD). Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

SPD má za sebou další blokádu Sněmovny. Tentokrát se snaží zabránit schválení česko-americké obranné smlouvy. Podle hnutí umožňuje umístění amerických vojáků i základen na českém území bez dalšího souhlasu. Mají obstrukce smysl?

Hostem Ptám se já byl poslanec a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).

Poslanci odložili jednání o česko-americké smlouvě o obranné spolupráci na středeční odpoledne. Dohodu hlasitě odmítá opoziční hnutí SPD, jednání původně plánované na úterý se mu podařilo odsunout několikahodinovými obstrukcemi.

Lídr SPD Tomio Okamura vyjádřil obavy, že smlouva není o spolupráci, ale o budoucí vojenské přítomnosti USA v Česku. Navrhl proto její zamítnutí už v prvním čtení. Tentokrát ale SPD nemá oporu ani u druhého opozičního hnutí. Členové ANO chtějí pro smlouvu společně s vládní koalicí většinově hlasovat.

Zatímco v otázce bezpečnosti se názory opozičních hnutí rozcházejí, jednotné jsou zatím stále v přístupu k vládním plánům na konsolidaci veřejných financí. Ty by měla Sněmovna začít projednávat v první polovině července. „Uděláme vše, aby nebyly projednány, nebo byly projednány co nejpozději,“ avizoval předseda poslanců SPD Radim Fiala.

Jak zajistit bezpečnost země? A co by hnutí SPD dělalo se stále prohlubujícími se schodky rozpočtu?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Vy jste mi před rozhovorem řekl, že jste konstruktivní opozicí. Co je na blokádě Sněmovny konstruktivního? - Nepochybně jsme konstruktivní opozicí. Ta noční jednání jsou spíše výmysl vládní koalice, která to v tomto volebním období zavedla. To dřív nebývalo. Já nemám pocit, že by to včera byla blokáda, vždyť se jednalo asi do půlnoci, začínalo se ve dvě odpoledne. Jsou věci, se kterými nesouhlasíme, a snažíme se využít prostor, který máme. Myslím, že to je legitimní právo opozice.

4:00 Šéf BIS Michal Koudelka před několika týdny varoval, že Rusové udělají všechno pro to, aby zabránili schválení česko-americké obranné smlouvy v Parlamentu. Nevadí vám, že jdete svým pokusem o blokaci té smlouvy Rusku na ruku? - To je narativ z poslední doby, jestliže člověk nesouhlasí s něčím, co dělá vládní pětikoalice, tak je označován za extremistu, ruského trolla, případně Putinova agenta. - A jste? - To zcela určitě nejsme. Nemám pocit, že by se Rusové pohybovali po Sněmovně a nějakým způsobem tam jednání bránili. My prostě říkáme, že na takové smlouvy, které do značné míry omezují suverenitu České republiky, by mělo být vypsáno referendum.

4:50 A jak byste vy hlasoval v takovém referendu? - Hlasoval bych proti. Jsme začleněni do struktur NATO, spousta věcí je tím vyřešená. Nepotřebujeme takovou speciální smlouvu. Považuji to za důkaz vazalství.

6:00 Platí to i v situaci, kdy nedaleko našich hranic zuří válka? - V Ústavě je psáno, že o obranu České republiky se stará armáda a další obranné složky. - Myslíte, že to stačí? Ubránili bychom se Rusku? - Jsme součástí NATO, jsou tam bezpečnostní záruky v případě napadení. Nemám pocit, že bychom tou smlouvou výrazně zvýšili bezpečnost tím, že předáme jedenáct vojenských zařízení americké armádě. A bez jakéhokoliv dohledu, to mi také trochu vadí. - Ono to není bez dohledu, Česká republika má řadu kontrolních mechanismů. - Třeba Maďaři si aspoň prosadili, že těm základnám bude velet Maďar. Slováci si dojednali interpretační doložku. My jsme vyšli až příliš vstříc americké straně. A vadí mi způsob dojednávání, v režimu utajení až do poslední chvíle.

8:00 A není to úspěch české vlády? 24 členských zemí NATO už má tu smlouvu podepsanou také. Mnohé země to vnímají jako něco, co odstraší agresora od útoku. - To je otázka, jestli to odstraší, nebo ne. Pokud tady budou nějaké cizí armády, tak se můžeme stát legitimním cílem pro případného agresora, to je logické. - A těch 24 zemí tomu špatně rozumí a chce se stát dobrovolně cílem? - Vojenská zařízení se stávají cílem agresora.

12:00 Souhlasíte s vládou, že největšími riziky pro Česko jsou teď Rusko a Čína? - Ukazuje se, že ta politika, která se ve světě děje, se jeví z pohledu Číny a Ruska jako nejagresivnější. My si musíme chránit naše národní zájmy vůči komukoliv, nemůžeme si říct, že máme nepřítele jen Rusko. Imperiální politika velmocí tady byla vždy. Imperiální zájmy Ameriky a Ruska bývaly podobné. - A je nějaký rozdíl mezi USA a Ruskem? Vy vnímáte stejná rizika z Ameriky jako z Ruska? - Amerika je v tuto chvíli náš spojenec, tím je to dáno. - A jakým rizikem je pro nás v tuto chvíli Rusko a Vladimir Putin? - To nedokážu přesně říct. Rusko není náš spojenec, nepochybně rizika tam jsou.

16:00 Má pro vás z politického hlediska blokování obranné smlouvy smysl? Včera na vaši demonstraci přišlo pár desítek lidí. Zajímá to podle vás lidi? - Na takové věci by mělo být referendum. - A nezájem veřejnosti vás včera neodradil? - Před Sněmovnu přišlo asi sto, sto padesát lidí. Máme informace od lidí, kteří nám píšou, že se jim to nelíbí.

18:00 Hodláte blokovat i vládní konsolidační balíček, je to zodpovědné v této situaci, kdy rekordně rostou schodky státního rozpočtu? - Jiné možnosti v podstatě nemáme. Dá se očekávat, že si to vládní koalice stejně prosadí. (…) Ale je zřejmé, že ne všichni poslanci s tím souhlasí, a my doufáme, že se nám podaří některé z druhého tábora přesvědčit, aby některé naše návrhy akceptovali.

24:00 Vláda nemá žádnou koncepci, státní rozpočet, to je předpověď počasí. Když se ministr financí Stanjura někde objeví, tak většinou přijde s nějakým dalším balíčkem, který zase za týden neguje. Tak to nejde dělat. Máme tady řadu státních agentur.

25:00 A co byste třeba zrušil? - Zrušil bych třeba Exportní banku, grantovou a technologickou agenturu, můžou být třeba sloučené. Jsou to třeba i organizace v oblasti životního prostředí, máme tady Ústav pro výzkum globální změny, Českou informační agenturu životního prostředí. Pak různé výzkumné ústavy z hlediska pedagogiky a taky by se daly sloučit.

29:00 V opozici velmi těsně spolupracujete s hnutím ANO. Umíte si do budoucna představit třeba jednání o vládní spolupráci? - ANO je vzhledem k situaci ve Sněmovně náš nejbližší koaliční partner. Často spolupracujeme a máme i průnik v programech. (…) Nebojíte se, že vám ANO sebere hlasy? - Riziko je vždy, ale neobávám se, že by nás takzvaně vykostilo, voličské jádro máme silné.

31:00 A co strana PRO Jindřicha Rajchla? - Nevím, o jakou skupinu voličů se pan Rajchl uchází. Nevím, jestli o naše voliče. On má i trochu jiný program než máme my. Určitě se ho nebojíme.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované