Hlavní obsah

Proboha, věřme Evropě. Vždyť to funguje, říká europoslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Hostem Ptám se já je europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Evropský parlament před týdnem schválil dlouho očekávaný migrační pakt a na české politické scéně to vyvolalo bouři. Podle opozice vláda lhala a schválená podoba je zrada, protože obsahuje skryté kvóty. K čemu nás dohoda zavazuje?

Hostem Ptám se já je europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09), který hlasoval pro přijetí migračního paktu.

Migrační pakt, který má reformovat stávající ne zcela jasná pravidla pro evropskou migrační a azylovou politiku, rozdělil Unii. Zatímco například Německo nebo Řecko považuje deset legislativních návrhů, které Evropský parlament schválil 10. dubna, za historický úspěch, jiné země jako Polsko, Maďarsko nebo Slovensko se proti chystaným změnám bouří.

Téma štěpí i tuzemskou politickou scénu. Na migračním paktu se při hlasování neshodli už sami čeští europoslanci. Na domácí půdě pak dohoda nejvíc rozlítila opozici. Na čtvrteční mimořádné schůzi, svolané na podnět hnutí ANO, označil jeho šéf Andrej Babiš migrační pakt za „největší zradu v novodobých dějinách České republiky, které se dopustili premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)“.

Podle ministra má Česko kvůli velkému množství přijatých ukrajinských uprchlíků výjimku a nebude muset přijímat další migranty ani místo toho platit do společného fondu. Někteří europoslanci ale obvinili Rakušana z mlžení, že taková výjimka neexistuje. Podle opozice Rakušan jednoduše lže a dohoda obsahuje skryté kvóty. O zklidnění situace se pokusila eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová, která před dnešním jednáním Sněmovny napsala, že výjimka pro Česko platí.

Není to jen politické ujištění? Opravdu dohoda neobsahuje tolik diskutované skryté kvóty? A jak se daří kampaň Spolu před eurovolbami?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Jak zásadní je schválení migračního paktu? - Je to hrozně důležité. Je to nejen dlouho očekávané, ale i velmi dlouho vyjednávané. Ta legislativa se dlouho připravovala, ještě od té minulé uprchlické krize. Protože se ukázalo, že ten systém neodpovídal tomu, když souhrou okolností nastala situace, kdy těch uprchlíků, kteří přicházeli, bylo hrozně moc. Celý systém zkolaboval.

2:30 A pouze to, že tehdy tu tíhu řešení vzala na sebe Angela Merkelová a Německo, zabránilo tomu, aby došlo k nevratným škodám v naší společné Evropě. Od té doby politici velice dlouho a složitě hledají nějakou přijatelnou dohodu.

5:00 Ten timing není šťastný, protože možná vedl některé poslance k opatrnějšímu hlasování. Ale není možné neudělat věc, která je potřeba, protože se to zrovna teď nehodí. A já vás možná překvapím, my jsme měli diskuzi s našimi kolegy z TOP 09 a KDU-ČSL a s našimi kolegy z kandidátky a ta diskuze nebyla vůbec výbušná. My jsme se poměrně rychle dohodli, že se na 8 z 10 shodneme.

6:30 Do poslední chvíle nebylo ale jasné, jestli bude pakt většinou parlamentu schválen. A já jsem nechtěl být ten, jehož hlas bude ten, který by způsobil, že ta několikaletá práce by nakonec neprošla. Někteří kolegové naopak akcentovali to, že to prostě není dokonalá věc, je to určitý kompromis. Takže si nakonec drželi svoji pozici minus. Ale ty naše názory byly podobné.

8:00 A jaké máte reakce na to, jak dramaticky se o tom debatuje v České republice, například skrze výroky Andreje Babiše? - Jsme zpátky v době té první migrační krize, kdy názor veřejnosti formoval Tomio Okamura, kdy pozici České republiky, která nás dostala do velkého konfliktu s ostatními zeměmi EU, vytvářel Andrej Babiš. A jestli se něco dá označit za šílené, tak jsou to jeho výroky.

9:50 Kdyby u nás někteří politici nevytvořili tuhle atmosféru, kdybychom se na to dívali s chladnou hlavou, tak bychom spíše asi konstatovali, že je to naše vítězství. Díval jsem se na to, jakým způsobem o tom informovali naši diplomaté a úředníci. Stačí se podívat třeba na stránky Ministerstva vnitra a zjistíte, že oni dlouhou dobu velmi přesně informovali o tom, co vyjednávají, proč vyjednávají a že je to výhodné pro Českou republiku. To, že tady máme politiky, kteří z toho udělali takovou lživou, obludnou kampaň, je smutné, ale je to realita.

13:00 Je, nebo není součástí migrační výjimka pro Českou republiku kvůli přijatým uprchlíkům z Ukrajiny? - Záleží, co se míní slovem výjimka. Vždy bude posuzovat Evropská komise, jak migračmí situace vypadá, a bude zohledňovat situaci v jednotlivých zemích. Tak kdyby například v roce 2026 byl u nás takový podíl uprchlíků z Ukrajiny jako dnes, tak si myslím, že Evropská komise navrhne, že nebudeme do toho systému zapojeni. Přijde mi, že v české diskuzi se promítá určitá nedůvěra vůči EU, kdy se to snaží prezentovat, že Brusel tady není od ničeho jiného, než aby Česko doběhl. To mě nesmírně mrzí.

17:00 Je tam ale pro nás vážně nějaká garance, nebo je to pouze rétorické, politické ujištění? - Je to součást právního předpisu, který říká, že při tom eventuálním rozhodování se zohlední aktuální situace v jednotlivých zemích. A pokud by Česká republika nebyla zatížená jako teď, tak věřím, že bychom těm ostatním pomohli. Je to samozřejmé, my si v Evropě prostě pomáháme. (…) Takhle se nám daří řešit ty obrovské krize. Kdybychom touhle logikou třeba zpochybňovali fungování Evropy v energetické krizi, tak bychom tady tu minulou zimu umrzli, protože ty ostatní země by nám nepřeposílaly dodávky plynu. Toto je prostě ta Evropa. Proboha, tak ji věřme, vždyť vidíme, že to funguje.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované