Hlavní obsah

Vždycky prosadíme to, co chceme, říká Pekarová

Hostem Ptám se já byla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Koalice Spolu vstoupila do druhé půlky volebního období. Důvěra v její vládu přitom zůstává nadále nízká, věří jí čtvrtina lidí. Už také stihla čelit třem pokusům o vyslovení nedůvěry, které ustála. Proč je tak nepopulární?

Hostem Ptám se já byla předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Důvěra ve vládu se od loňského listopadu držela nad 30 procenty. V létě ale začala klesat. Kabinetu pětikoalice teď podle průzkumu CVVM důvěřuje jen 25 procent lidí, z toho pouze tři procenta dotázaných uvedla, že vládě rozhodně důvěřují.

Podle šéfa kabinetu Petra Fialy (ODS) ale vláda v říjnu vstoupila do druhé poloviny volebního období s dobrým skóre. Podařilo se jí zvrátit trend zadlužování a zpomalit inflaci, uvedl Fiala na sociální síti X.

Na zrychlení ekonomického růstu Česka se chce v druhé půlce volebního období zaměřit právě TOP 09. Ta nedávno představila vlastní plán, podle kterého jí půjde hlavně o podporu nových investic, zlepšení trhu práce a zefektivnění fungování státu. Tedy podobné recepty, jaké voliči slýchají od konkurenčních politických stran, naposledy v září od premiéra Fialy.

Proč TOP 09 přichází s další vizí? Dělá koalice opravdu reformy, které slíbila? A jak chce uspět s jednotnou kandidátkou v eurovolbách?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Jak jste spokojená s tím, jak si vaše vláda vede?  Naše vláda je v pozici krizového manažera, protože přichází jedna krize za druhou a jsou způsobovány zvenčí. Ty nezpůsobuje ani Petr Fiala, ani by je nezpůsoboval Andrej Babiš, pokud by v té pozici byl třeba on. A jako krizový manažer si tato vláda stojí velice dobře.

2:00 Dozníval covid-19, pak následovala válka na Ukrajině a energetická krize. Ještě před rokem jsme slýchali černé scénáře, jak tady zmrzneme a zkrachuje průmysl. A nic z toho se nestalo. (…) Zacílili jsme na domácnosti, na průmysl, zmírnili jsme to, jak jsme slíbili. Nenechali jsme nikoho padnout.

4:00 A co ta rekordně nízká nedůvěra? Takže lidé jenom nerozumí tomu, co děláte? – Ne, lidé tomu rozumí. Nerozumí tomu opozice, opozice chce slabé Česko. Mohli jsme být v některých věcech rychlejší, to ano. Ale celkově vláda i česká společnost obstály. My jsme se museli vypořádat se stovkami tisíc uprchlíků, kteří tady hledali své přístřeší. Já jsem včera mluvila s předsedkyní francouzského parlamentu, která říkala, jak nás obdivují za to, jak to zvládáme. Obdivují nás za to v celé Evropě.

9:00 Opravdu věřím, že můžeme vyhrát příští sněmovní volby, protože jsem přesvědčená o tom, že lidé docení ty kroky, které děláme. Ony budou mít ten pozitivní efekt, my jsme slíbili, že dáme tuto zemi dohromady, a tak činíme. (…) Nechceme, aby naše opatření zabrzdila ekonomiku, aby se to zase nepřepísklo. I tak ekonomika stagnuje a my máme plán na to, jak zrychlit Česko. Ale důležité je, abychom udrželi sociální smír.

10:30 A co chcete do příštích voleb stihnout? Co úplně konkrétního můžeme očekávat?  Korespondenční volbu. – Jste si jistí, že to stihnete? – Korespondenční volbu zkrátka prosadíme, to je zásadní priorita pro TOP 09 dlouhodobě. Kdyby opozice neobstruovala každou druhou schůzi, tak bychom se k tomu dostali dřív. Ale příští rok to určitě bude priorita číslo jedna.

15:00 Proč nejste schopni s většinou hlasů kultivovat jednání Sněmovny a změnit pravidla tak, aby fungovala? Vždyť ty obstrukce už nikoho nezajímají. – My nechceme ta pravidla měnit ode zdi ke zdi. My se snažíme, aby ta změna byla ku prospěchu jednání, a ani s tím opozice nesouhlasí. – Nebudete měnit jednací řád, abyste zamezili současným obstrukcím? – Máme připraveno usnesení, které mění jednací řád bez toho, abychom museli jednací řád novelizovat. A máme to jako takovou svoji pojistku, kterou budeme zejména omezovat délky těch vystoupení, řečnické doby.

15:40 Proč už jste to neudělali? – Vždy prosadíme, co chceme. Je to dlouhé, ale demokracie je o diskuzi. – Ale sama jste zmínila, že se ještě nepodařilo prosadit například zákon o lécích. Jsou věci, které jsou potřeba, tak proč jste tu pojistku už nepoužili? – Tohle je taková radikální cesta. Ten nástroj je opravdu nejzazší řešení. My se snažíme jít cestou, kterou jsme slibovali. – A kdy tento „sněmovní jaderný kufřík“ použijete? – Máme ho v šuplíku. A kdybych to prozradila, opozice se na to může připravit. Takže to nemůžu udělat.

18:00 Pro mě je šokující, až skandální, že se tady nikdo nezaobírá tím, že naše opozice kritizuje výdaje na obranu. Abychom se byli v té rozbouřené mezinárodní situaci schopni ubránit. Bez bezpečí není prosperity.

25:00 Jsou tady věci, které jsou dluhem této země desítky let, a my tady najednou čekáme, že někdo otočí jako Arabela prstenem a bude to hned. – Vy jste nám to totiž slibovali v té kampani. – Ne, my jsme dva roky u vlády a během toho sem přišla obrovská krize, kterou nikdo nepředjímal. Tato věc se projevila a my jsme se zkrátka museli zaměřit na jiné priority.

29:00 Vy chválíte ministra Válka jako ministra zdravotnictví. A to i přes kritiku, které čelí ze všech stran. Přitom nejsou léky, lidé nemohou sehnat lékaře. Teď hrozí velké problémy kvůli lékařům, kteří vypovídají přesčasy. – Opět. Způsobil pan Válek nedostatek léků? Nezpůsobil. I kdyby tam seděl kdokoliv jiný, ta situace bude stejná. – Ale nevyřešil to. – Řeší to všichni ministři v Evropě. (…) A všechno, co to způsobuje, nemá v ruce jediný ministr. A to, co má ve svých rukou, a to, co může udělat, dělá.

32:30 A vidíte na něm nějaké chyby? – Myslím, že občas může některé věci komunikovat více s ohledem na úhel pohledu pacienta. Ale v poslední době se v komunikaci zlepšuje.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované