Hlavní obsah

Na důchody bude chybět 350 miliard. Babiš je asi zaplatí ze svého, říká Nerudová

Hostem Ptám se já je ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Poslanci začali projednávat změny v penzích – konkrétně zpomalení valorizace důchodů a zpřísnění podmínek předčasných penzí. Další změny by pak vláda měla předložit k připomínkám během podzimu. Budou na udržení důchodů stačit?

Hostem Ptám se já je ekonomka, šéfka důchodové komise bývalé vlády a neúspěšná kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová.

Důchodová novela, kterou mají poslanci projednat, má přinést jak zpřísnění pravidel předčasných důchodů a zpomalení řádných valorizací penzí, tak také nahrazuje nynější pravidla mimořádných valorizací při vyšší inflaci dočasným přídavkem. Vláda očekává, že naprostá většina změn by měla být účinná od letošního září.

Úpravy jsou podle kabinetu nutné pro dlouhodobou udržitelnost důchodového systému. Opozice s tím zásadně nesouhlasí a označuje tyto kroky za šetření na penzistech, nebo dokonce za jejich okrádání nebo ožebračování.

„Tahle vláda šetří jenom na důchodcích, zatím. Ale na sobě nešetří,“ řekl ve středu ve Sněmovně šéf hnutí ANO Andrej Babiš, podle kterého kabinet dělá všechno pro to, aby lidem „zničil životní standard“. Důchodová reforma podle něj není potřeba.

„V roce 2060 nám bude v systému chybět pět procent HDP, což je v dnešních cenách asi 350 miliard korun. Tak zřejmě je pan expremiér zaplatí ze svého,“ řekla na úvod rozhovoru Nerudová.

Jak se trvalá změna valorizací penzí a předčasných důchodů projeví? A jaké největší chyby současná vláda udělala, pokud jde o důchody?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Andrej Babiš dnes také řekl, že důchodová reforma není potřeba. Co na to říkáte, je potřeba? – Když expremiér hovoří o tom, že důchodová reforma není potřeba, tak je potřeba říct, za jeho vlády vznikla, byla na ní široká shoda a oni ji vlastně nepředložil jen kvůli tomu, že vznikla z pera ministerstva, které bylo v gesci sociální demokracie.

3:20 V roce 2060 nám bude chybět asi pět procent HDP, což v dnešních cenách je asi 350 miliard korun. Tak zřejmě to pan expremiér asi zaplatí ze svého, když ta důchodová reforma není potřeba.

4:00 Z mého pohledu, i když to samozřejmě není dokonalé, jako ekonom bych viděla místa, která by byla potřeba zlepšit, ale za dané situace je to maximum možného, co šlo prosadit a na čem se dal najít kompromis pěti stran. Je velmi důležité, aby to bylo vysvětlováno a správně komunikováno. Tam já osobně vidím zatím trošku mezery.

5:00 Ve veřejném prostoru zaznívají populistické výroky, že dochází k okrádání důchodců. To není pravda. Vracíme se k systému valorizace, který byl před rokem 2018, tedy valorizace o růst cen plus jedna třetina, nikoliv jedna polovina růstu reálných mezd. (…) Důchodci skutečně měli velmi nízké důchody, trpěli, ale bylo to způsobeno impotencí vlád přijít s důchodovou reformou. A ty kroky, které se činí, se činí z toho důvodu, aby naše generace a generace mladší vůbec nějaké důchody měly.

5:30 Změny důchodů kritizují hlavně opoziční ANO a SPD, cítíte tam velké manipulace ohledně té debaty? – Je to manipulace. Zejména v těch heslech „okrádání důchodců“ a „snižování důchodů“, to je rozeštvávání generací.

8:30 Proč vláda nezasáhla loni do vlny předčasných penzí? Kvůli prezidentským volbám? – Myslím, že loni měla vláda hodně práce s řešením energetické krize, se stropováním cen a sháněním plynu pro Českou republiku, takže chápu, že to nebylo číslo jedna vládní agendy. Ale z ekonomického hlediska to bylo skutečně potřeba udělat minulý rok. Bylo to i velmi nespravedlivé, protože to vytvářelo prostor spekulovat, kdy odejdu do důchodu.

10:00 Uznáváte, že to bylo i kvůli volbám? Byli jste s Petrem Pavlem vnímáni jako kandidáti blízcí vládě. – To je otázka na lídry koaličních stran, my jsme na jejich schůzkách nebyli, byli jsme nezávislí kandidáti. Ale může že to být jedním z důvodů, protože by se to samozřejmě stalo velkým tématem.

13:30 A co zavedení výchovného, nebyla to chyba? – Zaplať pánbůh za to, že to opatření bylo přijato. Společný vyměřovací základ manželů a fiktivní vyměřovací základ, které se nepodařilo dostat mezi opatření komise, které jsem předsedala, ale nebyla na nich politická shoda, to jsou dvě opatření, které mohou nahradit tu pětistovku. (…) Výchovné 500 korun nebylo ideální, ale bylo to maximální možné, co šlo rychle udělat. V momentě, kdy bude přijat fiktivní vyměřovací základ, tak nebude důvod pro výchovné.

16:00 Budou navrhované změny stačit k udržitelnosti systému? – Kdybychom chtěli smáznout těch pět procent HDP, tedy těch 350 miliard v dnešních cenách, tak by samozřejmě ty změny musely být daleko větší a ta diskuze a ta kritika by byly daleko sžíravější. Ty změny, jak jsou navrženy teď, vedou k tomu, že deficit důchodového účtu v letech, kdy bude vrcholit odchod do důchodu generace Husákových dětí, smáznou asi na procento a půl HDP. Což se počítá, že je to něco, co lze dofinancovat z běžných příjmů státního rozpočtu.

24:30 Jak jste se posunula ve svých úvahách, jak dál se svojí politickou kariérou? – To víte, že velmi přemýšlím, jak nezklamat voliče, těch 800 tisíc lidí, kteří mě volili. Zvažuji, že bych kandidovala do Evropského parlamentu, protože mě ve velké míře volili mladí lidé, kteří se zajímají o Evropu.

25:30 Hovořím s více politickými stranami právě proto, že bych se nerada zpronevěřila těm tématům, která jsem do prezidentské kampaně přinesla. Protože jsem v mladých lidech vzbudila hodně zájmu o politiku. Tak bych nerada, aby to vedlo k nějaké frustraci mladých lidí. Potřebujeme, aby se mladí lidé zajímali o politiku.

26:00 A nemáte reakce v tom smyslu, že je to trochu zklamání, protože je to útěk do evropské politiky? – Tento narativ bych si přála zlomit. Evropská unie jsme my, Brusel jsme my, jaké si to uděláme, takové to budeme mít. Neexistuje žádný zlý Brusel, protože naše předsednictví ukázalo, že jsme schopni aktivně ovlivňovat evropskou politiku.

28:00 Jak vypadá vaše avizovaná spolupráce s prezidentem Petrem Pavlem? – Já se s panem prezidentem pravidelně potkávám, naposledy na konci června, a dohodli jsme se, že tématům mladých otevřeme na Hradě prostor. Na konci března uspořádáme konferenci pro studenty středních a vysokých škol, něco jako Forum 2040. Budeme diskutovat o tématech jako jsou volební právo od 16 pro komunální volby, nedostupnost bydlení, ale i evropská témata.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované