Hlavní obsah

Marvanová na billboardech byla chyba, říká primátor Svoboda

Hostem Ptám se já byl Bohuslav Svoboda (ODS). Video: Marie Bastlová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Po rekordních pěti měsících od voleb má Praha konečně nové vedení. Na dosavadní vleklá vyjednávání radní podle kritiků ale zatím navázali v podobném duchu – hned první jednání odložili. Co metropoli v příštích čtyřech letech čeká?

Hostem Ptám se já byl nový pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

„Práce na více než sto procent“, s těmito slovy představil nový primátor hlavního města minulý týden svou radu. Hned její první jednání, které se mělo uskutečnit v pondělí 20. února, bylo ale z technických důvodů odloženo. Pražští radní se mají na prvním řádném zasedání setkat o týden později, v pondělí 27. února. Zasedání má ve čtvrtek ještě předcházet takzvaná „předrada“, na které se její členové vzájemně seznamují s tím, co chystají předložit na pondělním zasedání.

Důvodem pro odklad jednání bylo podle Svobody zajištění techniky a instalace softwarů pro jednotlivé radní. Takový postup na twitteru kritizoval například opoziční zastupitel na pražském magistrátu, starosta Prahy 7 a lídr hnutí Praha Sobě Jan Čižinský. Koalici v souvislosti s tím označil za ospalou.

Narážel tím i na fakt, že povolební vyjednávání v Praze se táhla rekordně dlouho, celkem pět měsíců. Komunální volby na magistrát loni na podzim vyhrála koalice Spolu, která získala 19 mandátů. Druhé skončilo hnutí ANO se 14 mandáty. Piráti mají 13 zastupitelů a Praha Sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů získalo hnutí STAN a tři SPD. Koalici nakonec vytvořilo Spolu s Piráty a STAN. ANO, Praha Sobě a SPD skončily v opozici.

Svoboda, který byl primátorem hlavního města už mezi lety 2010 a 2013, dal kvůli staronové funkci k dispozici svoje posty ve sněmovních výborech. Odstupuje i z místa přednosty gynekologické kliniky a také ukončuje členství ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny. Tento týden také podle svých slov ukončil lékařskou praxi. Poslancem chce ovšem vedle funkce primátora zůstat i dál.

Jaké budou první kroky radních pod vedením staronového primátora? Co metropoli v příštích čtyřech letech čeká? A vydrží pohromadě koalice, která tak složitě hledala po volbách shodu?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Jsem spokojen, že jsme se dohodli, jsem ale nespokojen s tím, jak dlouho to trvalo. Problém byl v tom, že my jsme trvali na koalici na vládním půdorysu. Jsme přesvědčeni, že to má pro Prahu velký význam, protože Praha je nadregionální, celou řadu věcí dělá pro celý stát.

2:00 (ke vztahu se Zdeňkem Hřibem) Osobní animozity nemají v politice co dělat. Jestli mám někoho rád, rozumím si s ním, to vůbec nic neznamená pro politiku jako takovou. Naprosto jasně jsem celou dobu bojoval za to, abychom takto sestavili koalici. Byl jsem o tom přesvědčen. Jsem zároveň člen Parlamentu a vím, jak nutně Praha potřebuje, aby měla za sebou nejenom své pražské radní a občany, ale aby za ní stál i celý stát, aby Praze pomohl s těmi věcmi, které ona sama nemůže vyřešit. Máme poměrně jasno v tom, co chceme a jaký máme politický směr a ten se s celostátním směrem hnutí ANO vůbec neshoduje.

3:30 V tom případě byl celkem zajímavý trik ve spolupráci s hnutím ANO, když jste se s jejich podporou pokusil před Vánoci stát primátorem. - Primátor má ze zákona celou řadu pravomocí. Kdyby se zvolil primátor, celé to jednání by bylo vlastně snazší, protože by primátor mohl ty své možnosti už realizovat. Předvánoční vyjednávání s ANO byla jen snaha zvolit primátora, nic jiného. V tom nebyl žádný koaliční prvek. Kdyby se to bylo podařilo, pravděpodobně bychom měli koalici asi o dva a půl měsíce dříve, tak jak ji máme dnes sestaveno.

6:00 Vydrží vaše koalice? - S rozpadem koalic mám zkušenost, už jsem také některé vlastnoručně zrušil. Po tom dlouhém jednání má ta koalice překvapivě velmi významnou shodu v tom, co chce. Když se podíváme na cíle, kterých chceme dosáhnout, tak jsou v mnoha věcech analogické třeba s tím, co chtějí Piráti. Jen tu cestu, jak to chceme získat, máme rozdílnou. Ten výsledek je ale stejný. To dává určitý pocit jistoty, že by to mohlo vydržet.

7:45 Věděl jsem, že jsem pravděpodobně osoba, která se dokáže stát primátorem Prahy a měl jsem jasnou představu, jak by to potom mělo pokračovat. Jestli to mám zapotřebí? To nemám. - Vydržíte to do konce? - Celou dobu jsme slyšeli, že uděláme koalici s ANO a neudělali jsme ji. Teď slyšíme, že vydržím jen rok. Tak počkejme za rok, já sem přijdu za rok, jo?

14:45 Proč jste si dávali Hanu Kordovou Marvanou na billboardy, kandidátku, když jste věděli, že je problematická? - Já jsem to nechtěl. (…) Hana Kordová Marvanová měla od ODS větší mediální podporu než já, nebylo nároží, na kterém by nebyl její plakát. Ta silná podpora způsobila, že se v té listině posunula dopředu. Bylo to rozhodnutí ODS a to rozhodnutí bylo chybné a my jsme ho napravili.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované