Hlavní obsah

Česko se musí připravovat na krizovou situaci, říká poradce premiéra

Hostem Ptám se já je poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Česká společnost musí podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky vystoupit ze své bubliny a mluvit o obraně otevřeně, a to i o nepříjemných věcech. Musíme se také chystat na riziko otevřeného konfliktu. Jsme připraveni?

Hostem Ptám se já je poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar.

Podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky se současné hrozby nesmějí zlehčovat a zamlčovat. Lidé musí mít o tom, co se skutečně děje, informace. „Musíme se chystat na riziko velkého konfliktu. Musíme to dělat právě proto, že mu chceme zabránit. Jediný způsob, jak toho dosáhnout, je účinně odstrašit případného agresora, k tomu musíme budovat silnou obranu,“ řekl Řehka tento týden na bezpečnostní konferenci v Praze.

Před hrozbami pro naši bezpečnost varoval na konci května i šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka. V souvislosti s pokračující ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu jsou podle něj ruské operace otevřeně agresivní. Rusové se také zřejmě budou snažit zabránit schválení americko-české obranné smlouvy. „Dá se předpokládat, že Rusové budou využívat všech svých prostředků, včetně tvrdých dezinformací, a to i osobního až intimního charakteru, páté kolony u nás a tak dále, aby schválení této smlouvy zabránili,“ upozornil Koudelka.

Jakou má vláda strategii na obranu bezpečnosti státu? Kde má Česko největší slabiny? A nepodceňuje kabinet boj s dezinformacemi, před kterými varuje opakovaně BIS?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Karel Řehka říká, že se musíme se chystat na riziko otevřeného konfliktu, souhlasíte? - On zároveň říká, že si myslí, že kdyby došlo ke krizi, tak jsou tady stovky tisíc lidí, které by narukovaly a zemi bránily. My samozřejmě nevíme, co by se stalo, musíme to otestovat a doufám, že ani nebudeme muset. Ale reakce společnosti na začátku invaze na Ukrajinu nebo covidu byla zdravá. A máme se vždy připravovat na to, že krizové situace můžou nastat. Čím lépe budeme připraveni, tím lépe to zvládneme. Když naši nepřátelé uvidí, že jsme připraveni, tak se nám možná ani nepokusí něco udělat.

2:30 Jsme nějak připraveni a mohli bychom být připraveni lépe, ale snaha této vlády investovat více do obrany tady byla a je. Investice do obrany jsme zanedbávali, nad tím je konsenzus ve společnosti i napříč politickým spektrem. Máme co dohánět, ale jdeme správným směrem.

3:30 A co jsou vaše cíle? - Hlavní úkol je vybudovat pozici národního poradce v rámci českého systému, posílit jeho koordinační pozici, aby pravá ruka věděla, co dělá levá, aby ten systém byl dlouhodobě udržitelným. Jsem sice prvním, ale nerad bych byl posledním národním poradcem pro bezpečnost.

4:40 Když to srovnáte se situací před deseti lety, je to mnohem lepší. Nakupujeme více a hlavně nakupujeme velké a moderní zbraňové systémy, ale na druhou stranu je potřeba toho mnoho dotáhnout. Je pravda, že mnohé nákupy se stále nedaří, ale podstatná část už byla učiněna. Největší výzvou ale bude ty systémy integrovat. Voják budoucnosti je dnes spíše „ajťák“, někdo, kdo má vysokoškolské vzdělání, než někdo, kdo jde do zákopů. Potřebujeme jít s dobou. Je to výzva, otázka transformace armády a vojáka, aby byl schopen ty sofistikované zbraňové systémy používat.

6:50 Varianta, že hned tak nedojde k mírovému řešení mezi Ukrajinou a Ruskem, je velmi pravděpodobná. Pro nás je naprosto zásadní, aby ty boje na Ukrajině byly co nejdál od hranic České republiky, EU i NATO. A zároveň aby Rusko nezvítězilo, respektive celou Ukrajinu neokupovalo, protože s jídlem roste chuť, a pokud by bylo Rusko úspěšné, tak by se stoprocentně nezastavilo.

9:30 Podepsání česko-americké smlouvy o obraně je zásadní, protože naše bezpečnost je závislá na kolektivní obraně, bezpečnosti. My se prostě nedokážeme a nemůžeme bránit sami takové síle, jako například předvádí Rusko na Ukrajině, to by bylo nesmírně složité. Ta smlouva je smlouvou s USA, je to jedna ze součástí garancí. Jsme jedna z mála zemí široko daleko, která ještě tuto smlouvu nemá.

11:00 Sledujeme, kdo se nám snaží škodit a monitorujeme ty ruské snahy. Ale myslím si, že to bude hodně záležet na tom, jestli ukážeme slabost a jestli ten proces ratifikace smlouvy bude řádný a hladký v Parlamentu. Pak si myslím, že nám toho zase tak moc nehrozí. Protože Rusko se dívá na svoji kořist, a když vidí někde slabost, vidí téct krev, tak se na to jako správný predátor zaměří. Takže my můžeme sami svým přešlapováním kolem obranné smlouvy v Parlamentu spíš pobídnout Rusko k nějaké akci.

14:00 Jaké směry a proudy jsou proti ratifikaci? Kdo to je? - Spousta těch organizátorů demonstrací, které tady byly, vlajky, jaké na nich vlály… ty srpy a kladiva tam byly, nebo ruské trikolory. Tak si myslím, že je to zřejmé. Když se podíváte na jednotlivé aktéry, kteří se za to nestydí, nebo jsou přesvědčeni, že je ten jejich postoj správný. Jako třeba pan poslanec Foldyna, tam je to přesvědčení krystalické. Na té scéně je vidět, kdo co říká, kdo kde stojí a neliší se to od toho, kdo kde stál před 15 lety při debatách o radaru. Podívejte se třeba Jiří Paroubek stále říká to samé. Díky tomu se nestal tím premiérem, jak si myslel. A naopak se to s ním táhne doteď a samotného ho to vyšachovalo ze seriózní hry.

16:00 Od toho jsou tady zpravodajské služby, aby tyto toky, i přeshraniční, mapovaly. - Zesiluje ta ruská aktivita na českém území? - Já myslím, že ne. Když to srovnám s obdobím před třiceti lety, pozice Ruska je slabší. Ta část české populace, která souzní s proruskými názory, je dlouhodobě stejná. Když podle nedávných průzkumů je deset procent české populace náchylných k ruskému narativu, tak se moc nezměnilo. A to je dobře. Druhá část je zbytek, a tam je jasné, kde Rusko stojí, co dělá na Ukrajině, celková brutalita toho režimu, útok ve Vrběticích, myslím, že to otevřelo oči mnoha občanům.

21:30 Já nepodceňuji to riziko, ale vyzývám, nepropadejme panice a skepsi. Když se sami oslabíme skepsí, tak dezinformace, ten predátor, bude mít daleko větší šanci.

23:00 A řekl byste mi konkrétní kroky, kam směřují a jestli to vláda nezlehčuje? - Vláda to nezlehčuje. Jestli tady zlehčujeme riziko z ruské strany, tak mi dejte jediný důkaz. - Teď se bavíme o dezinformacích a tlacích z Ruska, před kterými varovala BIS. - České zpravodajské služby posílily práci v tomto prostoru, ale jaké konkrétní kroky dělají, vám nemůžu říct. Ani oni vám to neřeknou. Nepropadejme panice, že je situace tady horší než jinde. Podívejte se, co se děje v Německu. Německo je náchylnější k ruským dezinformacím.

26:00 Já varuju proti zjednodušování a nálepkování, jaký konkrétní výrok je dezinformace nebo není. To může vést k oslabování společnosti. Varuju před přílišným svazáctvím. Máme v historii mnoho případů, kdy se vsadilo na jednu kartu a nebylo to dobře. A zároveň neříkám, že je možné všechno relativizovat. Myslím, že tato vláda nerelativizuje hrozbu z Ruska.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované